Sztárok

A válásoktól a vallási őrületig – Tom Cruise legnagyobb botrányai

Tom Cruise sokszor bukott már nagyot, jó néhány botrányt tudhat maga mögött, de még sosem zakózott akkorát, hogy ne tudott volna felállni utána. Igazi harcosként küzd, bár ezek a küzdelmei nem annyira látványosak, mert a csatái nagy részét a szcientológia egyházának ügyvédei vívják meg helyette. Sokszor megbocsátottunk neki, de ezeket a sztorikat nehezen feledjük.

A meleg vádak

Szinte biztos, hogy nincs igazságtartalmuk – végső soron háromszor volt már házas, és gyönyörűbbnél gyönyörűbb feleségei voltak –, de a bulvármédiában időről időre előkerülnek Tom Cruise kapcsán a meleg vádak. A szcientológiába való belépését is sokan azzal magyarázzák, hogy az egyház fel szokta ajánlani az újonnan csatlakozóknak, hogy ki tudja őket gyógyítani a homoszexualitásukból, és talán őt is ezzel foghatták meg. Egyébként a vádak eredete még az első feleségéhez, Mimi Rogershez köthető, aki a kapcsolatuk megromlásának okaként a túl kevés szexet nevezte meg annak idején. Mindezt Cruise azzal magyarázta az akkoriban szexbombaként számon tartott nejének, hogy épp önmegtartóztató életet folytat, és komolyan gondolkodik azon, hogy szerzetesnek álljon…

Tom Cruise rátámad a pszichiáterekre

Cruise a Világok harca című filmjét népszerűsítette Matt Lauer tévéműsorában, és már itt megvillantott valamit a Katie Holmes iránti őrült szerelméből néhány félelmetes vigyorgással, mégsem ebből lett botrány, hanem abból, hogy szóba került a pszichiátria tudománya, Cruise pedig jó szcientológusként áltudományként aposztrofálta, lekóklerezve ezzel a pszichiátereket, sőt a műsorvezetőt is kioktatta, hogy ő biztosan nem ismeri a pszichiátria történetet, persze vele ellentétben. A téma egyébként Brooke Shields kapcsán került elő, akit Tom Cruise nyíltan kritizált, miután a színésznő bevallotta, hogy a pszichiátere javaslatára antidepresszánsokat szedett.

A South Park egyik epizódjának letiltása

2005 novemberében a Comedy Central leadta a South Park Trapped in the Closet (Bezárva a szekrénybe) című epizódját, melyben Tom Cruise azt hiszi, hogy a szcientológia vallásalapítója, L. Ron Hubbard lelke az egyik South Park-i gyerek testében éledt újjá, ezért ellátogat a városba. Az epizód burkoltan tett célzásokat a sztár melegségére, valamint a színészi képességeit is megkérdőjelezte, amit a meglehetősen sértődékeny ember hírében álló Cruise nem vett jó néven. Mivel a Comedy Central tulajdonosa ugyanúgy a Viacom, mint a Paramount stúdióé, Tom Cruise megfenyegette őket, hogy a Mission: Impossible méregdrága harmadik részét nem fogja népszerűsíteni, ha az epizódot bármikor megismétlik, és szavai célt értek a vezetőségnél. A Comedy Central csak elképesztően ritkán szólt bele a South Park készítésébe – pl. Mohamed próféta ábrázolásánál –, de Cruise még őket is térdre tudta kényszeríteni. Válaszcsapásként a most startoló XX. évad kapcsán egy hirdetőtáblás kamionnal parkoltak le a szcientológia amerikai központja előtt, ahol az új részeket a “Már jártunk itt” szöveggel hirdették.

Teljes átlényegülés Oprah Winfrey show-jában

Utólag már talán Tom Cruise se bánta volna, ha a Viacom nemet mond neki, mert akkor legalább nem ment volna el leégetni magát Oprah Winfrey műsorába a Mission: Impossible III-at népszerűsítvén. A színész az interjúban jelentette be, hogy mennyire szerelmes Katie Holmes-ba, de mindezt úgy, hogy azt romantikusnak távolról sem neveznénk. Úgy grimaszolt, ütötte a levegőt, ugrált a kanapén és éljeneztette magát, mintha teljesen elmentek volna neki otthonról. Ez az image annyira ráégett, hogy a filmjei – a Trópusi vihar rövid mellékszerepes kivételével – 2006 és 2010 között nem szerepeltek túl jól a mozikasszáknál, vagyis kis híján a karrierje is ráment a tévés bohóckodásra.

