Sztárok

Bessenyei özvegye: mindig voltak nőügyei

Száz éve született Bessenyei Ferenc. Özvegye csak a szépre emlékezik a színészkirállyal kapcsolatban.

 404 színházi bemutató mellett 55 film őrzi Bessenyei Ferenc emlékét. Az általa megformált Othello, Lear király, Bánk bán, Kossuth Lajos vagy Tevje, a tejesember figurája felejthetetlen. B. Élthes Eszter szerint azonban a

kétszeres Kossuth-díjas kiváló színészt

gyakran érték támadások pályája során.

„Feri olyan

Bessenyei Ferenc, színészkirály.

 

nagy formátumú művész volt,

akit nem lehetett megkerülni. Ezért például a nagy hősszerepeket időnként kénytelenek voltak rábízni a rendezők – mesélte a Blikknek az özvegy, aki máig gondozza férje művészi hagyatékát. – Nem titok, éreztük a mellőzöttségét, a hatvanas évektől egyre jobban. Ferit renitensnek bélyegezték. Habitusát, izzó személyiségét, viselkedését nemigen értették, vagy félreértették. Ahogy a nők sem, amikor korra való tekintet nélkül mindenkit megtapogatott, megölelgetett. Hátsó szándék nélkül, sokan mégis azt gondolták, hogy ez közeledés.”

Persze

Bessenyei rajongott is a női nemért,

özvegye sem tagadja, hogy a színésznek akadtak kalandjai.

„Nem mondom, hogy hűséges volt, mert hazudnék – sóhajt. – Mindig voltak nőügyei. Előfordult, hogy az aktuális barátnő engem keresett fel, szembesített a viszonyukkal. De Ferit egyedül én ismertem igazán, elfogadtam, és szerettem olyannak, amilyen. Izgalmas volt vele az élet, de nem könnyű.”

A 18 évig fogorvosként Németországban dolgozó, ezért állandóan ingázó asszony a sírig elkísérte párját, akit sokan szerettek őszintesége és izzó természete miatt, ám pár „fontos” ember ugyanezért gyűlölte. Ez viszont nagyon fájt a feleségének, pedig Bessenyei alig foglalkozott vele,

nem keseredett meg öregkorára.

Sőt amikor halála előtt nem sokkal megállapították súlyos szívelégtelenségét, ugyanúgy élvezte tovább az életet.

Bessenyei Ferenc 1919. február 10-én született Hódmezővásárhelyen. Neve szinte összeforrt a Nemzeti Színházzal. Négyszer nősült, első felesége ikerlányokat szült, majd a harmadik is kislánnyal ajándékozta meg. Kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, a Nemzet Színésze és a Halhatatlanok Társulatának tagja volt. 100. születésnapja alkalmából február 15-én a Nemzeti Színházban pályatársai tartanak emlékestet, de a Bajor Gizi Múzeumban és szülővárosában is lesz megemlékezés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top