Sztárok

„Olyan életet éltem, amit mindenkinek kívánok” – Koós Jánosra emlékezünk

Kislány a zongoránál, Macskaduett, Mondjátok meg Máriának... csak néhány Koós János nevéhez köthető sláger, amit az országban szinte mindenki ismer. Koós János Erdélyben született, végül Miskolcon cseperedett fel. Oboistának készült, de ő lett a Táncdalfesztiválok hercege. Legendás barátságokat és élete nagy szerelmét adta neki a színpad. Koós János rövid betegség után március 2-án örökre lehunyta szemét. Emlékezzünk rá saját történeteivel.

Koós János Erdélyben született, majd családja Miskolcra települt át, itt töltötte a gyerekkorát is. „Amikor nagyobb lettem, megkérdeztem édesapámat, hogy miért nem mentünk Budapestre? Miért pont Miskolcra költöztünk. Apám azt mondta, hogy azért, mert szeretett volna olyan helyre költözni, ami kicsit hasonlít Erdélyhez, és a Bükk ezt megadta neki. De ott élt a nővére is” – mondta a Sztárportré nevű műsorban Koós János. „A szombatokat, vasárnapotokat mindig Lillafüreden töltöttük. Csodás volt.”

Koós János Fotó: Smag

Zeneművészeti középiskolába jelentkezett Miskolcon, mert borzasztóan vonzotta a komolyzene. „Imádtam Verdit, Puccinit, Mozartot… Úgy mentem a felvételire, hogy semmilyen hangszeren nem játszottam. A Bánk bánból énekeltem a bizottságnak. Végül felvették, és mondták, hogy oboista leszek. Hát így lettem oboista.”  

Miskolcon a színházban megannyi színdarabban zenélt, majd az érettségi után felkerült Budapestre. Számos felkérést kapott, köztük azt, hogy az 1960-as zeneakadémiai koncerten fellépjen. „Tulajdonképpen egyik esemény követte a másikat, és hirtelen már a Táncdalfesztiválon találtam magam.” 

Így lett Koós János a Táncdalfesztiválok hercege. Hogy minek tartotta ő magát? Egy showmannek. „Ebbe belefér a klasszikus zene, belefér a táncdal, beleférnek olyan paródiák, amiket Hofival csináltuk. Az élet dönti el, hogy ki mennyire tehetséges, és mennyire viheti. Nekem szerencsém volt, mert csodás szerepeket és élményeket kaptam. Azt gondolom, hogy Bajor Imrétől Hofi Gézáig maradandót alkottunk, ami ma is megmosolyogtatja az embereket” – mondta a Portré című műsorban néhány éve.

Az igaz szerelem: Koós János előbb nősült, aztán lett szerelmes

Akinek nincsenek könnycseppjei, annak nincs másmilyen érzése sem. Én például most is elbőgöm magam, ha arra gondolok, mi lett volna, ha nem élhetnék Dékány Saroltával

– ezt mondta az NLCafé munkatársának tavaly novemberben Koós János, aki 1971-ben vette feleségül Dékány Saroltát. „Én először megnősültem, és csak aztán lettem igazán szerelmes. Ezzel kapcsolatban van egy kedvenc sztorim. Éppen a fesztiválra készültünk, ami akkor az Erkel Színházban volt. Már akkor nős voltam, a feleségem nagyon szép nő volt, szerettem is őt. Na de a lényeg, hogy ott a próba akkor úgy zajlott, hogy az volt a színpadon, aki éppen énekelt, a többiek a nézőtéren ültek és vártak. Én a helyemre mentem éppen, és közben felnéztem, amikor egy hölgy énekelt a színpadon, és tátva maradt a szám. Akkor jött az Attila a zenekarból, aki már nagyon jól ismert, és csodálkozott, mit bámulok ott a lépcsőn. Azt kérdezte, kéne, mi? Csak annyit válaszoltam: meglesz. Ő volt Dékány Sarolta. Öt perc alatt elváltam, és öt perc alatt elvettem feleségül” – mesélte.

Megnézem
Összes kép (8)

Koós tehát már házas volt, amikor beleszeretett az énekesnőbe, ám ahogyan ő fogalmazott, nem volt hangos a válása Marianntól, az első feleségétől, mert az asszony megértette, hogy másba lett szerelemes. Hogy mekkora szerelem volt az énekesnő és Koós között, azt mások is észrevették. Szenes Iván úgy fogalmazott, hogy az ő szakmájukban egyedül Koós szerencsés a szerelemben, mert ő az, aki tényleg megtalálta a társát.

