Sztárok

Szuperbola, Ez + Az és Szeszélyes évszakok – Ezeket néztük szilveszterkor a ’80-as, ’90-es években

Antal Imre, Déri János, Árkus József, Kudlik Juli, Markos–Nádas, Gálvölgyi János, Hofi Géza és Nagy Bandó András minden nappaliban ott voltak szilveszter estéjén, és együtt nevettünk a mára klasszikussá vált paródiákon.

Emlékszel a ’80-as, ’90-es évek ikonikus tévéműsorainak hangulatára? Nosztalgiázz, és nézd meg te is, hogy mulattunk 30 éve!

A ’80-as években nem telhetett el szilveszter a Markos–Nádas-páros nélkül. (Róluk a hétvégén egy hosszabb anyagot is olvashatsz nálunk.) 1982-ben együtt nyerték meg a Magyar Rádió Humorfesztiválját, és a ’90-es évek évek közepéig Markos György és Nádas György paródiáin nevetett az egész ország:

A Szuperbola a Parabola szilveszteri különkiadása volt. A politikai és társadalmi tabukat döntögető műsor olyan témákkal foglalkozott, amelyek mindenkit érdekeltek, de senki nem mert hozzájuk nyúlni. Árkus József szatirikus közéleti show-jában egymással csókolózó elvtársakat és magát, Cicciolinát is megcsodálhattuk.

Déri János, az Ablak állandó műsorvezetője sem szűkölködött humorban. A Rádiókabarék állandó résztvevője volt, publikált a Hócipőben, és az Ez+Az című szórakoztató műsorban is ontotta a poénokat. Az adás fénypontja a Pocsék Áruk Fóruma volt:

A Gálvölgyi Show az ország egyik legikonikusabb műsorának számított hosszú évtizedeken keresztül. Gálvölgyi János az 1968-as Ki mit tud?-on debütált parodistaként, majd 1978-tól a Gálvölgyi Show-val is beírta magát a televíziózás történetébe humoristaként. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész sok emlékezetes percet okozott, a Van benne valami vetélkedő paródiáján pedig még ma is sírva nevetünk:

Antal Imre sokunk gyerek- és kamaszkorát, majd felnőtt éveit végig kísérte. Az Erkel Ferenc-díjas zongoraművész hosszú évtizedeken keresztül szórakoztatott több generációt: televíziós karrierje a Halló fiúk, halló lányok nemzetközi ifjúsági vetélkedő vezetésével indult, majd a Ki mit tud és a Röpülj, páva! tehetségkutató műsorok konferansziéja volt. 1980-ban a Szeszélyes évszakokban Kudlik Julival együtt lopta be magát az egész ország szívébe:

Nagy Bandó Andrást a hétköznapi helyzetek komikumára rávilágító, ötletes és szókimondó humora miatt szerettük meg. A Karinthy-gyűrűs humorista 1982-ben megnyerte a Magyar Rádió II. humorfesztiválját, részt vett a Hócipő szatirikus lap szerkesztésében, írt, publikált, és karikatúrákat is készített. Saját maga írta monológjait, melyek a mai napig zseniálisak:

Hofi Géza paródiáit még ma is szívesen hallgatjuk, és ugyanúgy élvezzük, mint anno. Az 1968-as Táncdalfesztivál paródiájával vált közismertté és egy ország kedvenc humoristájává. Tagja volt a Mikroszkóp Színpadnak, és a Rádiókabaré szilveszteri adásainak állandó főszereplője volt.

A Bakiparádé volt a szilveszteri este egyik csúcspontja. Nézőként imádtunk belesni a kulisszák mögé, és látni azt, milyen, amikor kedvenc humoristáink saját magukat is megnevettetik. 4:00-nél még a fiatal Fábry Sándort is láthatjuk:

Óriási szenzációnak számított, amikor 1972-ben Gina Lollobrigida eljött hozzánk a Magyar Televízió szilveszteri műsorának meghívására. A világhírű olasz színésznővel a műsorvezetők, Vitray Tamás és Antal Imre is roptak egy táncot, amit még évekkel később is sokszor újranéztünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top