Sztárok

8 gyereke van, abból 4 színész, és hol van még a vége? – Ismerd meg Skarsgårdékat!

„Azé a világ, aki teleszüli” – hangzott el nemrég kormányzati részről, és tény, hogy vannak páran, akik eszerint élik az életüket. A svéd színészlegendának, Stellan Skarsgårdnak két feleségtől nyolc gyermeke született, és négy fia már meghódította Hollywoodot. De hol van még a vége?

Ha létezik família, amely igazán megérdemelne egy saját reality show-t, akkor az a Skarsgård család. Egy tehetséges, híres, a gyermekeit egyáltalán nem a tradíciók mentén nevelő apuka, valamint négy fiatal és félelmetesen jóképű fia. Egy kicsit nem figyelünk oda, és Skarsgårdék pillanatok alatt beveszik Hollywoodot, illetve részben már be is vették. Ha ilyen iramban terjeszkednek tovább, lassan nem fogunk találni olyan filmet a mozik műsorán, melynek stáblistáján ne szerepelne legalább egy Skarsgård név. Ez már csak azért is félelmetesen nagy teljesítmény, mert Skarsgårdék nem Los Angelesben, New Yorkban vagy Londonban látták meg a napvilágot, hanem Svédországban, ahonnan korántsem egyértelmű teljesítmény a hollywoodi karrier.

Így neveld a fiaidat

Aki azt gondolná, hogy a Good Will Huntingból, a Mamma Miából, a Thorból és A tetovált lányból ismert Stellan Skarsgård szándékosan a színészi pálya felé terelgette a gyerekeit, nem is tévedhetne nagyobbat. Ő nem az a terelgetős típus.

Tizenhat éves koruktól nem a te dolgod, hogy meghozd a döntéseket a gyerekeid helyett. Hagynod kell, hogy ők maguk döntsenek a saját jövőjükről. Ha nem így teszel, akkor téged vádolnak majd az elcseszett életükért, vagy ami hasonlóan rossz dolog, azt hiszik majd, hogy minden jót az életben az apukájuknak köszönhetnek.

Stellan arra nevelte a gyerekeit, hogy mindent megkérdőjelezzenek, és komoly vitakultúra alakuljon ki náluk, aminek köszönhetően szerinte a családi összejöveteleik rendkívül hangosak, ugyanakkor az itt kialakult vitáik nagyon is termékenyek. Hát nem ideális felállás ez egy reality show-hoz? Szintén tévedésben él az, aki azt hiszi, hogy egy legendás színész mellett felnőni felér egy színiakadémiával, Stellannak ugyanis esze ágában sincs mentorálni a fiait. „Miért tennék ilyet? Mindenkit hagyni kell, hogy elkövethesse a saját hibáit és bejárhassa a saját útját” – magyarázza elveit, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne büszke a gyermekeire. Viszont ő nem úgy látja őket, ahogy a hollywoodi szereposztók.

Stellan Skarsgård (Fotó: Astrid Stawiarz/Getty Images)

Családregény

Elképesztően büszke vagyok Billre, hogy ilyen hatalmas sikert aratott az Az című filmben, de végül is egy szörnyeteget játszik. Alexander pedig Emmyt kapott a Hatalmas kis hazugságok című sorozatáért, és ő szintén egy szörnyeteget formált meg. Nem tudom, hogy a hollywoodi szereposztók ezt hogyan képesek beléjük látni, mert én ezt nem látom bennük

– mesélte nemrég a fiai sikereiről. Stellan fiai nem egy, hanem két házasságból születtek. Első hat gyermekének anyja My Sonja Marie Agnes Skarsgård doktornő, akivel a férfi 1975 és 2007 között élt házasságban. Az, hogy elváltak, még korántsem jelenti azt, hogy ma már ne lennének jóban. Annyira szoros a barátságuk, hogy az exfelesége sokszor még az új családja karácsonyi ünnepségén is feltűnik vendégként, és az est fényét emelve ilyenkor mindig maga Stellan Skarsgård főz. Második feleségével, Megan Everettel egy bárban ismerkedett meg, és bár az életkora alapján (ő 41, míg a férfi 66 éves) a nő akár a lánya is lehetne, ez nem akadályozta meg abban, hogy 2009-ben feleségül vegye. Tőle eddig két gyermeke született, de ők még túl fiatalok ahhoz, hogy kiderüljön, vajon színésznek állnak-e. Az azonban biztos, hogy bőven van még a családban utánpótlás…

