Sztárok

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

Idén négy James Bond-film is kerek évfordulót ünnepel*, és egyértelműen a 007-es ügynök a filmes kütyük királya, de nem csak neki voltak olyan cuccai, amikért megesz bennünket a sárga irigység. Ha az alábbi filmes kütyüket valaha piacra dobnák, mi már hajnalban ott állnánk a bolt előtt, hogy az elsők között tehessük őket a kosarunkba.

Neutralizáló

Film: Men in Black-trilógia

Mindenkivel előfordult már, hogy egy olyan mondat hagyta el a száját, amit azonnal megbánt, vagy olyasvalamit tett, amivel irtó kínos helyzetbe hozta magát. Óriási pech, hogy az efféle beégéseinkre nemcsak mi, hanem azok is emlékezni fognak, akik szemtanúi voltak. Legalábbis amíg nincs nálunk egy jó kis neutralizáló. Napszemüveget felvesz, kis fémrudacska elő a zsebből, a másikat megkérjük, hogy egy pillanatra nézzen oda: egy villanás, és minden gondunk megoldódott. Ezután már maximum csak magunk előtt kell szégyenkeznünk.

Hátrány: A termék annyira népszerű lenne, hogy jó eséllyel a fél életünket elfelejtenénk, vagy sosem vennénk le a napszemüvegünket.

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

Transzháló

Film: Strange Days – A halál napja

Ez az 1995-ben készült film közel két évtizeddel megelőzte a gopro kamerák térhódítását, ráadásul az ebben látható kütyüt még a gopróknál is könnyebb használni. Mondjuk elég hülyén fest a dolog, mert a fejünkre kell tenni egy hálószerű cuccot, amely az agyhullámainkra kapcsolódva rögzíti mindazt, amit látunk, hallunk és érzünk, majd mindezt egy minidiscre (!) lementve bárki számára újra átélhetővé/lejátszhatóvá teszi.

Hátrány: A macerás fejháló és az, hogy a film szerint a transzhálót akár az agy teljes kiégetésére is használni lehet. Ejnye!

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

Kontaktlencsés kamera

Film: Én, a kém

Filmkalózok, figyelem! Ha netán eddig a moziban gondot okozott kamerával felvenni az új filmsikert, hogy másnap aztán kitedd egy torrentoldalra, máris itt a megoldás: a kontaktlencsés kamera. Az Én, a kém című Eddie Murphy/Owen Wilson-filmben nem sok jó volt azon kívül, hogy Budapesten forgatták, de a kevés frankó dolgok egyike volt az a kontaktlencsés kamera, amely valószínűleg óriási sikert aratna a piacon, ha egyszer tényleg kapható lenne.

Hátrány: Sajnos nem mindenki bírja viselni a kontaktlencsét.

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

Helikopterkalap

Film: Bigyó felügyelő

Bigyó felügyelőnek jó néhány értelmetlen kütyüje akad, de ez egyértelműen a jobbak közül való. A túlzsúfolt BKV és a reggeli dugók problémáját is egyszerűen orvosolhatná valaki, aki feltalálná és forgalomba hozná Bigyó felügyelő kalapját, amelyből szükség esetén egy propeller jön ki, amely elrepíti viselőjét oda, ahová csak szeretné.

Hátrány: Ha túl sokat adnának el belőle, félő, hogy a nagy légi forgalomban összeérne egy-egy propeller, aminek csúnya baleset lenne a vége.

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

ESPER fotóanalízis gép

Film: Szárnyas fejvadász

A Photoshop korában persze már nem olyan nagy dolog belezoomolni egy fotóba, de Rick Deckard kütyüje valóban extrém közelségbe hozza a dolgokat, és még a fókuszt is tudja változtatni a képen belül. Mindez ráadásul hangirányítással történik, amit, ugye, a hasonló programok még nem igazán mondhatnak el magukról…

Hátrány: A gép méretei.

Térképező drón

Film: Prometheus

Lelkes barlangászok, felfedezők és kalandorok számára jelenthet hasznos segédeszközt ismeretlen helyeken járva ez az apró, gömb alakú repülő drónocska, amely lézerek segítségével térképezi fel a ránk váró ismeretlent, majd mindezek alapján jól használható térképet küld nekünk róla.

Hátrány: A Prometheus két tudósa még e szuper kütyük segítségével is képes volt eltévedni. Vannak, akiken tényleg nem lehet segíteni.

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

A Chanel sminklövő

Film: Az ötödik elem

A sminkelést az utóbbi években maximum a felhasznált anyagok terén próbálták forradalmasítani, ezért épp itt lenne az ideje valami újdonságnak. Ha valami ennyire le tudja rövidíteni a sminkelésre fordított időt, mint Az ötödik elem – amelyet újra vetítenek majd a mozik – Chanel sminklövője, garantált a siker. Egy napszemüvegtok alakú tárgy az egész, amelyet a szem elé kell tartani, egy gombnyomás, és kész is a szemfestés. Hát nem csodálatos?

Hátrány: Ezután már nem kell a bulik közben kimenni a női mosdóba egy sminkigazításra. Vagy ez előny volna?

Tapadós kesztyűk

Film: Mission: Impossible – Fantom protokoll

Tudjuk, vannak olyan helyzetek, amikor nem a legpraktikusabb dolog, ha az ember kezén lévő kesztyű mindenhez odatapad, de ahogy a filmben láthattuk, a hegymászást egészen új dimenziókba lehetne helyezni általa. Tom Cruise-nak még a legendásan magas Burj Khalifa megmászása is összejött, pedig sík üvegfelületen kellett teljesítenie.

Hátrány: A Mission: Impossible kesztyűje után már nem lenne akkora menőség hegymászónak lenni.

10 hiperszuper filmes kütyü, amiért a fél karunkat odaadnánk

Nézőpont puska

Film: Galaxis útikalauz stopposoknak

A fegyvereket szándékosan hagytam ki a listából (fénykard, rád gondolok), csakhogy ez a puska egyáltalán nem olyan puska, de azért lőni kell vele. A lényege az, hogy a fegyvert fogó támadó a lövéssel megismerteti és átérezteti a saját nézőpontját egy témában azzal, akit eltalál. Zseniális, nem?

Hátrány: Mi lenne a gond ezután az emberi kapcsolatokban, ha ilyen könnyen megértethetnénk magunkat mindenkivel?

Légdeszka

Film: Vissza a jövőbe 2

Időről időre valamelyik vállalat megpróbálja elhitetni a világgal, hogy létrehozta a gördeszka föld felett lebegő változatát, a Vissza a jövőbe légdeszkáját, aztán gyorsan kiderül, hogy nagy kamu volt az egész, de addigra már a fél világ erről beszél. Ez is csak azt mutatja, hogy a légdeszkára komoly igény van, amit nem sikerült kielégíteni a Vissza a jövőbe második részének 1989-es bemutatója óta.

Hátrány: Hátrány? Hát ez egy légdeszka! A legkirályabb dolog a világon!

*A Csak kétszer élsz 50, A kém, aki szeretett engem 40, a Halálos rémületben 30, A Holnap markában pedig már 20 éves. James Bond kütyüit ebben a cikkünkben elemeztük behatóan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top