Sztárok

Senkivel sem olyan kegyes az idő, mint vele – 73 éves Michael Douglas

A hetvenharmadik születésnapját ma ünneplő Michael Douglas minden bizonnyal alkut kötött az idővel, mert szinte minden téren jobban áll a kíméletlenül ketyegő órával szemben, mint az átlag.

Lehet az ember bármilyen sikeres a szerelemben, a családi életben, a karrierben vagy bármely más, netán az összes jelentős tényező tekintetében, a legnagyobb ellenfelet, az időt akkor sem tudja legyőzni. Michael Douglas viszont mintha még ezen a téren is sokkal eredményesebb volna, mint a nagy átlag: az a bizonyos vasfog persze őt sem kíméli, de minden jel arra mutat, hogy valamiféle alkut sikerült kötnie a ketyegő órával, hiszen az a legkevesebb, hogy hetvenharmadik születésnapja kiváló egészségben és boldogságban éri a mai napon. A jeles alkalomból azt vesszük számba, hány szempontból remek cimborája a színészlegendának az idő.

Michael Douglas – Fotó: Andrew Toth/FilmMagic

Befutni a mozikban? Nem kell sietni vele

A legtöbb hollywoodi színészjelölt életpályája már néhány év után eldöntött tény: 99 százalék megy a süllyesztőbe, a maradék egy része karakterszínésszé válik és/vagy kiköt a tévében, a maradék maradéka (azaz a krém) pedig feljut az A listára – átjárás még utóbbi két csoport között se nagyon van. Michael Douglas viszont azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült betenni a lábukat az ajtónyílásba, hiszen bár a nagyközönség a San Francisco utcáin egyik főhőseként ismerte meg, a krimiszéria lezárása után nemcsak hogy teljesen áttette a székhelyét a mozikba, de a legnagyobbak közé is odakerült. A pályát persze már előkészítette magának első komolyabb moziszerepével, a nagy kritikai sikert arató Hail, Hero!-val és azzal, hogy a sorozattal párhuzamosan Oscart is nyert a Száll a kakukk fészkére producereként, de ez akkor is olyan bravúr, amire csak néhányan voltak képesek.

Tartós siker? Gyerekjáték

Ez a bizonyos mozis sikerekről szóló történet ráadásul még hosszan el is húzódott mindannyiunk legnagyobb szerencséjére. Elég meglepő ezzel szembesülni, de Michael Douglas az igazán nagy szerepeit szinte mind középkorú férfiként kapta: a Végzetes vonzerő és a Tőzsdecápák 43, A rózsák háborúja 45, a negyedszázados Elemi ösztön 48, a Játsz/ma 53, a Traffic 56 éves korában került mozikba.

Michael Douglas és Sharon Stone – Fotó: Profimedia

Visszatérés a tévébe? Belefér az is

Azt aztán már tényleg nem sok sztár mondhatja el magáról, hogy ott volt a tévés élvonalban a sorozatok hőskorában, befutott egy páratlan mozis karriert, majd még a kis képernyő mostani aranykorából is kiveheti a részét, de az amerikai napfogyatkozást nemrég nagy bulival ünneplő Michael Douglas olyan régóta van a pályán, és még mindig annyira aktív, hogy ez is összejön neki. Sőt, tulajdonképpen már néhány évvel ezelőtt összejött, amikor óriási sikert aratott a Túl a csillogáson című tévéfilmmel, de ha valakinek ez így nem az igazi, az hamarosan a The Kominsky Method című sorozatban is megnézheti a színészt Alan Arkin oldalán, hogy teljes legyen a kép.

Szinte örök életű szülők? Csak természetes

Nem sűrűn esik meg az sem, hogy valaki együtt ünnepelheti a hetvenedik születésnapját a szüleivel, Michael Douglasnek viszont ez is megadatott. És bár édesanyja a következő évben sajnos meghalt, édesapjával még a hetvenharmadikon is koccinthat, hiszen a százat tavaly betöltő Kirk Douglas ma is remek egészségnek örvend. Ennél jobb ajándékra alighanem nincs is szüksége a sztárnak.

Kirk Douglas és Michael Douglas – Fotó: Getty Images

Igazi szerelem 50 fölött? Pipa

Michael Douglas a karrierjéhez hasonlóan a magánéletében sem félt az újrakezdéstől, és ezzel is kimondottan jól járt. Noha addigra már túl volt egy 18 évig tartó házasságon Diandra Lukerrel, és betöltötte az 55-öt, 1999-ben megismerkedett Catherine Zeta-Jonesszal, és mint kiderült, nemcsak trófeának voltak jók egymásnak, hiszen azóta is együtt vannak, és minden nehézséget legyőzve harmóniában élnek.

25 év korkülönbség? Nem tétel

Az iméntiekhez érdemes hozzátenni, hogy Michael Douglasnek és Catherine Zeta-Jonesnak még a szülinapjuk is egymásról szól, hiszen egy napon születtek (ezúton is éltesse az isten a színésznőt) – viszont 25 év eltéréssel. Vagyis az imént emlegetett harmóniát az esetek többségében kezelhetetlennek bizonyuló negyedszázados korkülönbség mellett sikerült megteremteniük.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas – Fotó: WireImage

Gyerekek 60 körül? Simán

Michael Douglasnek az első feleségétől 1978-ban már született egy fia, a börtönviselt Cameron, de sem ez, sem az életkora nem állt útjába annak, hogy Catherine Zeta-Jonesszal is gyerekeket vállaljon: 2000-ben fiuk, 2003-ban pedig lányuk született, és mivel a színésznek a rákot is sikerült legyőznie, szerencsére ott is van mellettük, és látja felnőni Dylan Michaelt és Carys Zetát.

Amúgy meg akinek halálhírét költik…

Ha mindez még nem lenne elég, egy finoman szólva kétes hírű weboldalnak köszönhetően a hetvenhárom éves Michael Douglas bekerült már azoknak a hírességeknek a körébe is, akiknek halálhírét költötték (a linkelést ezúttal inkább hagyjuk), ez pedig, ugye, azt jelenti, hogy sokáig fog élni. Mi a magunk részéről ehhez mást nagyon nem is akarunk már hozzátenni azonkívül, hogy úgy legyen, a jókívánsághoz legfeljebb egy dalt csatolnánk, amely a címe miatt nagyon idekívánkozik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top