Sztárok

Régi kedvencek, amik csúnyán öregszenek – újranéztük a Kék lagúnát

A nyolcvanas évek egyik leghíresebb romantikus kalandfilmje akkoriban sokak kedvence volt, de mára kissé a feledés homályába merült. Újranéztük, és percről percre elemeztük Brooke Shields pucérkodó Ádám-Évás klasszikusát.

01:00
Főcím olyan monumentális zenével és a stábtagok kiírása olyan betűtípussal, mintha ez a film nem 1980-ban, hanem az ötvenes-hatvanas évek közepén készült volna. Kétségtelen, hogy akkoriban sokkal emlékezetesebb dallamokat csempésztek a képek alá Hollywoodban, mint manapság (a zene amúgy Basil Poledouris munkáját dicséri).

02:40
A Kék lagúna már a harmadik feldolgozása Henry De Vere Stacpoole 1908-ban megjelent regényének, de mivel az első két film még a szigorú hollywoodi cenzúraidőszakban készült, a regény egyik fő témája, a fiatalkori szexualitás megélése és a meztelenség azokból teljesen kimaradt.

Jean Simmons (k) és Donald Houston (j) az 1949-es, Frank Launder rendezte A kék lagúna forgatásán a Fidzsi-szigeteken. (Fotó: Gettyimages)

02:45
A filmet az a Randal Kleiser rendezte, aki két évvel korábban a Grease-ben óriási sztárt csinált John Travoltaból és Olivia Newton-Johnból. Kleiser máig rendez Hollywoodban, de a Kék lagúna volt az utolsó sikerfilmje.

03.00
Először látjuk Richardot és Emmeline-t, itt még gyerekként egy hajó fedélzetén. A későbbiekkel ellentétben itt még van rajtuk ruha. Sok ruha. És azt is megtudjuk, hogy a kis Emmeline árva. Hogy együk azt a kis szívét!

04.09
Először tűnik fel Paddy Button, a rosszarcú, de aranyszívű, alkoholista tengerész.

04.44
Egy hajón vagyunk, és ketten elkezdenek a közelgő viharról beszélgetni. Az ég is borús. Ajaj!

05.05
Miközben a hajó épp katasztrófára készül, a két gyerkőc meztelen képeket talál. Nem Playboy magazin, csak néhány diszkrét, fekete-fehér fotó. Már most készülnek arra, mi vár rájuk a szigeten.

05:55
Tűz a hajón! Nem kell ezeknek vihar ahhoz, hogy elsüllyedjenek.

06.30
A hajó felrobban, hőseink a füstben szem elől tévesztik a nevelőjüket, és a részeges tengerésszel kerülnek egy mentőcsónakba. Ebben a filmben nem sokat pöcsölnek a bevezetéssel. Arthur bácsi elveszett, gyerekek külön, már csak a lakatlan sziget hiányzik.

07.40
„Istenem, segíts!” – mondja Paddy, a részeges matróz. „Istenem, segíts!” – mondom én, mert még 97 perc hátra van a filmből.

09.15
Nincs kaja, nincs víz, és ott lebegnek egy mentőcsónakban a semmi közepén. Szívnak, mint a torkosborz.

10.30
Néhány kép arról, hogy a trió elcsigázott és fáradt, de a rendező ezzel se pöcsöl sokat. „Szárazföld!” – kiált fel Emmeline. A nézők végül is tini szerelmesfilmre fizettek be, és nem éhező–szomjazó hajótörötteken akartak rémüldözni.

11.06
Édeni képek a Kék lagúna érintetlen szigetéről és a tengeri élővilágról. Az RTL Klub mit nem adna egy ilyen helyszínért a Survivor következő évadánál…

12.30
Az élővilág annyira színes és változatos, hogy arra nincsenek szavak. Az alkotók nem igazán törődtek az autentikussággal, csak az volt a cél, hogy minél több egzotikus állatot mutogathassanak. Állítólag néhány gyíkot még át is festettek az egzotikusabb látvány kedvéért.

13.12
Van vízesés, banán és egy rozsdás hordóban egy csomó rum. Ez itt tényleg a paradicsom!

14.00
Azért nem eszik olyan forrón a kását. Van itt egy csomó emberi koponya is!

14.50
Emmeline kis híján megeszik néhány mérgező bogyót, de bölcs matrózunk megmenti a kislányt.

16.28
Az öreg Paddy csini hálóruhát viselve elmeséli, hogy hétszer volt házas, és tizenhét gyermeke született tizenhét különböző városban. Hősöm!

17.10
Paddy meztelenül úszik, de a rendező megkímél a teljes látványtól, és csak a nagy sörhasát mutatja. Köszönjük.

18.00
Paddy nemsokára ki fog purcanni, de előtte még minden okosságra (matrózcsomó és tsai.) megtanítja a kölyköket a túléléshez.

