nlc.hu
Sztárok

Sztárok, aki nem tudnak megélni a nyugdíjból

6 magyar sztár, aki nem tud megélni a nyugdíjából

Bár a hivatásuk az életük, nem véletlenül mondják sokan, hogy amíg bírják, a színpadon lesznek.

Generációk nőttek fel rajtuk, rengeteget adtak az országnak és a rajongóiknak, mégsem dőlhetnek hátra és élvezhetik a nyugdíjas éveket, ugyanis a sok munka ellenére nevetségesen kevés a nyugdíjuk. 

Bíró Ica 66 éves és 103 ezer forint a nyugdíja

Bíró Ica

Bíró Ica (Fotó: Nagy Zoltán)

Időközben nyugdíjas is lettem, 103 ezer forint a nyugdíjam, nem túl sok, de nem panaszkodom. Kapok segélyt az önkormányzattól, a rezsiben is segítenek, sőt télen, miután kandallóban fűtöttem, kaptam tűzifát. Más világ, amiben most élek, össze nem lehet hasonlítani a korábbi életemmel, de megmondom őszintén, nagyon remélem, hamarosan fordul majd. Azzal nyugtatom magam, hogy mindent el lehet venni tőlem, de a tisztességemet és a becsületemet nem. Én magam adtam el az utolsó ingatlanom, hogy kifizethessem a bírósági perek illetékét, a baráti és családi kölcsönöket” – mesélte a napokban az énekesnő, akit 2019-ben lakoltatták ki budai otthonából. Sokat küzdött érte, hogy el tudja tartani magát. Mivel a fellépésekből származó pénz nem volt elegendő, így biztonsági őrként vállalt munkát.

Nagy Feró 2017-ben vonult nyugdíjba, ami számára 42 600 forintot jelent

Nagy Feró

Nagy Feró (Fotó: Vörös Szilárd)

Nekünk, zenészeknek nem számolták el az Országos Rendező Irodánál levont nyugdíjrészleteket. És ez elveszett” – mondta akkor Feró, aki hozzátette, nem szeretné, ha bárki azt hinné, hogy panaszkodik, hiszen örül, hogy a Beatricével sokat koncertezik, és néha tévéműsorokban is szerepel. Sőt, még most 77 évesen is ugyanolyan aktív, mint például 10 évvel ezelőtt. 

Poór Péter pontos összeget sosem mondott, de azt igen, hogy nyugdíja nem haladja meg a 100 ezer forintot

Poór Péter

Poór Péter (Fotó: Olajos Piroska)

Kevesen hiszik el, de többet dolgozom, mint fiatal koromban. Tanítok, rendszeresen koncertezem és folyamatosan tele vagyok új tervekkel. Hála istennek, bírom a pörgést, és örülök neki, hogy van munka, mert anyagilag is megviselt, amikor a járvány miatt nem tudtam fellépésekre járni. Sok más előadóhoz hasonlóan, nevetségesen alacsony a nyugdíjam. Konkrét összeget nem szeretnék mondani, de az én esetemben ez alig haladja meg a százezer forintot. Ebből a csekély bevételből a számláimat sem tudom kifizetni. Persze, próbálok derűlátó maradni, és bízom benne, hogy ez még változhat, mert nem érzem méltányosnak a jelenlegi helyzetet. Hivatalosan ezt nem tudom bebizonyítani, de a szocializmus alatt rendesen fizettem a nyugdíjjárulékokat és az egyéb adókat, ám az Országos Rendező Iroda és a külföldi fellépéseket szervező cég ezeket a pénzeket eltette, és nem jelentették be, hogy munkaviszonyom van. Tehát úgy néz ki, mintha évekig nem dolgoztam volna, és ez a nyugdíjamon is meglátszik” – nyilatkozta pár hete az énekes.  

Endrei Judit sosem említett pontos összeget, csak azt, hogy a nyugdíja mellett folyamatosan munkára kényszerül

Endrei Judit

Endrei Judit (Fotó: Olajos Piroska)

Munkának nevezzük azt, amit csinálok, de nekem fontos, hogy örömömet leljem benne, így valójában élvezem. Hozzáteszem, semmiképpen nem nyafogni szeretnék, de a nyugdíjam nem elég ahhoz, hogy teljesen hátradőljek. Jólesik, hogy felkérnek még szép, izgalmas feladatokra, és szeretem, hogy a munkámért pénzt is kapok. Hozzáteszem, számos olyan dologgal is foglalkozom, ami munkának tűnik, de nem hoz pénzt. Említhetném rögtön a YouTube-csatornámat” – mondta Judit, majd hozzátette, szívesen tevékenykedik, és egy percig sem szeretne unatkozni. 

Reviczky Gábor 50 évet töltött a pályán, ehhez képest 110 800 forint nyugdíjat kap

Reviczky Gábor

Reviczky Gábor (Fotó: Schumy Csaba)

Gyakorlatilag megmentett a Nemzet Művésze elismerés. Ha beteg lennék, és nem tudnék dolgozni, akkor a 110 800 forintos nyugdíjammal mit kezdenék? Nagyon átvertek minket a kilencvenes években a színházak. Tudniillik nem akarták fizetni utánunk a járulékokat, a TB-t, ezért elküldtek betéti társaságokba bennünket. Ezért ilyen alacsony a legtöbb művésznek a nyugdíja, mert akkor mindössze 2600 forintot kellett fizetnünk a társadalombiztosításra. Ezért is fontosak ezek a díjak, és hogy minél több, rangos kollégát ismerjenek el” – mondta Reviczky, akit két éve a Nemzet Művészei közé választottak, amivel természetesen pénzbeli honorárium is járt.

Demjén Ferenc 76 évesen sem áll le a munkával, nem is tehetné, hiszen a nyugdíja mindössze 48 500 forint

Demjén Ferenc

Demjén Ferenc (Fotó: TV2)

Havonta 48 500 forint nyugdíjat kapok. Én ma is dolgozom, anyagi háttérrel is rendelkezem, de mindig, amikor az utalást a számlámon meglátom, azokra a korombeliekre gondolok, akik hasonlóan jártak, és most szociális juttatásokra szorulnak, hogy ebből a pénzből valahogy, nagyon szegényesen megéljenek. Nagyon bánt, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak a muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak” – mondta korábban a legendás énekes. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top