Sztárok

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Nehéz elhinni, hogy már több mint tizenöt év eltelt azóta, hogy a pánikbeteg maffiafőnök, Tony Soprano először kereste fel pszichológusát. Az esemény pedig tévétörténelmet írt, a kritikusok a mai napig az egyik legjobb sorozatnak tartják a Maffiózókat, aminek befejező képsorain még mindig annyit veszekednek a rajongók, mint azon, hogy Twin Peaksben ki is pontosan Bob? Ez történt a szereplőkkel az elmúlt 16 évben.

James Gandolfini

James Gandolfini olasz bevándorlók gyermekeként született, és a sorozat helyszínén, New Jersey-ben nőtt fel. Egyetemre New York-ba járt, ahol kidobóként is dolgozott, így nem volt számára ismeretlen a helyi éjszakai élet sem. Sok kollégájához hasonlóan színházban kezdte, első filmszerepét a Tiszta románcban kapta 1993-ban. A nagy áttörésre még hat évet kellett várnia, mikor megkapta Tony Soprano szerepét, amivel nemcsak a világhír, hanem számos szakmai elismerés is utolérte. A Maffiózók során három Emmy-díjjal tüntették ki. Egy interjúban elárulta: szerepe nagy kihívás elé állította minden forgatáson, hiszen civilben egyáltalán nem hasonlított Tony Sopranora, önmagát “a 130 kilós Woody Allenként” definiálta. A Maffiózók után nemcsak filmekben szerepelt, hanem producerként is dolgozott háborús témájú dokumentumfilmekben. Első feleségétől 2002-ben elvált, akivel egy kisfiuk született. 2008-ban pedig ismét oltár elé állt, ekkor az egykori modellt Deborah Lint vette feleségül. Egy kislányuk született, aki mindössze nyolc hónapos volt, mikor James Gandolfini egy római nyaralás során szívinfarktusban elhunyt 2013-ban. Temetésére a Maffiózók egész stábja elment, az HBO pedig egy dokumentumfilmet is forgatott róla, ám ezt csak a családtagok láthatták.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Lorraine Bracco

Karrierjét modellként kezdte, annak ellenére, hogy hatodikos korában az osztály legcsúnyább lányának választották. Évekig Franciaországban élt, dolgozott t Jean-Paul Gaultier-vel és szerepelt francia nyelvű filmekben is. A széleskörű ismertséget végül egy amerikai gengszterfilm, a Nagymenők hozta meg számára, amiben maffiózófelséget alakított, játékáért pedig Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. A készítők eredetileg Tony nejének karakterét szerették volna ráosztani, végül a színésznő kérésére meghallgatták a pszichológusnő szerepére is, amit aztán megkapott. “Az elején bele se gondoltam, milyen nehéz lesz Dr. Melfit eljátszani. Én egy hangos és élettel teli nő vagyok, ő pedig minden érzelmét elfojtja. Ki kellett magamból szívnom az életet, hogy el tudjam játszani, és bevallom ezt megszenvedtem” – mondta egy interjúban. Jelenleg egy testhezállóbb szerepet játszik, a Született detekítvekben egy nagyhangú, olasz kávézóst. Magánélete hullámzóan alakult, 1979-ben ment először férjez, egy francia fodrászhoz, akivel egy lányuk született. Három évvel később elhagyta a férfit a szintén színész Harvey Keitelért, akivel tizenegy évig voltak együtt, 1985-ben kislányuk született. 1994-ben pedig ismét házasságra adta a fejét, Edward James Olmoshoz ment feleségül, akitől nyolc évvel később elvált. 2006-ban egy izgalmas projektbe is belevágott, saját bormárkát adott ki, amit még egy amerikai főzőműsorban is bemutatott.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Edie Falco