19.00
Az első meztelenkedés, itt még a kisgyerek színészekkel. Végül is erről híres ez a film.

19.35
Dobolás a távolból. Nincsenek egyedül a szigeten. Eközben a rendező National Geographicba illő állatvilág-felvételekkel szórakoztat minket.

20.40
Paddy véres, kivágott szerveket talál egy kövön. Kannibálokra gyanakszik, de szerintem csak csirkebelsőség. Az öreg figyelmezteti a kölyköket, hogy soha ne menjenek a sziget másik felébe. Nem szeretné vacsoraként viszontlátni őket.

23.00
Részeg, mókás tánc a tűz körül. Ha meghalsz, hiányozni fogsz, Paddy. Mi fog szórakoztatni utána ebben a filmben?

25.35
Viszlát, Paddy! Az öreget utoljára egy rumoshordóba kapaszkodva látjuk, szemei fennakadva, a szájából egy rákocska mászik ki. Gyerekek, az alkoholizmus rossz, értem?

27.13
A kölykök úgy döntenek, hogy nem maradnak ott, és a csónakkal megpróbálnak elevezni onnan. A nagy utazás nagyjából kétszáz méternyi evezést jelent a part mentén, és miután meglátnak két cuki delfint, úgy döntenek, ez jó hely lesz a lehorgonyozáshoz. Zsenik!

27.50
A teknős hátába kapaszkodva úszás nem állatkínzás?

29.20
Egy nagy úszás után a gyerekszínészeket immár a samponreklámba illő hajú Brooke Shields és Christopher Atkins képében látjuk viszont. A zene azt sugallja, hogy nagy a boldogság a kistérségi Ádám- és Éva-hasonmásverseny nyertesei között, még egy nádból és levelekből épült vityillót is eszkábáltak maguknak.

 

30.10
Nem tehetek róla, de amikor a szőke herceg Christopher Atkinst meglátom Ádám-kosztümben, mindig a Top Secret című zseniális paródia ugrik be…

31.05
Ajaj, baj van! Alig szólaltak meg, de már most kiderült, hogy ezek ketten kb. annyira tehetséges színészek, hogy a Barátok közt legendás első részéből sem lógtak volna ki.

32:22
„Fura gondolataim vannak rólad és rólam. De nem mondhatom el, hogy mik!” – mondja Emmeline. Let’s the game begin!

33.00
Megünneplik a karácsonyt, de nem jut eszükbe a karácsonyi dalok szövege. Hát nem cukkerek?

34.30
Emmeline első találkozása a menstruációjával. „Az emberek csak akkor véreznek így, amikor megvágják magukat” – mondja bölcselkedő arccal doktor Richard. A felvilágosítást nem lehet elég korán elkezdeni!

38.00
Annyi felvételt láthatunk az érintetlen természetről, hogy kezdem azt hinni, a film műfaja nem is romantikus kalandfilm, hanem egzotikus természetpornó.

39.33
Újabb kulcsmondat Richard szájából:

„Miért nő rajtam ilyen fura szőr mindenfelé?”

Ezen kívül szeretne egy könyvet, ami választ ad minden létező kérdésére. Én inkább egy hatékonyabb színészképzést kívánnék neki.

 

43.05
Ezek ketten akkora házat építettek maguknak, hogy öröm nézni. Emelet, meg minden. Látszik, hogy arrafelé olcsó a telek meg az építőanyag.

44.15

Nem árt tudni, hogy amikor Brooke Shields-et meztelenül látjuk, akkor valójában egy testdublőrt látunk, viszont Christopher Atkins meztelen felvételeit maga a színész csinálta végig. Miután Hollywood szinte összes fiatal színésznője (a legesélyesebb a szerepre Diane Lane és Jennifer Jason Leigh volt) visszautasította a szerepet a sok meztelenkedés miatt, Randal Kleiser rendező végül beleegyezett a testdublőr használatába. Brooke Shielshez amúgy azért fordult, mert a színésznő az 1978-as Csinos kislány című filmjében már levetkőzött korábban, de ebben a filmben már nem vállalta ezt. A kényesebb jeleneteknél a hosszú haját a melléhez ragasztották, hogy eltakarják az ominózus részeket.

47.00
Emmeline elkószál, és talál egy akkora törzsi oltárt, ami simán elmenne díszletnek a Cannibal Holocaust című filmben. Vér folyik rajta, meg minden.

50.00
Egy eléggé nevetséges rémálomjelenetet sikerült összehozni szegény Brooke Shieldsnek.

51.00
Elképesztő luxus. Ezeknek még szúnyoghálójuk is van!

51.44
Richard igazán para módon szagolgatja az alvó Emmeline haját. A lány felriad, és elküldi melegebb éghajlatra. Hogy lesz így ebből szex, ha durcik egymásra?

53.20
Hajó a láthatáron! Á, még csak a film felénél tartunk. Akkor ebből itt nem lesz megmenekülés. És ráadásul nem gyújtja meg a jelzőtüzet. Ki akarna hazamenni egy ilyen fasza helyről?

