Sztárok

Kirk Douglas 100 éves: még vannak terveim

A függetlenség volt mindig is a legfontosabb Kirk Douglas számára, aki joggal büszke arra, amit elért az életben. 100 évesen is fáradhatatlan, 97 éves feleségével együtt azt mondják: nekik még terveik vannak, ami nagy szó ebben a korban.

A fiatalabb generáció talán csak Michael Douglas apjaként, vagy éppen Catherine Zeta-Jones apósaként ismerik a színészt, aki tényleg egy élő hollywoodi legenda.

Kirk Douglas 100 éves:

Talán értelmetlen is elkezdeni sorolni, hogy Kirk Douglas milyen kitűnően alakította a filmtörténet egyik klasszikus figuráját, Spartacust vagy éppen Van Gogh-ként mennyire hiteles volt. Mindezekre ott a wikipédia és számtalan már megjelent összefoglaló, vagy az Oscar életműdíj kisfilmje. És tegyük hozzá: az élete is olyan fordulatos, hogy lehetne belőle igazi szerelmes filmet vagy éppen tanulságos életmesét készíteni, ahogy az mostanában divatos Hollywoodban.

A semmiből lett sztár, és ebben nincs túlzás. Bár mindig volt benne valami keménység, a tekintetétől sokak ereiben megfagyott a vér, a humor az egyik legfőbb ismérve. Na meg a szókimondás. “Túléltem a második világháborút, egy helikopterbalesetet és két térdportézist. Bármi is történt velem, mind csak jobb emberré tett.”

Megnézem
Összes kép (1)

Ha az elején kezdenénk a történetét, akkor felsorolnánk a száraz tényeket.

  • Orosz bevándorlók gyerekeként, Issur Danielovitch néven született 1916-ban
  • a gimnáziumot, az egyetemet és minden tanulmányát a maga erejéből finanszírozta
  • a siker érdekében a színiakadémián változtatta meg a nevét Kirk Douglasre
  • Játszott a Boradway színházban,
  • 1941-ben jelentkezett a tengerészethez
  • 1943-ban vette feleségül Diane Hillt, akitől első fia, Michael Douglas született
  • 1954-ben, három évvel a válása után újranősült, Anne Buydens azóta is társa jóban-rosszban

De ugyanilyen adat, hogy a színészlegenda vagyona 80 millió dollár körül mozog, nagyobb részét nem a családja örökli majd, hanem alapítványok és kórházak. “A gyerekeimmel szemben nekem van egy nagy előnyöm: pontosan tudom, mi a szegénység.”

Mindebből Kirk Douglas erőt merített, átvitte a szerepibe is. “Az az élmény, hogy mindenért meg kellett küzdenem, megedzett. Az erényes karakterek sosem vonzottak, mindig szerettem a nézők idegein táncolni. A harag az én energiaforrásom.”

A magánéletben is lendületes, kifogyhatatlan az energiából. Igyekezett a családi gondokhoz is humorral közelíteni. Amikor például Michael Douglas szexfüggősége napi téma volt, a színész csak ennyit mondott. “Ez az egész egy bonyolult történet, de apám csak annyit tett hozzá: ‘hát most büszke vagyok rád, fiam’. Ő egy ilyen vicces figura.”

Megnézem
Összes kép (1)

Gyakran beszél Kirk Douglas a vallásról, és sokszor a hite segítette át a nehézségeken. Amikor 2004-ben legfiatalabb fia, Eric meghalt, innen merített erőt. Ahogy mondta, a korral amúgy is egyre közelebb érzi magát Istenhez, aki idővel megtanította a türelemre is. 

Korábban ugyanis robbanékony természetéről volt ismert, amiről a Anne, a felesége biztosan mesélhetne. A kapcsolatuk azonban kiállta az idő próbáját. Amikor arról kérdezik a párt, mi a titkuk, mindketten mást válaszolnak. 

“Több mint hatvan éve beleszerettem egy lányba, akibe most is szerelmes vagyok. A házasságunkat soha nem láttam valami egyedülálló mutatványnak.”

Catherine Zeta-Jones, Kirk Douglas és Michael Douglas
Catherine Zeta-Jones, Kirk Douglas és Michael Douglas

Anne szerint pedig a kapcsolatuk titka a változatosság. Amikor tavaly megjelentek azok a versek, amelyeket Kirk Douglas írt, és a feleségének ajánlotta a könyvet, az asszony csak ennyit tett hozzá: “Van benne egy vers, amelynek ez az első sora: A romantika 80 felett kezdődik. Nos, ez is jelzi, milyen sok időbe telt neki eljutnia idáig.”

Nem tagadják, voltak nehézségeik, hiszen Kirk Doglas nem a hűség mintaképe, de a félrelépései felett szemet hunyt a felesége. “Az európai nők más koordinátarendszerben mozognak.A 60 évnyi házasságunknak voltak buktatói, de mind csak még gyönyörűbbé tette a kapcsolatunkat.”

Ahogy a színész fogalmaz, még most is vannak terveik, és ez tartja őket fiatalon. Sok a közös programjuk, nemrég például megjelent egy könyv, amelyen együtt dolgoztak. “Hihetetlen szerencsés vagyok, hogy megtaláltam a lelki társamat 63 évvel ezelőtt.”

Videó: 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top