„Annak idején megfogadtam Sacinak, imádom, szeretem és soha el nem hagyom…

Két évvel a megismerkedésük után megszületett a pár első gyermeke, Koós Réka, majd 76-ban a fiuk, Koós Gergő. Koós János rajongással imádta az unokáját, akiről tavaly ősszel így mesélt. „Van nekem egy drága unokám, Rozi. Egy karkötőt csinált nekem a 80. születésnapomra, amit soha az életben nem fogok levenni a kezemről. Aranyos kislány, de én már nem tudom hova nő, olyan magas… Én már nem tudom, de az unokám már tízévesen kívülről ismerte a Macskaduettet. Nagyon jól rajzol, megkedvelte a vitorlázást is.”

Megnézem
Összes kép (2)

Sorra mentek el a legendás barátok, Koós János mindegyiküket meggyászolta

Koós Jánost legendás barátság kötötte össze Bajor Imrével, Hofi Gézával, és megannyi Táncdalfesztiválon befutott kollégájával. Ültek együtt a Heti Hetes stúdiójában, adtak közösen műsort falunapokon, és ha megjelentek bármilyen szórakozóhelyen vagy fogadóban, ott garantált volt a jó hangulat.

Bajor Imre halálát fel sem fogta

Koós János és Bajor Imre barátságát semmi nem ingathatta meg. „A 90-es évek elején kisebb társaság jött össze Zamárdiban Verebes Istvánnal. Ott ismerkedtem meg Bajor Imrével. Az első pillanattól valami egészen különös, cinkos kapcsolat alakult ki közöttünk. Mindig úgy alakult, hogy egymás közelében voltunk, és állandóan röhögtünk” – mesélte Koós János az életéről szóló könyvben. Bajorral együtt gyakran beszélgettek arról, vajon milyenek lesznek, ha megöregednek? A sors azonban közbeszólt, mert Bajor alig volt 57 éves, amikor 2014-ben egy szörnyű betegség következtében elhunyt.

„Egy utcában laktunk itt, Fülén, sok emlék köt össze minket. Úgy teltek a napjai, hogy reggel elvitte sétálni a kutyát, s mindig megállt a házunk előtt. Becsöngetett, kijöttem, és együtt fölkerekedtünk” – mesélte egy évvel Bajor halála után Koós, aki azonban nem szeretett kijárni cimborája sírjához a temetőbe.Elbúcsúztam tőle a temetésen. Velem enélkül is mindennap ott van. Az otthonomban persze a mai napig ott van a könyve és a képe, azaz mindennap találkozom vele ilyen formában.”

Hofival nagy páros voltak

Egy szalonnasütéssel kezdődött Koós János és Hofi Géza barátsága. Koós épp egy orosz kórus tagjait parodizálta, amikor Hofi odaugrott mellé, és bekapcsolódott. „Ott folytatta, ahol én abbahagytam. Tökéletes összhang volt köztünk, pedig akkor találkoztunk először” – emlékezett vissza könyvében Koós János. Azonnal azt javasolták nekik, hogy vigyék színpadra a rögtönzött műsorszámát, a többi már történelem, amit a sokat emlegetett Macskaduett is őriz.

„Folyamatos diadalút volt az egész. Annyira inspiráltuk egymást, hogy minden alkalommal mindig feljebb kezdtünk, mint ahol az előző előadáson abbahagytuk. Soha nem kellett műsorszámok kitalálásával bíbelődnünk, mire elfogyott két üveg bor – ez pedig igazán nem volt sok idő –, már tudtuk, hogy az aznap este miről fog szólni” – olvasható a Koós kapitány képtelen képeskönyvében.

Aradszky és Koós János sokat éltek meg együtt 

Néha a közönségeknek úgy tűnhetett, hogy a két népszerű táncdalénekes, Aradszky László és Koós János zrikálják egymást, kekeckednek egymással. Pedig erről nem volt szó. Amikor 2017 őszén Aradszkytól végső búcsút vettek, temetésén Koós János is beszédet mondott.

„Nem szégyellem, hosszú évtizedek után elsírtam magam. Együtt jártunk ki a Fradi-meccsekre. Mindenki azt hitte, mi folyton zrikáltuk egymást, de ez csak a közönség előtt volt így. Nem búcsúzom el tőle, mert akit szeretek, attól nem búcsúzom el. Nagyon szerettük egymást. Laci, pihenjél nyugodtan, ja, hogy el ne felejtsem, nemsokára találkozunk.”

Mintha elbúcsúzott volna Koós János

Amikor tavaly novemberben, néhány nappal a születésnapja után felhívtuk Koós Jánost, még a Táncdalfesztivált ünneplő nagyszabású koncertre készült. Szülinapján nem volt hangos buli, csak gyermekeivel, feleségével és unokájával ünnepelt.

Olyan életet éltem, amit mindenkinek kívánok. Mindenhol voltam, és mindenhol jól éreztem magam, és az a titkom, hogy mindig a nekem kedvező dolgokat vettem észre. És éljék meg legalább azt a kort, amit nekem már sikerült

– mondta akkor, mintha csak búcsúzóul tette volna. Koós János 2019. március 2-án végleg lehunyta szemét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top