Sztárok

Saját zsebből oszt nyereményt a zsűri

Feszültség, komoly tét és impulzív döntések, remekül castingolt startupperek és befektetők – így indult a Cápák közt az RTL Klubon. A Disneyland nyalókásainak alig néhány perc alatt három nem túl csendes alak lett a társa. Hoppon maradt viszont a férfi, aki stilizált küzdőtérbe küldené a csecsemőket is.

Tehetségkutató műsorból eddig sem volt kevés a vezető kereskedelmi televízió kínálatában, jöttek már énekelni, zenére modellrepülőt táncoltatni, kosárlabdás akrobata számot előadni vagy éppen lepényhalat blansírozni; kedvesebb és nyersebb zsűritagok magasztalták az önjelölt világhíreseket vagy taposták őket az RTL Magyarország stúdió fényesre suvickolt padlójába. Nincs ez nagyon másként a Cápák között című üzleti realityben sem, talán csak annyiban, hogy itt a zsűritagok nem számlát írnak a zsíros hakni után, hanem csekket. Mert aki bizalmat szavaz egy-egy startuppernek, az bizony a zsebébe nyúl, és saját vagyonából shoppingol üzletrészt.

A Cápák között műsor ízelítőjéből ennyi derült ki korábban: 

Jönnek is az ambiciózus csodabogarak és félkész üzleti mogulok, akik mások mellett olyan súlyos és globális problémákra kínálnak gyógyírt, mint a megbontott szalámirudak védelmének évszázados megoldatlansága, vagy a járókák küzdőtérré alakítással megszüntethető unalmassága. Megálmodóik megtarthatták a találmányukat maguknak. De hamar feltűnnek a felvidéki nyalókás fivérek, akikben gyorsan megpillantják az üzleti potenciált a befektetők, és valóban cápaként vetik rájuk magukat.

A Cápák között zsűritagjai: Apró Anna, Balogh Levente, Balogh Péter, Fehér Gyula, Moldován András

A formátum kétségtelen erőssége, hogy abban a pillanatban, hogy a befektetők (Apró Anna – a Cor-a Zrt. egyik tulajdonosa, a Brain Bar Blastoff Startup verseny zsűritagja, Balogh Levente – a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke, Balogh Péter – a Baconsult Kft. ügyvezetője, Fehér Gyula – a Ustream alapítója, Moldován András – a Jack’s Burger étteremlánc tulajdonosa) szagot fognak, és elkapja őket a bevásárlási láz, a forrást kereső vállalkozó kerül döntési helyzetbe, hogy elfogadja-e az ajánlatokat, sőt a Cápák akár egymásnak is feszülhetnek, ha érdekeik ütköznek.

Jól válogatták össze a Cápákat

A befektetők izgalmas karakterek, a lágyszívűtől a provokátorig, a bölcstől a bevállalóson át a barátig, de ez csak a pályázókkal való beszélgetésekben érhető tetten, döntéseikben egytől egyig hűvös profik. Éppen ezért csontig hatoló realitypillanatokat is átélhetünk, amikor a gyerekek egészsége iránt elkötelezett fantasztából váratlanul előugrik a sértettség és az agresszió.

Hogy valójában kikkel van dolgunk a befektetői tőkére utazó ötletemberek személyében, az a Liluval folytatott rövid be- és kilépő interjúkból derül ki, aki visszafogottan, a startuppereket barátságosan támogatva dolgozik a műsorban.

Bár a befektetők igazi sikeremberek, akik nem a Gazdálkodj okosan! játékpénzeiből készülnek költeni, hanem munkájukkal, ötleteikkel, befektetéseikkel megszerzett vagyonukból, az mégsem képzelhető el, hogy csak úgy bemondásra dobálnák a tízmilliókat kisebb és nagyobb üzleti lehetőségekbe anélkül, hogy éves mérleget, likviditást, üzleti terveket láttak volna. Igaz, ezek megmutatása kétségtelenül nem tartozna a televíziózás nagy pillanatai közé. Az RTL Klub vitathatatlanul hozza az elvárhatónál jobb minőséget, izgalmas, sőt fordulatos drámák bontakoznak ki a szemünk előtt. Kérdés csak az marad, hogy hány embert tud a képernyő elé szegezni, amikor egy mandzsettagombos férfi szuggesztíven belenéz a kamerába és azt mondja,

A második 15 százalékra pedig opciós jogot kérek, amit bármikor lehívhatok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top