Sztárok

Bulimiáról vall a One direction énekese – íme 7 sztár, akik legyőzték a betegséget

Zayn Malik önéletrajzi kötetében vallott táplálkozási zavaráról, ami szerencsére már a múlté. Jó példát mutató sztárok egész sorához csatlakozott ezzel.

Bő másfél évvel azután, hogy a rajongóknak sokkot okozva bejelentette: kilép a One Directionből, és alig néhány hónappal azt követően, hogy szakítottak Gigi Hadiddal is, Zayn Malik kiadta önéletrajzát, amiből újabb megdöbbentő információ derült ki róla: az énekes néhány éve bulimiával küzdött. “Nem arról volt szó, hogy aggódtam a testsúlyom miatt, vagy bármi hasonló, egyszerűen csak napokig – néha két-három napig – nem ettem semmit. Elég komoly gondjaim voltak, bár akkoriban nem ismertem fel, hogy miről van szó. Azt hiszem, arról szólt a dolog, hogy befolyásolni akartam valamit. Úgy éreztem, semmi másra nincs befolyásom az életemben, az ételt viszont uralhattam, hát így is tettem” – írja a sztár, aki végül súlyos beteg is lett táplálkozási zavara következtében.

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

Vallomásának külön súlyt ad, hogy annak idején soványságát mindenki a droghasználat következményének tartotta, hiszen ez is jól mutatja, hogy még mindig nincs tisztában a társadalom a rengeteg embert érintő táplálkozási zavarokkal. Pontosan ezért is fontos, hogy az érintett hírességek Malikhoz hasonlóan kiálljanak a nyilvánosság elé, és rávilágítsanak, milyen nagy lehet a baj, és mennyi minden állhat a hátterében, egyúttal pedig példát mutassanak, hogy mindezek ellenére fel lehet vállalni a bulimiát, illetve az anorexiát, és felül is lehet kerekedni rajtuk. Az énekes nincs is egyedül – sőt, ahogy az alábbiakból kiderül, kimondottan illusztris névsorhoz csatlakozott ezzel a bátor lépéssel.

Kate Winslet

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

A színésznőnek azután lettek táplálkozási zavarai, hogy gyerekkorában folyamatosan csúfolták a testsúlya miatt, és “dagadéknak” nevezték az iskolatársai, ma már azonban kifejezetten híres arról, hogy nem hajlandó fölöslegesen görcsölni sem a kilókon, sem azon, hogy nem tökéletes a teste. “Nincs olyan testrészem, amit utálnék, el akarnék cserélni máséra, vagy sebészeti úton valamiféle elképzelt verziójává szeretném változtatni annak, ami valójában” – foglalta egyszer össze életfilozófiáját.

Lady Gaga

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

A februárban a Super Bowlon koncertező Lady Gaga 15 éves korától küzdött anorexiával és bulimiával, ma már viszont hasonló cipőben járó fiatalokon segít Born This Way nevű alapítványán keresztül. Saját problémáiról weboldalán számolt be 2012-ben, részletesen elmesélve, hogyan ingadozott a testsúlya, sőt még fotókat is közzétett magáról.

Demi Lovato

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

A gyerekszínészből popsztárrá avanzsált híresség alig múlt 18, amikor kénytelen volt profi segítséget kérni depressziója, drogproblémái, valamint bulimiája és anorexiája miatt. Ezért is tartja fontosnak, hogy kiálljon az étkezési zavarokkal küzdő lányok és fiatal nők ügye mellett.

Alanis Morissette

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

Az énekesnőnél is karrierje elején alakult ki az anorexia, miután nem tudott megbirkózni a ránehezedő nyomással. Problémáin terapeuta segítségével kerekedett felül, manapság pedig már nagy híve a mindfulnessnek, és a jógától a naplóvezetésen át a meditációig számos módszert bevet annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott életet éljen. Nem meglepő módon a dalaiban is szokott foglalkozni az énképzavarokkal, jó példa erre a Perfect, ami azokról a szülőkről szól, akik teljesíthetetlen elvárásaikkal tönkreteszik a gyerekeiket.

Jane Fonda

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

A bulimiával küzdő nők nagy része a 15-25 éves korosztályból kerül ki, de egyre többen vannak az idősebb, középkorú áldozatok is. Jane Fonda erről sokat tud mesélni, ő ugyanis évtizedekig élt együtt táplálkozási és testképzavarokkal. “Nem éreztem túl jól magam, nos hát, úgy a pubertástól ötvenéves koromig. Sok időbe telt [rendbe jönni]” – mondta el, hozzátéve, hogy minél idősebb valaki, annál nehezebb a felépülés. Neki mindenesetre sikerült: ma már épp olyan híres és elismert fitneszguruként, mint színésznőként, és 78 évesen is kirobbanó formában van. “Döntenem kellett: vagy élek, vagy meghalok” – foglalta össze egyszer lakonikusan, az ő életében hogyan jött el a fordulópont.

Diana hercegnő

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

Az 55 éve született Diana hercegnő különösen bátor volt, amikor bevallotta, hogy az általa “titkos kórnak” nevezett bulimiával küzd, hiszen nem “egyszerű” hírességként, hanem a brit királyi család tagjaként tette ezt, ráadásul a kilencvenes évek elején, amikor még annyira sem lehetett nyíltan beszélni a problémáról, mint ma. Eleinte sokan úgy is vélték, hogy beismerése miatt még többen lesznek bulimiások, de hamar kiderült, hogy éppen a zavar felismerésében és kezelésében segítenek rengeteg áldozatnak a szavai: “Azért sújtja magát az ember [a bulimiával], mert nincs önbecsülése, és nem érzi magát értékesnek.”

Elton John

Bulimiáról vall a One direction énekese - íme hét sztár, akik legyőzték a betegséget

Bár az anorexia és a bulimia elsősorban a nőket veszélyezteti, ahogy Zayn Malik példája is mutatja, férfiáldozatok is vannak. Az egyik legismertebb közülük Elton John, akinek sokakhoz hasonlóan közeli barátja, Diana hercegnő őszintesége segített, hogy profi segítséggel megküzdjön alkoholizmusa és drogfüggősége mellett a bulimiával is. A sztár mára kívül-belül megbékélt saját magával, és eleven példája annak, hogy mekkora változást hoz az ember életében, ha elfogadja önmagát.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top