Sokáig elkerülte a siker a Tony Soprano feleségét alakító Edie Falcót, annak ellenére, hogy ez egyik legnevesebb New York-i művészeti iskolában végezett. Első fontosabb szerepeit olyan sorozatokban kapta, mint a Gyilkos utcák és az Esküdt ellenségek. A nagy áttörést és az elismerést a Maffiózók hozta meg számára. 2000-ben egy év alatt az összes fontos tévés díjat elnyerte. 2003-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, szerencsére a betegséget a korai szakaszban elcsípték, és sikeresen felépült. Az egyik legnagyobb nehézséget az okozta számára a Maffiózók során, hogy kimaradt a legtöbb buliból, mivel nem iszik alkoholt (korábban súlyos függő volt). Élete 2005-ben nagy fordulatot vett, mikor örökbefogadott egy kisfiút, három évvel később pedig egy kislányt, akiket egyedül nevel. Jelenleg a Jacike nővér című sorozat főszerepét játssza, egy drogfüggő főnővért alakít, aki a férjét egy gyógyszerésszel csalja. Alakításáért Emmy-díjat és három Golden Globe-jelölést kapott.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Michael Imperioli

A Christopher Moltisantit alakító színész a ’90-es években sokat dolgozott együtt Spike Leevel, a rendező több filmjében is szerepelt. Azonban a színház világa is közel áll hozzá, nemcsak játszik, hanem producerként és íróként is tevékenykedik. A Maffiózók néhány epizódját is ő írta. 2003-ban feleségével egy kis színházat nyitott New Yorkban, ám 2010-ben be kellett zárniuk. A Maffiózók óta több sorozatban is feltűnt, többek között a Kaliforgiában is, ám Christopher Moltisantihoz hasonlóan emlékezetes szerepet nem kapott. 2010-ben ugyan leszerződött a Detroit 1-8-7 című sorozat főszerepére, ám a show végül csak egy évadot ért meg. 1995 óta házas, feleségével, Victoria Chlebowskival három gyermekük van. Fia az ő nyomdokaiba lépett, szintén színész, ami mellett stand up komikusként is fel szokott lépni.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Tony Sirico

Egyike azoknak a színésznek, akik valóban megjárták a börtönt, és ismerik az alvilágot. A hatvanas években többször került összetűzésbe a hatóságokkal. Először 1967-ben sittelték le, miután kirabolt egy szórakozóhelyet, majd 1971-ben négy évre ítélték el, illegális fegyvertartás miatt. Itt ismerkedett meg a színészettel, és csatlakozott egy rabokból álló színtársulathoz. Szabadulását követően megszakította a kapcsolatot törvényen kívüli ismerőseivel, és azóta nem volt konfliktusa a hatóságokkal. Karrierje a kilencvenes években indult be, a Nagymenőkben tűnt fel először, de az áttörést a Maffiózók hozta meg számára. “Nagyjából negyvenöt filmben szerepeltem, és ebből negyvenszer bűnözőt játszottam” – mondta egy interjúban. A HBO gengsztersorozata óta őt is elkerülték a nagyobb szerepek. Ezek közül a legemlékezetesebb egy rövid szinkronszerep volt a Faimly Guyban, amiben Vinny kutyának kölcsönözte a hangját. Bár csak három epizódot kapott, szerepe mégis mély nyomokat hagyott a sorozat rajongóiban, hiszen Vinny a Griffin család megszokott kutyája, Brian helyére érkezett. A váltás annyira felháborította a nézőket, hogy a készítők végül feltámasztották a halálból Briant, és búcsút vettek Vinnytől.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Robert Iler

Hatéves volt, mikor a manhattani utcán felfigyelt rá egy menedzser. Azonnal munkát kapott egy reklámban, majd négy év múlva első filmszerepét is megkapta a Jelbeszéd című filmben. Újabb négy évvel később pedig David Chase kiválasztotta A. J. Soprano szerepére.A Maffiózók forgatása során többször is összetűzésbe keveredett a hatóságokkal. 2001-ben két brazil turista fegyveres kirablása miatt került bíróság elé, ahol bűnösnek találták, és három év próbaidőre ítélték. 2003-ban egy illegális pókerklubban találtak rá, szerencséjére korábbi próbaideje már lejárt, így nem indult eljárás ellene. 2009-ben még az Esküdt ellenségekben feltűnt egy epizód erejéig, ám azóta nem kapott más szerepet, és visszavonult a nyilvánosságtól.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Jamie-Lynn Sigler

Hétévesen kapta első színházi szerepét, azóta a színpad az élete. Számos Broadway darabban játszott gyerekként, majd 1999-ben megkapta Tony Soprano lányának szerepét. A széleskörű ismertség okozta stressz miatt étkezési zavarai lettek, melyekkel éveken keresztül küzdött, amiről életrajzi könyvében őszintén vallott. 2000-ben Lyme-kórral diagnosztizálták, ami miatt néhány napra deréktól lefelé lebénult, elmondása szerint az eset után teljesen átértékelte az életét. A Maffiózók után játszott a Törtetőkben és az Ugly Bettyben is, ám csak apróbb szerepeket kapott.

