10 szupermodell, akinek beletört a bicskája a színészi karrierbe

TóCsa | 2017. Július 19.
A szépség nem hátrány, ha az ember lánya színészi karrierről álmodozik, de azért nem minden. Bár Cameron Diaztól René Russóig tudnánk mondani ellenpéldákat is, most azokat a csodaszép szupermodelleket mutatjuk be, akiknek a kitartása vagy tehetsége kevésnek bizonyult a színészkedéshez.

Cindy Crawford

Ugyan a kilencvenes évek szupersztárja, Cindy Crawford akkori párjának, Richard Gere-nek köszönhetően hollywoodi körökben mozgott, ám esze ágában sem volt színészkedni. Amikor Joel Silver producer megkereste a Tiszta játszma főszerepével, többször is elutasította az ajánlatot, mire Silver egy olyan összeget mondott neki, amire már képtelen volt nemet mondani. Crawfordot nem segítette az sem, hogy Andrew Sipes rendező a forgatás harmadik hetére mindenkivel összekapott, és egyik színészéhez sem szólt egy szót sem, ami számára, kezdőként különösen kellemetlen volt. A 95-ös film katasztrofális fogadtatásban részesült, és a vonatos szexjeleneten kívül tényleg semmi emlékezetes nem akad benne, de a még ma is csodaszép Cindy Crawford nem bánja a döntését: “28 éves voltam. Mikor vállaljak kockázatot, ha nem fiatalon?”

William Baldwinnal a Tiszta játszmában

Claudia Schiffer

A korszak másik modell-legendája, Claudia Schiffer Cindy Crawfordnál kicsit tovább jutott a színészkedésben, és ez még akkor is igaz, ha a neve hallatán mindnyájunknak csak az Igazából szerelem-beli vicces feltűnése ugrik be Liam Neeson szívszerelmeként. Schiffer ezenfelül aerobikoktatót alakított a Richie Richben, saját magát a Zoolander – A trendkívüliben, sőt még néhány nagyobb szerep (Filmszakadás, Friends & Lovers) is jutott neki, de sem a filmek, sem az alakításai nem voltak elegendők ahhoz, hogy a modell megragadjon Hollywoodban. Ma Claudia Schiffer az egyik legmenőbb hollywoodi filmrendező, Matthew Vaughn (Kingsman, Csillagpor) felesége, de eszébe nincs mindezt protekcióként használni egy újabb színészi próbálkozáshoz.

Claudia Schiffer a Richie Richben (Fotó: Profimedia)

Emily Ratajkowski

Ő már nemcsak modell, hanem egyben Instagram-celeb is, aki ráadásul nem másnál, mint David Finchernél kezdett bele a színészi karrierbe a Holtodiglanban, és rögtön egy vetkőzés volt a jutalma. Azóta láthattuk már a Törtetők mozifilmes változatában, és Zac Efron fejét is elcsavarta a Miénk a világ című DJ-s filmben, de egyik sem hozta meg a filmes áttörést. Mostanság Emily Ratajkowski arra panaszkodik, hogy a rendezők a nagy mellei miatt beskatulyázzák, és ezért nem kap normális szerepeket, bár olyan nagyon azért nem sajnáljuk, mert az imdb szerint legalább négy új filmje vár bemutatásra.

Görög Zita

Rendszerváltás utáni első szupermodellünk, Görög Zita nem akármilyen hollywoodi filmben kezdte pályafutását: ugyan az Underworldben csak nyúlfarknyi szerepet kapott, ez mégiscsak egy világsikert elért mozi volt, melynek a folytatásába is meghívták. Benne volt a nem túl jó emlékű 8mm 2-ben is, a magyar filmek közül pedig a Fej vagy írásba és a Szőke kólába hívták, ám Zita rájött, hogy nem neki való a színészkedés, a kamerák előtt csak ideges lesz, és bölcsen nem erőltette tovább a dolgot.

Gisele Bündchen

Victoria egyik legszebb angyala és Leonardo DiCaprio egyik leghíresebb exbarátnője, a brazil születésű – és már nyugdíjba vonult – Gisele Bündchen nem erőltette különösebben a színészkedést. Annak idején megkeresték őt a Charlie angyalai egyik főszerepével is, de ő simán visszautasította az ajánlatot – a szerepet végül Lucy Liu kapta. Luc Besson volt az, aki végül kamerák elé csábította a Taxi amerikai verziójában, az Amerikai taxiban egy csinos rabló szerepéhez, és még Az ördög Pradát viselben is volt egy emlékezetes jelenése, de ennyi volt, és nem több a hollywoodi karrier.