A szcientológiát népszerűsítő videó

Egy népszerűségéből fokozatosan veszítő egyház egyik fő alakjaként belső használatra kiadtak egy videót, amiben Cruise arról mesél egy fekete garbóban, hogy miért szeret szcientológus lenni. Az anyag 2011-ben kikerült a webre, hogy aztán az emberiség azon röhöghessen, ahogy a színész világmegváltó üzemmódban mesél arról, hogy ő és a vallása megjavíthatja a bűnözőket, elhozhatja a világbékét, és összekötheti a kultúrákat. A cikis vérkomolysággal – a Mission: Impossible főcímzenéjére – előadott gondolatokat azóta rengetegen parodizálták már, de talán Jerry O’Connell verziója sikerült a legjobban.

A paródia

Két botrányos válás

Tom Cruise válásaival kapcsolatban az a legérdekesebb, hogy sem maga Cruise, sem pedig az aktuálisan válófélben lévő feleség nem nyilatkozik a történésekkel kapcsolatban. Nicole Kidman tavaly ugyan megtörte a csendet, amikor arról mesélt, hogy annak idején még túl fiatal és túl éretlen volt ehhez a házassághoz, és hogy a válás utáni évek az élete legmagányosabb időszakát jelentették, de az igazi okokról nem nyilatkozott, pusztán csak azt mondta el, hogy nem ő akart válni, hanem Tom Cruise hagyta őt ott. A sajtóban megjelent szóbeszéd szerint a válást a szcientológusok vezetője, David Miscavige kezdeményezte, aki megelégelte, hogy Kidman próbálta kirángatni a színészt az egyház által teremtett burokból, egyre több hosszú külföldi forgatásra beszélte rá, távol az egyház figyelő szemétől, és még Ausztráliában is vettek egy közös házat, ahol vészesen közel lakott Kidman pszichológusként – ezáltal a szcientológusok által megvetettként – dolgozó édesapja. Miután Cruise nem volt már túl aktív egyházi szereplő, a válással rángatták őt ki a passzivitásából.

Tom Cruise és Nicole Kidman válásuk előtt, az MI2 bemutatóján
Tom Cruise és Nicole Kidman válásuk előtt, az MI2 bemutatóján (Fotó: Frank Trapper/Corbis/Getty Images)

A színész 2012-es válása sem volt épp diadalmenet. Katie Holmes-t és Cruise-zal közös kislányukat Surit szabályos akciótervvel kellett kimenteni a házasságból – az asszony direkt megvárta, míg férje a világ másik végén, Izlandon forgat. Kapcsolatukban Katie teljes mértékben alá volt rendelve Tomnak, és a karrierjét és a régi családját teljesen háttérbe szorítva csakis Cruise oldalbordájaként és a közös gyerekük anyjaként volt szabad érvényesülnie. Bár a válás nyilván megviselte, Holmes eddig nem nyilatkozott a Tom Cruise mellett eltöltött évek nehézségeiről. Sokan ezt egy többéves titoktartási szerződéssel magyarázzák, de az elmélet kapcsán bizonyítékok még nem láttak napvilágot. Az viszont mindenképp feltűnő, hogy bár válásuk óta próbálták már mindkettejüket összeboronálni másokkal – Holmes-t például Jamie Fox-szal, de ezt mindketten tagadják –, sem Cruise, sem az exneje nem kezdett azóta új párkapcsolatba. Talán ez is csak annak a bizonyos szerződésnek köszönhető, de az is benne lehet a pakliban, hogy még egyikük sincs túl ezen a házasságon.

Katie és Tom válásuk előtt készült fotón, a Vanity Fair díjátadóján
Katie és Tom válásuk előtt készült fotón, a Vanity Fair díjátadóján (Fotó: Chris Farina/Getty Images)

Úgy fest, cikkünk tárgya tanult az eddigi botrányaiból, és az elmúlt pár évben szinte kizárólag a filmes munkái kapcsán hallani róla. Amikor a szcientológiáról szóló dokumentumfilm tavaly napvilágot látott, benne jó néhány Cruise-t ért váddal, a színész teljes hallgatásba burkolózott, és ezzel meg tudta védeni az image-ét. Persze amíg egy olyan megosztó társasághoz tartozik, mint a szcientológusoké, mindig lesz rajta támadási felület, de most úgy fest, az újabb magánéleti botrányokat el tudja kerülni. A következő kapcsolatát valószínűleg már nem fogja ekkora reflektorfénynek kitenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top