Sztárok

„A nevetés a bukásaink ünneplése” – 60 briliáns idézet a szülinapos Emma Thompsontól

Emma Thompson azon kevés színész egyike, akinek a véleménye az élet dolgairól legalább annyira érdekes, mint a filmes alakításai vagy épp a csodálatos forgatókönyvei. 60 tőle származó szellemes idézettel készültünk a szülinapjára.

1.

Azt hiszem, ha eléred a hatvanat, és egészséges vagy, egy csodás időszak veszi kezdetét. Havi vérzés: megoldva. A menopauzának vége: hurrá! A gyerekek felnőttek: viszlát! Ha a házasságod kitartott eddig, már az is rendben lesz.

2.

Nem érdemes keseregni. Sok olyan dolog van, ami sokkal jobb most, mint régen: vegyük például a fogászatot.

3.

Mindig úgy gondoltam, hogy a humorérzék hiánya egyenes utat jelent a fasizmushoz.

4.

Az emberek változnak, az élet változik, és évek múltán nem lehet ugyanolyan a párkapcsolatod, mint amikor először találkoztatok. Ha valaki azt mondja nekem, hogy a kapcsolata csupa gyönyörűség, én nem hiszek neki.

Fotó: Kurt Krieger/Corbis via Getty Images

 

5.

A szerelembe esés egy felfokozott, de átmeneti állapot, és azt hiszem, én is sokáig úgy hittem, hogy ez az állapot kitarthat. Senki nem mondta nekünk, hogy nem. Olyan ez, mint a szülés: mindenki hazudik róla. Senki sem mondja meg az igazat.

6.

Mindig depressziós leszek, ha olyan dolgokra kellene visszagondolnom, amiket mondjuk 30 éve mondtam, mivel általában elfelejtem őket.

7.

Ateista vagyok. A valláshoz félve és gyanakodva közelítek. Nem elég, ha azt mondom, hogy nem hiszek Istenben, a vallást egyenesen veszélyesnek érzem. A Biblia vagy épp a Korán számos szövege sért engem.

8.

A családban bármilyen probléma, legyen az kicsi vagy nagy, szinte mindig a rossz kommunikációval kezdődik. Valaki nem figyel a másikra.

9.

Azért mutatjuk az embereknek többször a sebzett vagy szomorú oldalunkat, mert ez a könnyebb út. Sokkal nehezebb filmet készíteni a boldogságról, amiben sok jó poén van.

10.

Szerintem a legtöbb ember nem érti, hogy szegénynek lenni azt jelenti, hogy alkonyattól pirkadatig csak azért dolgozol, hogy túlélj. Sokan úgy hiszik, a szegények hazudoznak egész nap, és közben nem csinálnak semmit.

11.

Szükségünk van rá, hogy a férfiak és a nők leüljenek, és nyíltan és őszintén beszéljenek egymással a szexről. Ez sokat segítene az AIDS elleni küzdelemben. De a kommunikációnk hiánya óriási problémákhoz vezet.

Emma Thompsont a Brit Birodalom Rendjével tüntették ki 2018-ban (Fotó: Steve Parsons – WPA Pool/Getty Images)

12.

Minél idősebb vagy, annál fájdalmasabb magas sarkút viselned. Minden egyes lábujjamon sebtapasz van.

13.

Ha annyi idős leszel, mint én, valószínűleg jó néhányszor összetörték már a szíved. Szóval már nem annyira nehéz egy kis gyászt előkotornom a szívem valamelyik sarkából, és sírni egy nagyot.

14.

Nagyon hideg van, és ez az egyetlen alkalom, hogy hálás lehetek a menopauzának. Egész kellemesen érzem magam.

15.

Időnként ezt kapod meg az élettől, máskor meg azt. Hidd el, nincs szükséged egyszerre mindre, az nem tesz jót neked.

16.

A korosodás a show businessben egészen aggasztó. Emlékszem, úgy 35 lehettem, amikor valaki azt mondta nekem, hogy exhumálniuk kellene valakit, hogy a pasim lehessen a vásznon. Azóta semmi sem változott, sőt ami azt illeti, a helyzet még rosszabb lett.

17.