55.00
Richard valamiért akkora tutajt épített, mintha a példaképe Noé bárkája lett volna. Magával akarja vinni a sziget egész állatvilágát? Itt hagyná Emet, és húzna a vérbe, de a tákolmány rozoga, és pikk-pakk összeomlik alatta.

56.00
Veszekednek, és Em elmondja, hogy látta Richardot, amint játszott „azzal”, ezért ha hazaérnek, beárulja a faterjának. Ki írta ezeket a dialógusokat???

57.00
Már túl vagyunk az első családon belüli erőszakjeleneten is. Hihetetlen, hogy milyen komoly témákat érint ez a film!

59.20
Em halba lépett, és belázasodott. Aggódnunk kéne érte, de tudjuk, hogy nem halhat meg, mert a filmből még van hátra bő negyven perc.

64.05
Em felépült, és már vidáman pancsolnak a vízben. Óriási szerencséjük, hogy abban a korszakban váltak hajótörötté, amikor még nem kellett aggódniuk a nap UV-sugarai miatt.

 

66:15
„Olyan furcsa érzés van a gyomromban. A szívem pedig hevesebben dobog” – mondja Richard a szexre készülvén. Sajnos a filmért csak Brooke Shields kapott Arany Málnát, pedig a forgatókönyvíró jobban megérdemelte volna.

67.30
Szemérmesen meg is volt az első szex, és a mosolyokból ítélve mindketten élvezték. Semmi bénázás, semmi amatőrködés. Diszkrét zongoraszó kíséri a látottakat.

69.25
Idilli/giccses képek sorozata kettejük boldogságáról. Smárolás a vízesében, egymás testének végigsimogatása, naplemente, úszás delfinekkel stb. Mindezt érzelmes zeneszóra. Nyál level: 100%.

73.25
Em meztelenül rókázik egy parti sziklán. Ez aztán nem gyomorrontás, ebből bizony gyerek lesz. Védekezzetek, gyerekek, védekezzetek! A legközelebb szülészeti osztály rohadtul messze van.

76.25
Rossz arcok kántálnak a törzsi totemnél. Tábortűz is van, emberáldozat, meg minden. Ha Richardék vágytak is társaságra, tutira nem ilyenre.

78.40
Megindult a baba. Errefelé gyorsan telik az idő. Nincs érzéstelenítés, nincs orvos, nincs szülésznő, semmi cicó.

 

80.00
Újdonsült apukaként egy csecsemő látványától mindig elérzékenyülök. Rohadt manipulátorok!

82.32
A leghülyébb mondatokat valahogy mindig Richardnak írják: „Miért kell az embereknek olyan gonoszaknak lenniük egymással?” Egyem a kis ártatlan lelkét!

85.00
Idilli családi montázs a babával, enyhén giccses zenével tálalva.

90.00
Hajósok! Úristen, megtalálták őket! Megtalálták őket! Hip-hip-hurrá! Ez azt jelenti, hogy mindjárt vége van a filmnek.

91.00

Mivel hőseinkbe kb. annyi ész szorult, mint Donald Trumpba, ezért miután észreveszik a hajót, eszük ágában sincs integetni, vagy jelzőtüzet rakni. Jó nekik így együtt, a kis privát paradicsomukban. Gondolom a vademberek várható élettartalmáról nem tájékoztatták őket. Pedig pont a fiú faterja az, aki a hajón keresi őket. Én meg nézhetem tovább a filmet…

95.30
Em a babával elalszik a csónakban, kisodródnak, és amikor Richard utánuk úszik, egy vérszomjas cápa támadja meg őket. Az evezőik elvesztek. Ez bizony szívás!

98.20
Ajaj! A baba felhozott pár mérgezett bogyót a hajóra, és lenyelt néhányat belőlük. Tragédia készülőben! Ugye a filmkészítők nem lennének képesek megölni egy gyereket? Ugye nem???

100.00
Mivel az író valamiért nagyon romantikusnak találja a családi öngyilkosság gondolatát, a szülők elosztják egymás között a maradék piros bogyókat, és beveszik őket. Azonban a fater hajója még a közelben van. Kiszúrják a csónakot, és kimentik őket onnan, csakhogy addigra a bogyó kifejti hatását, ők pedig kómaszerű álomba merülnek. Talán egy jó kis gyomormosással sikerül megmenteni őket, de a film ebbe már nem megy bele, hanem a legördülő stáblistával egyszer csak véget ér.

Végszó

A Kék lagúna egy az első félórájában mérsékelten szórakoztató kalandfilmként indul, hogy aztán giccsben úszó tinédzser Ádám és Éva történetté váljon, amiben a dialógusok annyira rosszak, és a két főszereplő játéka olyan csapnivaló, hogy ettől a film kap valamilyen bizarr élvezeti értéket. Komolyan venni szinte lehetetlen, bár annak idején komoly romantikus filmként tartották nálunk számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top