Ana Cristina Oliveira és Gisele Bündchen a Taxi c. filmben

Tyra Banks

Naomi Campbell után kétségtelenül neki jutott a legdicsőbb karrier az afroamerikai szupermodellek közül, de ahogy a korszak más nagyjainak, a színészkedéssel neki se volt szerencséje. Ugyan sikoltozott az egyik sokadik Halloween-folytatásban, a pulton táncolt a Sakáltanyában és meghalt a vásznon a Megoldatlan egyenletekben, a mozinézők nem kapkodtak érte. Ellentétben a tévésekkel, ahol a Topmodell leszek! kegyetlen műsorvezetőjeként Tyra Banks örökre beírta magát a tévétörténelembe.

Palvin Barbara

Gyakorlatilag nem telhet el cannes-i filmfesztivál Palvin Barbara nélkül, és ha egy hollywoodi parti vendéglistáján nincs ott a neve magyar modellnek, arra a bulira nem is érdemes benézni, ám Hollywoodból jobbára csak a csillogás jutott neki, a filmek nem annyira. Annak idején nagy csinnadrattával harangozták be, hogy szerepet kapott a Dwayne Johnson-féle Herkulesben, de mire a mozikba jutott a film, gyorsan kiderült, hogy szinte teljesen kivágták, és többet láthattuk őt az előzetesben, mint a kész filmben. Azért reméljük, lesz még folytatás.

Rosie Huntington-Whiteley

Minden idők legmacsóbb rendezője, Michael Bay sosem arról volt híres, hogy tehetség alapján castingolja a női szereplőket, és az ő filmjeiben még egy tudós is úgy néz ki, mint aki egész életében koktélpartikon riszálná. A brit Victoria’s Secret modell domborulatain feltűnően sokat időzött a kamera, az arcán viszont feltűnően keveset, a későbbi Mad Max: A harag útjában pedig az lehetett a hiba, hogy nála sokkal jobb színésznők (Charlize Theron, Zoe Kravitz…) közül kellett volna kitűnnie kezdőként, ami nem igazán sikerült, bár ott legalább a film piszok jó lett. Azért legalább a párkapcsolatában biztos boldog Jason Statham oldalán.

Rosie Huntington-Whiteley a Mad Maxben (Fotó: Profimedia)

Elle MacPherson

A “Test” néven is elhíresült ausztrál szupermodell (a becenevet természetesen a tökéletes adottságaival érdemelte ki) egykor nagyon komolyan gondolta a színészi hivatást. A Szirének című 1993-as Hugh Grant-romkom kedvéért például tíz kilót szedett fel, hogy ne nézzen úgy ki, mint egy szupermodell, bár még ez is kevés volt ahhoz, hogy rontson a külsején. A Batman & Robin, A vadon foglyai és a Tükröm, tükröm… hármasa után azt lehetett gondolni, hogy McPherson komolyan gondolja a hollywoodi karriert, de mivel a komoly szerepajánlatok nem jöttek, rövid úton végzett a színészkedéssel.

Cara Delevingne

Elképesztően ritka, hogy egy szupermodell rögtön egy filmfőszereppel indítson Hollywoodban, de Cara Delevingne-nek ez is összejött a Papírvárosokban, ahol egy vagány, titokzatos tinilány szerepében lopta el a többiek elől a show-t. A film azonban nem lett túl sikeres, ellentétben az ezt követő Suicide Squaddal, ahol azonban a legtöbb kritikus pont az ő alakítását tartotta a film egyik fájóan gyenge pontjának. A sámántáncán máig röhögünk, és remélhetőleg a Valerian és az ezer bolygó városa című Luc Besson-sci-fi főszerepében már komolyan vehetjük őt – bár az első kritikák nem dicsérik a játékát – , és kiderülhet, hogy valóban tehetséges, vagy csak annyira menő, hogy a filmesek azt gondolják, vele most mindent el lehet adni.

Exit mobile version