Volt ám élet a Trónok harca előtt is: tíz éve ért véget a Maffiózók

nlc | 2017. Június 10.
David Chase sorozata fél lábbal még a televízió múltjában állt. A másikkal viszont vadul taposta az utat a modern sorozatok előtt.

A tévé aranykorát éljük: egymást érik a jobbnál jobb sorozatok, és sokan kerek perec kijelentik azt is, hogy pillanatnyilag ez a korábban lesajnált médium sokkal fényesebben teljesít, mint a nagyjátékfilm, mert lényegesen nagyobb teret enged az írói és a színészi kreativitásnak. Tíz évvel ezelőtt ugyanakkor ennek az aranykornak még épp csak elkezdett pirkadni: a tavaly Isztambulban már kávézót is ihlető Breaking Bad indulására még fél évet kellett várni, nem volt sehol a Trónok harca (meg a négy spinoffja) és a Kártyavár, sem a True Detective és a Walking Dead. Csupán az első fecskéket ismertük: a Lost nagyjából félidőnél járt, a Drót már a végéhez közeledett, a jóval korábbi, és épp nemrég újraindult Twin Peakstől eltekintve a legnagyobb nagy öregnek számító Maffiózók pedig éppen befejeződött nyolc év után.

Ez viszont meglehetősen nagy horderejű esemény volt, hiszen bár ízig-vérig modern sorozatnak nem lehet nevezni Tony Sopranóék történetét, az egyértelmű, hogy a mai tévéőrület sehol nem lenne nélküle – így aztán magától értetődik az is, hogy nem megyünk el szó nélkül a finálé tízéves jubileuma mellett. Két évvel ezelőtt, a nyitóepizód bemutatójának 16. évfordulóján azt néztük meg, mi lett a Maffiózók színészeivel, most pedig a sorozattal kapcsolatos érdekességekből szemezgetünk.

A pisztoly azért került a produkció logójába, mert az HBO-nál attól tartottak, hogy a nézők az eredeti cím, a Sopranos alapján egy zenei témájú sorozatra számítanak majd.

Apropó zene: az alkotó, David Chase eredetileg minden részt más zenével akart indítani, erről azonban a csatornánál lebeszélték, mondván hogy a nézőknek azonosítaniuk kell egy dallammal a sorozatot. Így végül mindig az Alabama 3 Woke Up This Morningjával kezdődtek az epizódok, ami össze is forrt a Maffiózókkal – a részek végén viszont mindig másik dal szólalt meg.

A Paulie Walnutsot alakító Tony Sirico csak azzal a feltétellel vállalta a szerepét, hogy karakteréből sosem lesz spicli. Siricót 28-szor tartóztatták le, mielőtt színész lett.

A Silvio Dantét játszó Steve Van Zandt sosem színészkedett a sorozat előtt, Bruce Springsteen zenekarának gitárosaként volt ismert. David Chase viszont annyira szeretett volna vele dolgozni, hogy direkt rá írta a karaktert.

Steve Van Zandt (Fotó: Profimedia)

Dante ruháit egy igazi maffiózó, az akkoriban éppen börtönben ülő John Gotti szabója készítette.

A nyitóképeken látható Pizza Land valóban létezik New Jersey-ben. A sorozatnak köszönhetően rengetegen is próbálnak pizzát rendelni náluk az USA minden szegletéből.

Fotó: Google Maps

Az egyik részben a történet szerint épp bezárás előtt álló Ramsey Outdoor szintén létezik. Mivel az epizód miatt rengetegen azt gondolták, hogy a bolt tényleg lehúzza a rolót, a tulajdonosnak külön reklámokat kellett kihelyeznie, hogy jelezze, ilyesmiről szó sincs.

A hitelesebb alakítás érdekében a négy évvel ezelőtt, 51 évesen váratlanul elhunyt főszereplő, James Gandolfini (Tony Soprano) rendszeresen kavicsot tett a cipőjébe, hogy ideges legyen.

A sorozat indulásának évében, 1999-ben az FBI épp lehallgatta a New Jersey-ben székelő DeCavalcantes maffiózócsaládot. A bűnözők rendszeresen azt elemezgették, mennyire hasonlítanak Sopranóékra.

A Tony anyját, Liviát alakító Nancy Marchand halála miatt az egész harmadik évadot újra kellett írni. A szezon eredetileg arról szólt volna, hogyan előzi meg Tony, hogy a nő tanúskodjon ellene.

Nancy Marchand

Az első évadban 437-szer, a másodikban 425-ször, a negyedikben 715-ször hangzik el a “fuck” szó. Összehasonlításképpen: a Breaking Bad készítőinek az AMC csatorna évadonként egy fuckot engedélyezett.

Noha több szereplő is emlegeti, sőt egy “hasonmása” révén meg is jelenik a sorozatban, Martin Scorsese bevallottan nem látta a Maffiózokat.

A stáb külön felbérelt egy New York-i kerületi ügyészt csupán azért, hogy segítsen hitelesebbé tenni Tonyék pénzmosási módszereit.

A Maffiózók színészei közül 26-an szerepeltek a Nagymenőkben is. A Keresztapa-trilógiában ezzel szemben egyedül Dominic Chianese játszott a szereplők közül: ő volt Johnny Ola a második részben. (Tony Sirico azt állítja, hogy statisztaként ő is ott van A Keresztapa 2.-ben, de ezt senki nem erősítette meg.)

Dominic Chianes és James Gandolfini

Az első rész után egy igazi maffiózó rászólt James Gandolfinire, hogy soha többet ne viseljen rövidnadrágot a sorozatban. Ezt az intelmet később be is építették a negyedik évad első részébe, amelyben közlik Tonyval, hogy egy don sosem hord sortot.

Exit mobile version