Sztárok

A gyűlölethullám közepén is pozitív maradt Elizabeth Swaney, a téli olimpia síakrobatája

Ha egy sztorit már öt percig tudsz mesélni a klubban, akkor az már megérte, és Elizabeth Swaney története már megvan. Iszonyat gyűlölethullám közepette ő kiélvezi azt, hogy valóra vált az álma. Szavazz, hogy mit gondolsz!

A téli olimpián magyar színekben induló Elizabeth Swaney még hétfő hajnalban Phjongcshangban, a síakrobatika félcső selejtezőjében mutatta meg, mit tud. Nagyjából annyit, hogy nem esett el. 

Bár erős túlzás azt állítani, hogy a külföldi sajtó szétszedte a versenyzőt, de megjelentek Swaney gyenge teljesítményéről cikkek, amelyek a Guradian és más nagyobb lapok írói szerint sok kérdést vetnek fel. Na, nem Swaney szempontjából, inkább a kvalifikációval kapcsolatban és a versenyszabályok vonatkozásában. Miközben rengeteg kritikát kapott a 33 éves induló, a versenytársak sokkal megértőbbek voltak vele, mint a rajongók vagy a sajtó. 

A kanadai Cassier Sharp, aki a selejtezőt megnyerte, támogatóan nyilatkozott: „Ha az időt és az energiát nem sajnálod, hogy eljuss ide, akkor ugyanannyira megérdemled, hogy itt legyél, mint én” – idézte a Guardian.

Swaney pedig azt mondta, hogy pontosan tisztában van az emberek reakciójával, hogy néhányak elégedetlenek az ő biztonsági játékával, de közömbös a negatív megjegyzésekkel szemben. „Az emberek kételkednek bennem, ami valójában motivál, hogy fejlődjek. Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy eljuthassak ide, és összesen 24 nő van a világon, aki bekerült ebbe a körbe. Én ezt motivációként használom.”

A saját oldalára pedig egy pozitív üzenetet írt ki, amivel sokan egyet is értettek. Persze, itt is rázúdult valami a gyűlölethullámból, de a hozzászólásokból az is kiderült, hogy Swaney-nek vannak támogatói is

Magyar oldalakon is lehet bőven olvasni olyat, aki szidja, aki szerint szégyent hoz az országra, míg mások inkább csak mosolyognak, vagy éppen gratulálnak neki, hogy megvalósította az álmát. Íme néhány a megjegyzésekből: 

  • Elizabeth Swaney, a téli olimpia 2018 versenyzője – Fotó: Facebook

  • „Tipikus magyarkodó arrogancia ez a fröcsögés. Mi a p***t zavar ez téged? Ez egy geg, és kész. Nem Magyarországról szól, hanem a rendszer hekkelhetősegerol. Volt mar ilyen, mint az emlegetett Eddie a sas, Eric az angolna vagy épp a jamaikai bob csapat. So what?”
  • „Eric Moussambani nemzetiségére emlékszel? Na akkor ennyit erről.”
  • „A síelőnk a szabályokat betartva kijutott, érvényes eredménnyel zárt, egy hegyek nélküli országtól senki nem várt aranyat. A sportnak pedig valóban meghozta az ismertséget, tutira veszem, hogy ezt látva lesznek itthon olyanok, akik magasan felül fogják múlni 4 év múlva, de eddig eszükbe sem jutott, hogy lehetne. Pionírek mindig kellenek.”
  •  „Sztem inkább ő képviseljen minket nemzetközi szinten mint a milliárdokból pénzelt magyar foci, azok se jutnak az első fordulónál tovább. Csak egy valag pénz ki van szórva az ablakon.”
  • „Csak sportszerető ember vagyok és büszke vagyok, ha magyar versenyző dicsőséget szerez országunknak ha jó eredményt érnek el valamely sportban. Ez azonban ebben az esetben nem mondható el sajnos. Sőt változatlanul az a véleményem, hogy ez az ország lejáratása volt és nevetség tárgyává tette ki az országot! Amennyiben ilyen szintű tudása van valakinek akkor önkritikát kellene gyakorolni és gyakorolni tovább amíg elér egy nemzetközi szintet, és akkor elindulni.”

Aztán akadtak, akik felhívták a figyelmet arra, hogy miközben Swaney ellen mennek az emberek, azért néhány dologról ne feledkezzünk meg. „Ő ELÉRT egy nemzetközi szintet. AZÉRT van most az olimpián. Mert nemzetközi versenyeken elindult, selejtezőket teljesítette, és kijutott az olimpiára. AZÉRT van Ő most az olimpián, és nem TE. És hogy ki engedte ide? A selejtezőket lebonyolító nemzetközi sportszervezetek és az olimpia kvalifikációs bizottságok. Ők voltak.”

Te mit gondolsz az Elizabeth Swaney-botrányról? Hogy valami előremutató kérdést tegyünk fel a gyűlöletkeltés helyett:

És itt egy kommentelő, aki nagyjából összefoglalta a helyzetet:

A sok kommenthuszárnak feltennék néhány kérdést:
1. Ha te is képes lennél erre („53 évesen”, „8 évesen”, „2 becher után” stb.), akkor miért nem te vagy ott?
2. Ha a szabályok, a síszövetség és a kvalifikáció lehetővé teszi, hogy kijuss az olimpiára, te inkább otthon maradnál és fotelből kommentelnél? Vagy inkább elmennél, hogy az unokáidnak is mesélhesd életed alighanem legnagyobb élményét?
3. Ha az állam még támogat is, visszadobnád a pénzt? 

Ez a csaj rájött arra, hogy ez a sportág (ahogy a téli olimpia elég sok sportágával így van) kihasználható. Saját pénzén befektetett egy álmába (a kvalifikációs versenyek legtöbbjére saját pénzből utazott el), és megvalósította azt. Ha már a nemzeti büszkeségeteket sérti, akkor miért nem a síszövetség majmainál kopogtattok, akik támogatásaikkal lehetővé tették a szereplését magyar színekben?

Mindettől függetlenül szerintem is szánalmas volt a szereplése, de ezért elsősorban nem őt kell hibáztatni.
Hajrá, mindenki előtt ott a lehetőség, Peking 2022-ben vár titeket! 

Elizabeth Swaney elégedett a teljesítményével

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top