Sztárok

40 éve halt meg Elvis Presley, a Király

A világ leghíresebb könnyűzenei énekese a mai napig Elvis, akinek az életében minden tragédia augusztusban történt. A gyógyszerfüggő zseniről sokan azt gondolják, hogy még mindig él, csupán megrendezte a halálát, hogy nyugodtan élhessen.

Elvis Presley a Mississippi állambeli Tupelóban született 1935. január 8-án. Ikertestvére sajnos halva jött világra, így egyedüli gyerekként nőtt fel a nagyon szegény családi házban. Elvis 11 évesen kapta az első gitárját, és soha nem tanult sem énekelni, sem zenét az iskola keretein kívül. Kamaszkorában kezdte el hordani jellegzetes hajviseletét, amiért sokáig csúfolták, később pedig feketére festette eredetileg szőkésbarna haját.

Elvis Presley igazi szexszimbólum volt  fotó: GettyImages
Elvis Presley igazi szexszimbólum volt    
fotó: GettyImages

1954-ben kezdett beindulni a karrierje, amikor a Sun Records tulajdonosa, Sam Philips felfigyelt rá. Első kislemeze óriási siker lett, az első napokban több ezer példányban fogyott. Hamarosan megismerkedett Tom Parker ezredessel, aki a menedzsere volt élete végéig, és ekkortól az RCA Records adta ki dalait. Mellesleg Tom Parker soha nem volt ezredes, csak megtetszett neki ez a cím, és felvette, sokak szerint Elvist egész életében csak kihasználta, nem pedig segítette. Első országosan forgalmazott kislemeze, a Heartbreak Hotel 1956-ban jelent meg. Ez meghozta Elvisnek a népszerűséget, egyike lett az új zenei stílus a rock and roll megteremtőinek.

Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett: 1957 januárjában egy televíziós műsorban a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyarok javára, és küldjenek nekik csomagokat. Ezért 2011-ben Budapest díszpolgára lett, és egy teret is elneveztek róla.

Anyja 1958 augusztusában halt meg, ez Elvist nagyon megviselte, hiszen ők ketten szoros kapcsolatban voltak. Ugyanabban az évben Elvist behívták katonának a németországi Friedbergbe, ahol megismerkedett az ezredes mostohalányával, a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-vel. Elvis ekkor már igazi sztár volt, de a katonaságnál külön kérte, hogy pont úgy bánjanak vele, mint a többiekkel. Ezzel kivívta bajtársai tiszteletét, de a katonaság nem tett jót neki: ott került közelebbi kapcsolatba először a drogokkal.

1960-ban leszerelt, és Priscillának teljes hat évig udvarolt, míg 1967-ben feleségül vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett egyetlen lánya, Lisa Marie Presley. Ekkor kezdett el filmezni is, több, ma már védjegyévé vált dala is ekkor keletkezett, mint a Can’t Help Falling In Love, Are You Lonesome To-night?, vagy az It’s Now or Never. Még 1961-ben elkészítette a His Hand in Mine című első gospelalbumát, 1963-tól filmjei ellaposodtak, és a slágerlistákon is lejjebb csúszott. Hogy miért? Mert feltűnt a Beatles, közben pedig Elvis egyáltalán nem koncertezett.

1969-ben újra koncertezni kezdett, és egészen 1974-ig pályája legsikeresebb időszaka következett, ’71-ben Grammy életműdíjat kapott. 1973. január 14-én több mint egymilliárd ember látta Elvist élőben, a világ minden táján (ez a Föld akkori népességének több mint negyede). Így hivatalosan is első volt abban, hogy az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül.

Kevesen tudják róla, de fekete öves, 2 danos, karatemester volt. Amikor az 1960-as évek végén újraalkotta színpadi technikáját, sokat merített a karatéból. A színpadon nem egyszer mutatott be látványos karatemozdulatokat. Az 1970-es évek közepétől felhagyott vele, mivel súlyfeleslege miatt már nem volt rá képes.

1973-ban Elvis és Priscilla elvált, ’77-re a Király már riasztó fizikai állapotba került: önmaga groteszk mása volt csupán: csúnyán meghízott, és állandóan gyógyszereket szedett. Augusztus 16-án eszméletlenül talált rá akkori barátnője a fürdőszobában, a kórházban már nem tudták újraéleszteni. Temetésén legalább 80 ezer ember vett rész, kislemezei és albumai újra a listák élére kerültek.

Sokan ma is úgy gondolják, hogy Elvis Presley nem halt meg, csak megrendezte halálát, hogy nyugodtan élhessen. Mások szerint az ufók rabolták el, mert Elvis halálakor akartak kapcsolatba lépni az emberiséggel, egy”közvetítő” segítségével, és erre csak a Király volt alkalmas. Halála óta sokan vélték látni a világ más-más pontján. Halála évében még csak néhány imitátora volt, ma a számuk már több százezer, és ilyen formában sokak szerint Elvis tovább él. 1977-ben Elvis arcképe volt a világon a második leggyakrabban reprodukált kép, Mickey egér után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top