Sztárok

Elkészült a királynő üvegsírja, II. Margit jóváhagyta

Futurisztikus üvegszarkofágba temetik majd el II. Margit dán királynőt. Ugyan az uralkodó szerencsére jó egészségnek örvend, de a napokban elkészült végső nyughelyét most egy kép erejéig már láthatod.

Ha majd eljön az ideje, a dán királynőt – csakúgy, mint elődeit, mintegy száz dán királyt és királynét – a roskildei katedrálisban helyezik végső nyugalomra. Mégpedig egy három talpon álló üvegszarkofágban, amely olyan impozáns, ahogyan II. Margit királynőhöz illik.

2003-ban kezdték el tervezni az emlékművet, 15 évvel később kész is lett. A talapzata Franciaországból szármaró homokkőből van. II. Margit férje, a nemrég elhunyt Henrik herceg francia gróf volt, és bár őt nem ide temették, hanem hamvasztás után szétszórták a Dánia körüli tengerekben, gyökerei ily módon mégis csak jelen lesznek az uralkodó nyughelyénél.

A szarkofág három oszlopon áll, melyek dán gránitból, feröeri bazaltból és grönlandi márványból készültek, tehát azokból az országokból származnak, melyeknek Margit a királynője. Ezeket elefántfejekkel díszítették, az Elefánt-rend ugyanis a legmagasabb kitüntetés Dániában. Minden részletet maga a királynő hagyott jóvá, a tervezőkkel együttműködve álmodta meg Margit és néhai férje az üvegkoporsót. 

Az üvegsírt befedték, jelenleg ezt láthatod:

Az üvegszarkofágban egy ezüstből készült, szoborszerű szarkofág van, ebbe helyezik majd a királynő testét. Minderre azonban még remélhetőleg várni kell egy ideig, mert bár Margit 78 éves, ráadásul láncdohányos, és fájnak a térdei, ezért gyakran a hivatalos eseményeken is ül, azért összességében jó egészségnek örvend.

II. Margit dán királynő (fotó: Europress)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top