Alexander, Stellan és Bill Skarsgård (Fotó: Getty Images)

Alexanderrel kezdődött

A színészet meglehetősen vándorló, a családot nehezen tűrő életforma. Egy színész egyfolytában vándorol a különböző forgatási helyszínek között, hotelszobákban él, és nem a családjával, hanem többnyire a forgatásokon szerzett alkalmi barátaival múlatja az időt. Ez különösen furcsa volt eleinte a Skarsgård fiúknak, akik odahaza azt szokták meg, hogy a nagy család folyton körbevette őket. A família a távolabbi ágakon is tele van művészekkel, és Skarsgårdék központja egyértelműen Stellan háza volt, ahol egyáltalán nem számított ritka dolognak egy 20-30 fős vacsora vagy parti. Persze időnként a fiúk is elkísérték apjukat a forgatásokra, de általában csak néhány nap erejéig, ez viszont néhányuknak elég volt ahhoz, hogy már ott beleszeressenek a szakmába.

Az első házasságból született hat gyerek közül csak egy, Sam Skarsgård nem kötött ki a show businessben: ő inkább anyja foglalkozását folytatva elvégezte az orvosi egyetemet. Az egyetlen lány, Eija pedig nem színésznek, hanem modellnek állt, de mind tudjuk, hogy a modellkedést a színészkedéstől csak egy lépés választja el, szóval ebből még bármi lehet, bár Eija jelenleg azt állítja, nem érdekli a színészi munka. A Skarsgård család hollywoodi klánná felemelkedése Stellan legidősebb fiával, Alexander Skarsgårddal kezdődött. A True Blood című sorozatban még jobbára az impozáns felsőtestével szerzett rajongókat, ám azóta számos filmben (Egy tinilány naplója, Maisie tudja…) bizonyította, hogy sokkal több egy jóképű poszterfiúnál. A Hatalmas kis hazugságok című sorozatban pedig egyenesen elementáris erővel alakította a bántalmazó férfit.

Alexander Skarsgård és Nicole Kidman a Hatalmas kis hazugságok c. filmért járó Emmy-díjakkal (Fotó: Jason LaVeris/FilmMagic)

A fiúk

Öccse, Bill Skarsgård  az első színészi munkáját épp Alexander egyik egyik filmjében, a White Water Furyban játszotta még 2000-ben, és az idősebb Skarsgård fiú nemrég elmesélt egy történetet a forgatásról. Az öccse, Bill aznap korábban végzett nála, egy hotelszobában laktak, de az akkor még csak tízéves srác senkit nem ismert a városban, ezért kiállt a hotel előtti parkolóba, és ott várta, hogy este a bátyja megérkezzen. Alexander akkor érzett először az élete során egyfajta szülői felelősséget az öccse iránt, hiszen akkor és ott csak ő volt ott neki, és csak ő vigyázott rá. Ők ketten azóta is nagyon jóban vannak, és amikor az Az (melyben Bill a gyilkos bohócot játszotta meggyőzően) premierjén egymás mellett álltak, Alexander bizarr grimaszolással érte el, hogy a vörös szőnyeges közös fotók tényleg bejárják a világsajtót. A család negyedik leghíresebb tagját Gustaf Skarsgårdnak hívják.

Gustaf, Bill és Alexander Skarsgård az Az Los Angeles-i premierjén (Fotó: Profimedia)

Ő egyelőre még nem futott be túl változatos karriert, ami főképp annak köszönhető, hogy a hajóépítő Floki szerepe a Vikingek című szériában teljes mértékben lefoglalja őt, és mellette nem jut ideje sok másra. De ha egyszer ő is belendül… A család legkisebb színészét Valter Skarsgårdnak hívják: még csak 22 éves, de már így is impozáns filmográfiája gyűlt össze svéd filmekből és sorozatokból. Ha megvan benne az apja és a tesói tehetsége, meg sem fog állni Hollywoodig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top