Sztárok

Mennyire ismered Szabó Magda klasszikus művét, az Abigélt!

Szerintünk nincs olyan, aki az Abigélt csak egyszer látta.

Kilencvenkilenc éve született Szabó Magda. Az egyik legismertebb és legkedveltebb, valamint legtöbbet fordított és díjazott magyar írónő páratlanul tartalmas életet élt – gondoljunk akár tanári munkáira és a református egyházban betöltött tisztségeire, akár a Szobotka Tiborral kötött, 35 évig tartó házasságára –, és rendkívül gazdag életművet hagyott hátra, amikor 2007-ben elhunyt, de mi most mégis egyetlen kötetével emlékezünk rá. Arról ugyanis lehet vitatkozni, hogy legjobb, legemlékezetesebb műve-e az Abigél, de arról semmiképpen, hogy mestermunka: olyan ifjúsági regény, amely nemhogy nem örvend közutálatnak, de még közel fél évszázaddal a születése után is mindenki örömmel és izgalommal olvassa.

Ráadásul ha összefoglaljuk, hogy főhősei egy bentlakásos iskola diákjai, akiknek mindennapjai drámai fordulatokban és titokzatos eseményekben is bővelkednek, legutáltabb és leglenézettebb tanárukról pedig a történet végére kiderül, hogy legfőbb védelmezőjük volt, egészen meglepő, hogy mennyi a hasonlóság közte és bizonyos J. K. Rowling 30-40 évvel később százmilliós példányszámban elkelt bestsellerei között.

De vajon ismerjük is annyira az Abigélt, amennyire ez alapján nemcsak illik, hanem érdemes is? Kvízünkből kiderül – aztán az eredménytől függetlenül mindenki elő is veheti a könyvet, hogy újraolvassa a szerzőt ünnepelve.

 

Szemezgess a többi Szabó Magda anyagunkból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top