Az igazi szerelemre sokat kellett várnia, 2003-ban ügynökéhez ment feleségül, de két év múlva elváltak. 2008-ban a Törtetők című sorozatbeli partnerével jött össze, de a kapcsolat csak egy évig tartott. 2012 óta a baseball-játékos Cutter Dykstra partnere, akitől 2013-ban egy kisfia született, azóta kevés szerepet vállalt. Egy interjúban elárulta, semmilyen olasz felmenővel nem rendelkezik, így időre volt szüksége, hogy megszokja a Maffiózók légkörét. “Van bennem kubai, görög, román és szefárd zsidó is, de olasz egyáltalán nem vagyok. Nagy megtiszteltetés, hogy mégis befogadtak ebbe a családba”.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Drea de Matteo

A New York-i egyetem rendezőszakán tanult, mikor jelentkezett egy apró szerepre a Maffiózókban. A készítők eredetileg csupán egy epizódot szántak Adriana La Cerva karakterének, ám annyira megtetszett nekik Matteo alakítása, hogy állandó mellékszereplővé tették. 2004-ben kiírták a sorozatból, ám még ugyanebben az évben megkapta a Joey egyik főszerepét, de fontosabb mellékszerepeket játszott a Született feleségekben és legutóbb a Kemény motorosokban is. 2001-ben kezdett randizni a zenész Shooter Jennigssel, aki nagyon romantikusan, a színpadon kérte meg a kezét, ám végül nem házasodtak össze. 2013-ig tartott a kapcsolatuk, amiből két gyermekük született. Matteo az egyike annak a 22 New York-inak, akik egy gázrobbanásban elvesztették az otthonukat 2015-ben.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Dominic Chianese

Egy időben New York Állam Kábítószer-ellenes Bizottságának is dolgozott, ahol önkéntesként gitározni tanította a kábítószeres bűncselekményekért elítélt nőket. A hatvanas években New York-i színházakban játszott, filmes karrierje akkor indult el, mikor Francis Ford Coppola beválogatta a Keresztapa II. stábjába, attól kezdve sorra kapta a gengszterszerepeket. Karrierje során négy filmben játszott együtt Al Pacinóval, a forgatások során jó barátság alakult ki köztük. A Maffiózók után a HBO másik gengszteres sorozatában, a Boardwalk Emipre-ben kapott szerepet. Idős kora miatt az elmúlt években lassan visszavonult a munkától, 2012 és 2014 között egy-egy epizódot vállalt a Férjem védelmében című sorozatban. Fia szintén színész, aki a Maffiózók utolsó évadában tűnt fel a Lupertazzi család egyik tagjaként.

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Steven Van Zandt

A Maffiózók előtt nem volt színészi tapasztalata, mivel 1999-ig csak zenészként dolgozott. A ’70-es években ismerkedett meg Bruce Springsteennel, akivel több zenekarban is játszottak együtt. Később az E Street Band dalszerzője lett, és közreműködött Springsteen Born to Run című albumán is. A Maffiózók szerepére a sorozat megálmodója, David Chase kérte fel, aki nagy rajongója volt. Chase eredetileg a főszerepet ajánlotta fel kedvencének, ám Van Zandt ezt visszautasította, így kapta meg Silvio Dante szerepét. Bár a Maffiózók befejezése után azt nyilatkozta, nem szeretne többet színészkedni, 2012-ben elvállalta a Lilyhammer című sorozat főszerepét, amelyben egy volt maffiózót alakít, aki Norvégiába menekül a megtorlás elől. Emellett visszatért a zenéhez is, a Lilyhammer indulásának évében egy Broadway előadást állított össze, amelyben visszatért a hatvanas évek legendás együttese a Rascals. 2013-ban pedig ismét együtt dolgozott a Maffiózók rendezőjével, Davis Chase Not Fade Away című filmjében látta el a produceri és zenei felügyelői feladatokat. 

Akkor és most: 16 éves lett a Maffiózók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top