Sztárok

Adózás, menekülés, új élet: sztárok, akik gyűjtik és cserélgetik az útleveleket

Az ember azt hinné, hogy egy sztár lényegében mindenhol otthon van, így aztán nem fog az állampolgárságával variálni. Pedig ezer és egy ok adódhat, és adódik is, amiért a hírességek úgy döntenek, hogy új útlevélért folyamodnak.

Egy tisztességes nemzetközi sztár a világpolgár tökéletes megtestesülése, azaz mindig máshol van: ha épp dolgozik, a forgatások vagy a turnék, a promóciós körutak és a díjátadók szólítják el a legkülönbözőbb helyekre, ha pihen, akkor a maga kedvére utazik el mindenhova, ahova épp eszébe jut, hiszen megteheti, és persze otthontartózkodás címén sem csak a világ egy pontján lógázza a lábát, mert ugye van háza Amerikában, Európában és még pár másik tetszetősebb helyen is. Na mármost, az átlagember azt gondolná, hogy ilyen életmód mellett nem nagyon jut eszébe senkinek az állampolgárságával variálni, hiszen hazajár gyakorlatilag mindenhova, ahova szeretne, valójában azonban nem így van – nagyon is sok híresség szerzett második útlevelet, sőt olyan is akad, aki lecserélte a magáét. Lássuk, kik jutottak el a nagy horderejű döntésig, és mi volt az indokuk.

Emily Blunt

Brit létére a színésznő még csak nem is igazán kétlaki, hanem echte hollywoodi sztár, ráadásul amerikai a férje, John Krasinski is, így vélhetően azért lett 2015-ben maga is az USA állampolgára, mert ebben a felállásban kevesebb gondja van a vízummal és az adózással. Noha hazájától nem fordult el teljesen, hiszen megtartotta brit állampolgárságát is, elmondása szerint már az is komoly lelkiismereti dilemmát okozott számára, hogy feladta az Egyesült Királyság iránti kizárólagos elköteleződését.

John Krasinski és Emily Blunt a Screen Actors Guild Awards díjátadó gálán (Fotó: Profimedia, UPI)

Gerard Depardieu

Nem nagyon voltak hasonló kétségei Gerard Depardieu-nek, aki azért lett orosz állampolgár, hogy kibújjon a hazájában, Franciaországban tervezett 75 százalékos luxusadó alól. A színész először csak egy belga ingatlan megvásárlásával próbálta kijátszani a jogszabályokat, de amikor erre a közvélemény felháborodással reagált, sértődött hangvételű nyílt levélben közölte, hogy akár kész visszaadni az állampolgárságát is, egyúttal pedig arra is utalást tett, hogy ebben Vlagyimir Putyin lehet a segítségére egy új útlevéllel. Az okmányt pillanatok alatt meg is kapta az orosz elnöktől, akit azóta rendszeresen remek emberként és demokrataként fest le nyilatkozataiban, tovább borzolva a kedélyeket és rombolva a nimbuszát a nyugati világban.

Depardieu és Putyin (Fotó: Profimedia, Sputnik)

Tina Turner

A közel tíz éve nem koncertező énekesnő jó negyedszázada Svájcban él német partnerével, Erwin Bach-hal, és folyékonyan beszéli a férfi anyanyelvét, de így is meglepetést keltett, hogy 2013-ban nemcsak házasságot kötött Bach-hal, hanem folyamodott a svájci állampolgárságért is, majd a szükséges vizsga sikeres teljesítése után visszaadta az amerikai útlevelét. Noha egyes források szerint erre adóügyi okai is lehettek, indoklásában úgy fogalmazott, hogy már nem fűzi erős kötelék szülőhazájához, és nem is tervez ott élni.

