Sztárok

Durva a Házasság első látásra? Akkor nézd meg, miket vállalnak be az emberek a tévében – brutális valóságshow-kból nincs hiány

A Házasság első látásra című RTL Klub-műsor koncepcióját hallva még az is felkapta a fejét, aki amúgy immunis a valóságshow-kra. Valóban hozzámenne bárki vakon egy vadidegenhez, cserébe némi tévés szereplésért? A vicc az, hogy az ötlet még nem is annyira merész néhány külföldi realityt elnézve…

Szülés a természetben, orvos nélkül

A műsor: Born in the Wild (Vadonban születni)

Vakon igent mondani egy idegennek a Házasság első látásra című műsorban közel sem tűnik annyira extrémnek, mint ez a produkció. A Lifetime még 2014-ben indította el nagy vihart kavaró valóságshow-ját, amiben anyukák arra vállalkoztak, hogy távol a civilizációtól, a természetben szülik majd meg a gyermeküket kamerák előtt. A csatorna, a kockázatot csökkentendő, csak tapasztalt, vagyis második vagy sokadik gyermeküket szülő anyukákkal szerződött, és bár orvos nem volt a helyszínen, a stábtagokat is kiképezték segítségnyújtásra. Sokan azzal vádolták őket, hogy veszélyes divatot teremtenek, de a nézettségért folyó harcban ez gyorsan lepergett róluk… Ráadásképp azzal védekeztek a Lifetime-nál, hogy a stáb jelenléte csökkenti a kockázatot, ugyanis mindez sokkal veszélyesebb volna, ha az anyák még rájuk sem támaszkodhatnának.

Árvák apakeresése pénznyereményért

A műsor: Who’s Your Daddy (Ki az apukád?)

A Házasság első látásra szereplői a boldogságot keresték, de itt legrosszabb esetben is csak egy kellemetlen tapasztalattal lesznek gazdagabbak. Az apakeresés azonban egészen más tészta,

Az örökbefogadással foglalkozó szervezetek haragját kapásból kiérdemelték a Foxnál a Who’s Your Daddy című műsorukkal, ami arról szólt, hogy egy szüleit nem ismerő, még csecsemőként örökbe fogadott, de mára felnőtt embernek nyolc férfi közül kell rájönnie, melyikük lehet a vér szerinti apja. Ha eltalálja, akkor százezer dollárral lesz gazdagabb, de ha nem, akkor az a férfi gazdagodik százezerrel, akit helytelenül az apjának hitt. Vigaszdíjként – mert olyan jó fejek ezek a szerkesztők – a végén azért akkor is elmondták a helyes megoldást, ha nem sikerült jól választani. A valóságshow-t az anyacsatorna egy adás után törölte, de a realitys kábeladójukon végül leadták mind a hat leforgatott részt.

Extrém alvásmegvonás

A műsor: Shattered (Összetörve)

A Channel4 2004-es műsorában tíz embert zártak össze egy bekamerázott házban, ahol az volt a cél, hogy egy teljes héten át ne aludjanak, miközben folyamatosan feladatokkal tesztelték az ébrenlétüket. Időnként szemét feladatokat is kaptak – például egy óriási plüssmacit kellett hosszan ölelgetniük, vagy esti mesét olvastak fel nekik monoton hangon –, és a végén egy ágycsatával dőlt el a küzdelem azok között, akik ennyi idő után még mindig ébren voltak. Ez azt jelentette, hogy ágyban fekve, betakarózva az nyert, aki a legtovább maradt ébren. A győztes utólag bevallotta, hogy szándékosan fájdalmat okozott magának, és nagyon sokáig direkt nem ment ki wc-re, hogy nehogy véletlenül elszenderítsen. Az orvosok csak azzal a feltétellel engedték a játékot, ha minden játékos számára napi egyórányi alvást azért engedélyeznek, szóval ennyi “csalás” azért volt ebben a nem épp veszélytelen realityben.

Maratoni kocsifogdosás

A műsor: Touch the Truck (Fogd a verdát!)

A Touch the Truck egy 2001-es brit reality, és abból a szempontból eléggé hasonlít a Shatteredre, hogy az elalvás itt is kieséssel jár. A nyeremény egy új kocsi volt. Húsz résztvevőnek két kézzel kellett folyamatosan fognia egy autót. Kétóránként tízpercnyi szünet járt, hatóránként tizenöt perc. Aki hosszabban szünetelt, elengedte az autót, netán elaludt, az kiesett a játékból. A játékra egy bevásárlóközpontban került sor, a győztes kis híján 82 órán át bírta.

A szexuális problémákról őszintén – Közvetlenül a szex után

A műsor: Sex Box (Szexdoboz)

Eleve elég bizarr dolog egy olyan műsor, ahol egy pár a saját szexuális, párkapcsolati problémáit kamerák és nagy nyilvánosság előtt beszéli meg, de a Channel4 szerkesztői még ezen is csavartak egyet. A Sex Box ötlete az, hogy egy párt bevezetnek egy stúdió közepén találhat dobozszerű építménybe, majd rájuk csukják az ajtót, és hagyják szexelni őket – a doboz nincs bekamerázva –, majd amint végeztek, rögtön ki kell jönniük a doboz körül ülő párkapcsolati és szexológus szakértők közé, és átbeszélniük a problémáikat a közönség és a kamerák előtt. A kreatívok szerint közvetlenül szex után ezen kérdésekben sebezhetőbbek és őszintébbek vagyunk, mint ha a közösülés részt kihagyva egyből a dumálás következne. Ők tudják.

Túlélés meztelenül

A műsor: Naked and Afraid (Meztelenül és rettegve)

Ma már egy kiblőrözött testekben utazó meztelen párkereső reality láttán vállunkat se rántjuk, vadonbeli túlélőműsorból pedig jóval több van a kelleténél, ám a Discoverynél a kettő ötvözetéből próbáltak kihozni valamit. A szigeten kirakott párok nemcsak ruhát, hanem élelmet és vizet sem kapnak 21 napon keresztül, vagyis mindent maguknak kell beszerezniük. Azt gondolnánk, hogy ekkora őrültségre az emberek csak busás pénznyeremény fejében hajlandók, de most következik a legdurvább rész: a résztvevők puszta kalandvágyból jelentkeztek a műsorba, és a megpróbáltatásaikért cserébe nem kaptak jutalmat…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top