Sztárok

Morgan Freeman nekiállt megmenteni a méheket a kihalástól

Morgan Freeman védett területté alakítja birtokát, hogy megállítsa a méhpopuláció csökkenését.

Bár a legtöbben színészként ismerik, Morgan Freeman 2014 óta felcsapott méhésznek is. A 81 éves filmes elhatározta, hogy segít megállítani a méhek populációjának csökkenését a Földön, és megtesz mindent, amit tud, hogy új erőre kapjanak.

Morgan Freeman is harcba száll értük. Fotó: Pexels

Freeman csatlakozott ahhoz az aktivistacsoporthoz, akik a méhek elpusztulásának megállítását tűzték ki zászlajukra: sokan közülük a méheknek nektárt jelentő virágokat ültetnek, mások petíciókat nyújtanak be a rovarirtó szerek használata ellen, a színész pedig

felajánlotta 124 hektáros, Mississippi állambeli birtokát, hogy azt a méhek számára védett területté tegyék.

A sztár állítja, hogy az elmúlt években tömegesen elpusztult méhek miatt fogott az új hobbiba, és ezért Arkansas-ból 26 kaptárnyi méhet szállíttatott birtokára, ahol cukros vízzel táplálja őket. A méhek sosem csípték még meg, Freeman elmondása szerint kedvelik őt, ezért védőruházatot sem visel. „Sosem használtam a méheimhez méhészkalapot. Még nem csíptek meg, mivel nem gyűjtöm be tőlük a mézet, csak etetem őket. Úgy gondolom, ezt érzik is, és úgy vélik, »Hé, ne bántsuk ezt a fickót, nála van a cukros víz!«” – mondja a színész.

A sztár a birtoka átalakítása mögött meghúzódó nagyobb képre is felhívta a figyelmet, miszerint a méhek populációja a bolygó növekedésének és a növényzetnek az alapja, ezért kertészével együtt lesik a méhek óhaját a hatalmas birtokon burjánzó sokhektárnyi lóherével, mintegy 140 nagy virágú tulipánfával, levendulával.

Jodi Monelle, a LIVEKINDLY nevű szervezet alapítója és vezérigazgatója posztjában kiemelte a méheknek az ökoszisztémában betöltött szerepét, és rávilágított azokra az eszközökre, amelyekkel megvédhetnénk őket és megállíthatnánk kihalásukat. Részletezi a méhpopuláció fokozatos visszaszorulását: csak az USA-ban 2015 és 2016 között 44 százalékkal csökkent a számuk, ezzel az elmúlt ötven év legalacsonyabb méhnépességszámát produkálva az USA-ban. 

Monelle a méhpopuláció csökkenésének három elsődleges okát jelölte meg:

  • a gabonatermesztésben is gyakran használt rovarirtó szereket,
  • az intenzív állattenyésztést – amely miatt a méheknek beporzóterület hiányában nincs igazi otthonuk,
  • valamint a betegségeket, vírusokat, parazitákat, amelyek a méhkolóniákat fenyegetik.

Ahogy Monelle hangsúlyozza, a méhek nagyban azért felelősek, hogy biztosítsák élelmiszer-növényeink – például az alma, narancs, avokádó, brokkoli, hagyma stb. – beporzását. Valójában a világ terményei 80 százalékának beporzását csak a méhek 2 százaléka végzi. Bár kicsik, de nagyon szorgos teremtmények, és ha az a 2 százalékuk eltűnik, a terményekből származó élelmiszerek 80 százaléka is odavész – emeli ki a szervezet alapítója, és ahogy mondja, a világ már egyébként is súlyos élelmiszerhiányban szenved.

Monelle szerint a kifejezetten a méhek igényeire szabott kertek telepítése, az organikus növények és gyümölcsök termesztése vagy akár saját kert építése is megoldást jelenthet a kihalásuk ellen folytatott küzdelemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top