Sztárok

Frances McDormand Oscar-beszéde után már semmi sem lesz ugyanaz Hollywoodban

Filmtörténeti beszédet mondott az Oscar-díj-átadón Frances McDormand, aki a legjobb női főszerepért járó szobrot vihette haza. A színésznő azonnal meghonosított egy kifejezést, amelyről sokat fogunk még hallani.

Mint ahogy a legtöbb kategóriában, a női színészek között is bejött a papírforma a 90. Oscar-gálán. A legjobb női főszerepért járó elismerést Frances McDormand nyerte a Három óriásplakát Ebbing határában nyújtott alakításáért.

Ha az Oscar-gála legjobb köszönőbeszéde után is járna szobor, azt is McDormand nyerte volna. Miután színpadra szólították, a színésznő megkérte a közönség sorai között helyet foglaló nőtársait, hogy álljanak fel, majd ezt mondta:

Frances McDormand amerikai színésznő átveszi a legjobb női főszereplő díját az Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2018. március 4-én – MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

„Nézzenek körül, mert mindannyiunknak vannak történeteink, amiket el akarunk mesélni, és projektjeink, amiket meg akarunk valósítani.” A jelenlévőket arra kérte, hogy ne a mai ünnepségen beszéljék meg ezeket a dolgokat, de minél hamarabb kezdjenek el róluk tárgyalni. Majd ezzel zárta köszönőbeszédét:

„Két szót szeretnék ma estére itthagyni:

inclusion rider.”

A kifejezés valószínűleg hamar a hollywoodi színészek szerződésének egyik alappontja lesz: arról szól, hogy a színész kikötheti, a forgatáson törekedni kell a nemi és faji egyenlőségre a stábtagok között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top