Sztárok

Bródy János is megszólalt a lenyúlt zenésznyugdíjakról

Az Interkoncert egykori vezetője cáfolja Demjén Rózsi állítását, miszerint lenyúlták a zenésznyugdíjakat. Bródy János helyre tette a dolgokat, elmondta, hogy szerinte mi történt.

Tegnap Demjén Ferenc nyilatkozott döbbenetesen alacsony nyugdíjáról. A zenész úgy emlékszik, az államszocializmusban az Országos Rendező Iroda (ORI) és a külföldi fellépéseket felügyelő Interkoncert minden fellépése után levonta a nyugdíjjárulékot, de a kimutatások eltűntek, és ezért kap csak havi 48 500 forintot.

Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője cáfolja mindezt. “Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait” – mondta.

Most Bródy János is megszólalt az ügyben, ő volt 2011-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke. “Rózsi felháborodása érthető. Valóban eltűntek a kimutatások, és az sem a zenészek hibája, hogy annak idején senki sem tájékoztatta őket arról, hogy ha itt kapitalizmus lesz, akkor alig lesz nyugdíjuk.  Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett kmk, azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni. Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete. Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva” – tette helyre a dolgokat Bródy János, aki a Blikknek azt is elmondta, hogy bár Demjén Ferencénél magasabb a nyugdíja, mert az Illés Klub vezetőjeként státuszban volt a Fővárosi Művelődési Háznál, ha arra az összegre lenne utalva, ő sem tudna megélni belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top