Sztárok

A márciusi ifjak szinte felrobbantották az Arénát – hatalmasat szólt a Red Bull Pilvaker

A Red Bull Pilvaker egy estére megtöltötte az Arénát, így a monumentális térben több mint tizenkétezer ember ünnepelte költészettel és zenével március 15-ét.

Legutóbb két évvel ezelőtt, azaz 2017. március 15-én láthatta a közönség a Red Bull Pilvaker csapatát – nem túlzok, ha azt mondom, az emberek ki voltak éhezve a nívós szórakozásra, amit tegnap meg is kaptak a Budapest Arénában. Bizony, a Budapest Arénában, hiszen a nagyszerű kezdeményezés kinőtte az Erkel Színházat, és idén mertek nagyot álmodni az alkotók. Azt persze Takács Ákos, a produkció megálmodója sem sejtette tavaly, amikor elkezdtek nagyban gondolkodni, hogy a jegyárusítás megkezdését követő 2 órában elfogynak a jegyek, de így lett, a fellépők pedig szuper előadással hálálták meg a közönségnek, hogy ennyien kíváncsiak voltak rájuk.

Fotó: Ádám Bertalan

Legutóbb a Nicki Minaj-koncerten voltam az Arénában, ami enyhén fogalmazva sem tetszett, holott évek óta vártam, hogy az amerikai rapper hazánkban is fellépjen. Az ő előadását órákig tartó sorban állás előzte meg, ezzel szemben a tegnapi Red Bull Pilvakerre körülbelül 5 perc alatt bejutottam, és ezerszer jobban éreztem magam, mint a világhírű Minaj koncertjén.

A produkció 20 órára volt meghirdetve, amihez pár perc csúszással tartották is magukat a szervezők. Aki már volt ilyen rendezvényen, az tudja, hogy ez nem csak a zenéről szól. Mindig is imádtam a magyar irodalmat, a történelemről nem is beszélve, itt pedig megkaptam azt, amire számítottam, sőt elvárásaimon felül teljesítettek a fellépők, amire rég nem volt példa.

Fotó: Ádám Bertalan

A sort egy versből átalakított dal kezdte, majd Kautzky Armand szavalta el a Szülőföldemen című Petőfi Sándor-remekművet. Ahogy minden évben, most is élőben szólaltak meg a legnagyobb kedvencek, és persze az új dalok is, amelyek közül a brutális erővel megdörrenő Márciusi ifjak ütötte a legnagyobbat, de tökéletesen illett az Arénához a kibővített Akarsz-e játszani és a Magány is. A produkció még egy meglepetéssel készült, Kányádi Sándorra emlékezve feldolgozták a költő Valaki jár a fák hegyén című versét Sub Bass Monsterrel, Wolfie-val, Dipával és Meszivel.

A Pilvaker Ady Endre halálának 100. évfordulójáról is megemlékezett, Trokán Nóra, Pálmai Anna és Kautzky Armand pár percre óriási színházteremmé varázsolták az Arénát, lírai pillanatokkal megspékelve az egyébként néha szimplán pörgős, néha kifejezetten érzelmes előadást. Az idei fellépők között új névként szerepelt a mindössze 20 éves Bánki Beni, aki olyan slam poetryt adott elő, hogy a nézőknek leesett az álla. Azt hiszem, ha az ő szavaival zárom soraim, nagyjából át tudom adni, hogy milyen is volt a tegnap estém:

Kár, hogy Petőfi nem látott minket. Ezt még ő is szerette volna!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top