Sztárok

Meghalt Arthur Hiller, a Love Story rendezője

92 éves korában elhunyt minden idők egyik legromantikusabb filmje, a Love Story rendezője, Arthur Hiller.

A kétszeres Oscar-díjas Arthur Hiller kanadai filmrendező szerdán hunyt el Los Angelesben. 

A rendező 1993 és 1997 között volt az Oscar-díj odaítéléséről is döntő amerikai filmakadémia elnöke.

“A vezetőség tagja voltam az elnöklése idején, így volt szerencsém személyesen is látni az akadémia iránti elkötelezettségét és a vizuális történetmesélés iránti töretlen rajongását” – méltatta az elhunytat Cheryl Boone Isaacs, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) jelenlegi elnöke.

Hiller több mint harminc filmet rendezett 1957 és 2006 között, köztük komédiákat, drámákat, háborús mozikat és musicaleket. Munkáit tizenötször jelölték Oscar-díjra, és ebből két trófeát sikerült is megszerezni.

Paddy Chayefsky amerikai dráma- és forgatókönyvíróval közös munkája volt a Szerelmi partraszállás (1964) James Garner és Julie Andrews főszereplésével, valamint A kórház (1971) című szatíra George C. Scott-tal a címszerepben.

Neil Simon amerikai drámaíróval és forgatókönyvíróval közösen készítették a Vidékiek New Yorkban (1970) című mozit Jack Lemmonnal a főszerepben, valamint a Hotel Plaza (1971) című komédiát Walter Matthauval.

Leghíresebb filmjei közé tartozik A Sivatagi Róka hadjárata, a La Mancha lovagja, az Apósok akcióban, a Szerző! Szerző!, a Vaklárma és az Idegroncs-derbi. Az 1950-es évek közepe és az 1960-as évek eleje között több televíziós sorozaton is dolgozott.

Legnagyobb sikerét, az 1970-es Love Storyt hét Oscar-díjra jelölték. A legjobb film és a legjobb rendezés mezőnyében is versengő mozi végül csak a legjobb eredeti filmzenéért járó trófeát nyerte el. A mozira annak idején több mint 100 millió dollár értékben váltottak jegyet.

Hiller 1991-ben elárulta, hogy a kasszasiker kis híján el sem készült. A szorult anyagi helyzetben lévő Paramount ugyanis le akarta fújni a projektet, amely végül csak azzal a feltétellel készülhetett el, hogy a rendező megesküdött, kétmillió dollár alatt tartja a költségeket.

A rendezőt 2002 márciusában kitüntették az amerikai filmakadémia humanitárius különdíjával, amelyet a Love Story két főszereplője, Ali MacGraw és Ryan O’Neal adott át a rendezőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top