Sztárok

Diana hercegnő Magyarországon már egyedül aludt – emlékezetes mindkét látogatása

Éppen ma 20 éve hunyt el Diana hercegnő, aki mély nyomot hagyott a történelemben. Magyarországi látogatásai nekünk különösen emlékezetesek. Lady Diana 1990 májusában a férjével együtt, majd 1992-ben egyedül látogatott el Magyarországra. Összesen hat napot volt itt, belefért a vásárolgatás, a nevezetességek megtekintése, egy kis panaszkodás is.

Míg a trónörökös felesége volt, Diana hercegnő Hawaiitól Hongkongig, Japántól Ugandáig beutazta a világot. Ezek hivatalos utak voltak, melyek igen fárasztóak tudnak lenni a zsúfolt programok és protokollesemények miatt, de a legtöbbet,

így a magyarországi utat is Diana igazán élvezte.

A volt szocialista blokk országai közül elsőként hazánkat kereste fel a walesi hercegi pár, ami nagy megtiszteltetés volt, és a programot jó előre leszervezték, az érintetteket felkészítették, kivéve Göncz Árpádot és feleségét. Az akkor még csak ideiglenes köztársasági elnök pont a látogatás előtti napokban foglalta el a pozícióját, így Árpi bácsinak Diana és Károly voltak az első vendégei. Ahogy mesélték, izgulhatott is a ferihegyi repülőtéren, amikor landolt a királyi ház egyik vörös fehér repülőgépe fedélzetén a királyi fenségekkel. Göncz elnézést kért, amiért nem ismeri jól a protokollt, és biztosan hibázni fog.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Legendás mondatok a látogatásról

“Az ön családja ezer éve csinálja ezt, én három napja” – mondta Károlynak, és ez volt a kulcs, azonnal oldódott a hangulat. A pár tiszteletére díszvacsorát adtak az Országházban aznap este. Károly az autóból kiszállva elámult a csodálatos épület láttán, és megkérdezte: “De szép épület, mire használták eddig?”

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Másnap Budapest nevezetességeivel ismerkedtek, jártak a Halászbástyán, a Nemzeti Múzeumban, megnézték a Szent Koronát, megkérdezték, miért ferde a kereszt rajta, majd a Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahogyan akkor hívták, Károly herceg beszédet tartott a gazdasági és kulturális élet szereplőinek, míg Diana érdeklődést mímelve végighallgatta azt.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images
Hálószobatitok
A walesi hercegi pár 1986-os portugáliai útjuk óta már külföldön sem osztotta meg a hálószobát, így Magyarországon is külön aludtak.
 
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Diana közvetlen volt, nem olyan mesterkélt, mint egy hercegnőről gondolták

Lady Diana aztán átsétált a szomszédos Vásárcsarnokba, bevásárlókocsit tolt maga előtt, és megvette a “kötelező” fokhagymafüzért és pirospaprikát, ahogyan azt tette Gorbacsov felesége és Margaret Thatcher brit miniszterelnök is korábban.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Másik budapesti program volt a villamosozás. A Duna-parton végigdöcögő 2-es villamost választották ki a szervezők, főleg a szép látvány miatt. Úgy kitakarítottak, mint sem azelőtt, sem azután, és a kék-fehérbe öltözött hercegnő, talán életében először, villamosozott. Egészen a Vigadóig jutott, ahol néptánccsoportok ropták neki, és kezet fogott a budapestiekkel is.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Magyar hírességek is találkoztak vele

Míg az angol trónörökös a politikai és a gazdasági élet vezetőivel találkozott, addig Diana ellátogatott a Mafilm stúdiójába, ahol Makk Károly a Magyar rekviemet forgatta.

“Egy börtönjelenetet vettünk fel, a színészek és az egész stáb ott tolongott egy szűk cellában. Aztán nyílt az ajtó, és amikor odanéztem, megdermedtem, ugyanis Lady Diana lépett be… Leült a sarokban, és csöndben figyelt bennünket. Megvárta a felvétel végét, majd üdvözölte a stábot” – mesélte Gazdag Tibor színész.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Este elmentek a Vígszínházba a Renaissance Theatre Company vendégjátékára. Itt találkozott vele a néhai Albert Györgyi is, aki így emlékezett vissza erre egy interjújában:
“Ásítozott, és a prospektust olvasgatta. De nem hibáztatom, nem volt jó előadás. A szünetben volt szerencsém váltani vele pár mondatot. Rengetegen vették körbe, ott állt mögötte a testőr, az udvarhölgy, a tolmács. A rövid találkozóból is kiderült, hogy messze nem egy szőkített buta nő. Sokkal szerényebb volt, mint amilyennek lennie kellett volna. Egyértelmű volt, hogy imádja a gyerekeket, és nem csak a két saját fiát. Mindaz, amit ő jótékonyságból a kicsikért tett, az nem szerepjáték volt.”

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Diana és Károly együtt pálinkázott

A hercegi pár Bugacra is ellátogatott, csikós bemutatót néztek meg és kecskeméti pálinkát is ittak. Nincs ebben semmi meglepő, Károly hallhatta apjától, hogy milyen jó kecskeméti pálinka.

A pálinka elég népszerű a brit királyi családban
1978-ben Kecskemét rendezte a fogathajtó világbajnokságot, erre az eseményre a városba érkezett az angol királynő férje, Nemzetközi Lovas Szövetség akkori elnöke. Ugyan nem ő versenyzett, de a királynő négy paripája és kocsija rajthoz állt az uralkodó főlovászmesterével a bakon. Fülöp nagy kísérettel érkezett, esténként vígan pálinkáztak, olyannyira, hogy a négynapos ittléte után száz üveg pálinka szálmáját küldték kiegyenlítésre Londonba.
Károly nagy-nagybátyja, a trónról 1936-ban lemondott VIII. Edward is rajongott e nedűért, akkor szerette meg, amikor trónörökösként hazánkba járt. “Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum” – mondta a pálinkáról Edward.
 

 Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Másodszorra már egyedül jött hozzánk Diana hercegnő 

Két évvel később Diana a Brit Balett társulatot kísérte el hazánkba mint a szervezet fővédnöke. Göncz Árpád társaságában egy Victor Edelstein piros estélyiben, fején a Spencer család diadémjával, melyet amúgy az esküvőjén is viselt, nézte végig az előadást az Operában. Ezután a köztársasági elnök magánvacsorán látta vendégül a hercegnőt a rezidenciáján. Egy Diana életéről készült dokumentumfilmben így mesélt erről Göncz: “Az asztalnál levette a diadémot, mert nyomta hátul a fejét, én pedig megkérdeztem megfoghatom-e. Igent mondott. Nagyon nehéz, feleltem, mire ő: ha maga azt tudná. Ma már értem, hogy nem a fejék valódi súlyára gondolt…”

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Diana a két napos, elég rövid út alatt megint felkereste a Pető Intézetet csakúgy mint 1990-ben, majd a nagyatádi menekülttábort kereste fel, ahol ekkor a délszláv háború elől elmenekült több ezer, főleg horvát ember élt.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Diana soha többet nem látogatott el Magyarországra, a Windsor-ház többi tagja azonban igen: 1993-ban a II. Erzsébet és Fülöp herceg jártak itt hivatalos állami látogatáson, Károly herceg elutazott ide egyedül, majd feleségével, Kamillával is, de jártak nálunk az uralkodó unokatestvérei, a kenti herceg, Alexandra hercegnő, Mihály herceg, is. Utoljára idén vizitelt Budapesten a brit királyi család egyik tagja, a félig magyar származású Mária Krisztina hercegnő.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top