Tina Turner (Fotó: Profimedia, Uppa entertainment)

Steven Seagal

Az elmúlt hónapok eseményei nyomán újfent szexuális zaklatással vádolt Steven Seagalnak olyan konkrét oka nem volt orosz állampolgárságot szerezni, mint Gerard Depardieu-nek, de akkora rajongója Vlagyimir Putyinnak, hogy 2016-ra sikerült kinyomulnia neki is a dolgot (nem nagyon vacakolt: menet közben az orosz elnököt testvérének, a Krím-félsziget megszállását pedig észszerű lépésnek nevezte, amivel elérte, hogy Észtországból visszamondják egy meghívását, Ukrajnából pedig ki is tiltsák). A háttérben egyébként dolgozhat nála valamiféle bizarr gyűjtőszenvedély is, tudniillik néhány hónappal korábban ismeretlen indíttatásból már szerb állampolgárságot is szerzett magának az amerikai mellé.

Putyin és Seagal (Fotó: Profimedia, Sputnik)

Elizabeth Taylor

Az utolsó igazi filmcsillag ezeket az ügyeket is hamisítatlan Elizabeth Taylor-stílusban intézte: amerikai szülők Londonban született gyermeke lévén eredetileg kettős állampolgár volt, de miután hozzáment a brit Richard Burtonhöz, az amerikai útleveléről megpróbált lemondani. Az erről szóló dokumentumból azonban valamiért kihúzták az „eskü alatt megtagadja az Egyesült Államok iránti mindennemű hűséget” kitételt, így az egész procedúra érvénytelenné vált, és a következő évben, 1966-ban meg kellett ismételni – csupán azért, hogy 11 évvel később, amikor már John Warner amerikai szenátorjelölttel élt, Taylor újra azért folyamodjon, hogy az USA állampolgára is lehessen.

Elizabeth Taylor és Richard Burton (Fotó: Profimedia, Alamy)

Colin Firth

A Brexitet nyíltan ellenző brit színész több mint húsz éve él házasságban az olasz rendező-producerrel, Livia Giuggiolival, így miután hazája az Európai Unióból való kilépés mellett döntött a 2016-os népszavazáson, brit-olasz kettős állampolgárságért folyamodott, hogy „ugyanolyan útlevele lehessen, mint a feleségének és a gyerekeinek”. Kérelmét tavaly ősszel el is fogadták.

Livia Giuggioli Firth és Colin Firth (Fotó: Profimedia, IPA)

Kirsten Dunst

A német apa és német, illetve svéd felmenőkkel rendelkező anya házasságából született színésznőnek semmi baja szülőhazájával, de nagyon büszke a gyökereire, ezért 2011-ben megszerezte a német állampolgárságot is. Minthogy ez egy mindenféle kényszertől mentes, abszolút pozitív indíttatású lépés volt, az ezt követő nyilatkozataiban is kizárólag lelkesedést lehetett felfedezni: mint mondta, kettős állampolgárként „igazi nemzetközi nő” lett, aki már gond nélkül forgathat Európában, és azt is hozzátette, hogy a legnagyobb örömet az szerezné neki, ha egy német filmben szerepelhetne.

Kirsten Dunst (Fotó: Profimedia)

Angelina Jolie

Néha akarni sem kell a dolgot. Sokan nem tudják, de a minap fehér estélyiben tündöklő Angelina Jolie az amerikai mellett kambodzsai állampolgársággal is rendelkezik – igaz, nem is ő folyamodott érte, hanem, mondhatni, ajándékba kapta 2005-ben az ázsiai ország királyától, Norodom Szihamonitól, aki így ismerte el az állam természeti kincseinek megóvásáért tett erőfeszítéseit.

Norodom Szihamoni és Angelina Jolie (Fotó: AFP)

Salma Hayek

A mexikói sztárnak nem volt elég az otthoni népszerűség, ezért Amerikába ment, és meghódította Hollywoodot is, ennek során pedig nyilván eljutott arra a pontra, ahol az ésszerűség azt diktálta, hogy váljon kettős állampolgárrá. Ez azonban ugyanúgy nem egycsapásra történt, ahogyan befutnia sem egyik napról a másikra sikerült – mint azt egy későbbi nyilatkozatában bevallotta, eleinte még tartózkodási engedélye sem volt. Más szóval az ötvenéves Salma Hayek a szó szoros értelmében illegális bevándorlóból lett az USA megbecsült polgára.

Salma Hayek (Fotó: Tommaso Boddi/WireImage)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top