Sztárok

100 millió dollárra perelik Ed Sheerant, amiért állítólag lenyúlt egy dalt

Túlságosan hasonlít a Thinking Out Loud az egyik Marvin Gaye-slágerre.

100 millió dollárt (vagyis nagyjából 28 milliárd forintot!) követelnek egy plágiumgyanús sláger miatt Ed Sheeran angol énekes-dalszerzőtől – számolt be róla a TMZ. A per két éve indult, az azonban csak most derült ki, hogy a jogi procedúrának ilyen döbbenetes összeg a tétje.

Sheerant azzal vádolják, hogy a Thinking Out Loud című számával egy az egyben lekoppintotta Marvin Gaye 1973-as örökzöldjét, a Let’s Get It On című slágert, amelyet valószínűleg azok is ismernek, akik egyébként az életben nem hallották még Gaye nevét.

És valóban, ha egymás után meghallgatjuk a két dalt, nyilvánvalóvá válik, hogy a dallamuk, ritmusuk, refrénjük is nagyon hasonló. Még ha nem is teljesen egyeznek meg, kísértetiesen hasonlítanak egymásra.

A dalt Edward Townsend és Marvin Gaye írta. Townsend 2003-as halála után a Structured Asset Sales nevű cég megvásárolta a szerzői jog egyharmadát, ők követelik most a 100 millió dolláros összeget. Mivel Gaye örökösei még nem pereltek, ez azt jelenti, hogy ez az elképesztő összeg csak a dal egyharmadára vonatkozik.

Sheeran korábban elutasította a plágiumvádat. Elmondása szerint a két dal csak azért hasonlít egymásra, mert mindkettő „elképesztően közhelyes” akkordmenetre épült. Sheeran dalát egyébként 2016-ban három Grammy-díjra is jelölték, ebből pedig kettőt meg is nyert. A YouTube-on több mint kétmilliárdszor hallgatták már meg a dalt.

Szerinted jogos a plágiumvád?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top