Azokon a filmjeimen dolgoztam a legtöbbet, amiket gyerekeknek készítettem, mivel a gyerekeknek mindig a legjobbat kell nyújtani.

Fotó: Tim P. Whitby/Getty Images

18.

A gyerekeknek nincs szükségük tanácsokra, de arra igen, hogy valaki meghallgassa őket, és ne csak fél füllel.

19.

Egyáltalán nem vicces, hogy a reklámok gyerekekhez is szólhatnak. Egyáltalán miért szabad gyerekeknek bármit is reklámozni? Mi oka van annak, hogy a gyerekeinknek látni kell a tévében azt a sok vackot, amit szegény emberek készítenek szegény országokban, és amit odaadunk a gyerekeinknek, miközben amúgy is túl sok van nekik belőle?

20.

Nem az én hibám, hogy ekkora a szakadék szegények és gazdagok között, ez a kormányok hibája. Egy más világot szeretnék. Egy olyat, amiben nem úgy kell felébrednem, hogy arra gondoljak, milyen szerencsés vagyok, mert tudok enni adni a lányomnak.

21.

Amikor írok, próbálok mindenkihez szólni. Borzasztó izgalmasnak tartom, hogyan készítsünk olyan filmeket és meséljünk olyan történeteket, amelyek minden létező embercsoporthoz képesek szólni.

22.

Van a filmben egy idegösszeomlásom, amikor egy lépcső tetején állok egy üres piásüveget lóbálva, ami egy tipikus jelenet a hétköznapjaimból, szóval nem volt túl megterhelő eljátszani.

23.

Édesanyám sosem engedte, hogy magassarkút vegyek fel. Ennek eredményeképp sosem tanultam meg igazán járni bennük, pedig borzasztóan vágytam rájuk. Természetesen a lányomnak van otthon két párja.

24.

Itt az ideje, hogy egy 55 éves angol nő legyen egy akciófilm főhőse. Lehet, hogy meg is írom a forgatókönyvet.

25.

Sok embernek megköszönhetném ezt a díjat, de mivel egyikük sincs itt, nem húznám ezzel az időt.

GIF

26.

Itt van a férjem, akinek sok mindent megköszönhetnék, de most leginkább azért vagyok neki hálás, mert felhívta a figyelmem, hogy van egy hatalmas lyuk a ruhámon, és hogy a mellbimbóim különböző irányokba állnak benne. Jó, ha van egy szakértő a háznál, aki segíteni tud az ilyen dolgokban.

27.

Egy kissé szerencsétlen, és bárcsak nem kéne ezt kimondanom, de igazán szeretem azokat az embereket, akik szenvedtek. Ők sokkal kedvesebbek.

28.

Rá kellett jönnöm, hogy minden csodás történetben – még azokban is, amik boldogan végződnek – rejtőzik valami szomorúság.

29.

A gyerekek a létező legcsodálatosabb közönség. Ami leginkább megfogott bennük, hogy képesek teljesen csendben végigülni az egészet, hogy aztán a végén hatalmas tapssal, ujjongva és kiabálva ünnepeljenek.

30.

Az, hogy valaki fogyatékos, még nem jelenti azt, hogy ne legyen joga hozzáférni az élet minden aspektusához.

31.

Előfordulhat, hogy már nem veszem olyan komolyan magam. És nem érdekel, mit gondolnak rólam az emberek emiatt. Ezen már túl vagyok.

Emma a Szellem a házban c. filmben nyújtott alakításáért járó Oscar díjjal (Fotó: Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images)

32.

El sem tudod képzelni azt az elégedettséget, amit az után érzel, hogy valakinek az arcába vágtál egy pitét.

33.

Rengeteg gyönyörű nő tud borzasztó idegesítő lenni, mivel az egyetlen dolog, amivel törődnek, az a saját külsejük.

 

34.

Az a trükk, hogy őszintén és méltósággal viseld a korod, és hagyd, hogy annak megfelelően nézz ki, mert akkor mások is követendő példának találhatnak.

35.

Ha állandóan aggódsz a kinézeted miatt, és a saját súlyod, alakod és méreted kritikusa vagy, az olyan, mintha erőszakos tettet követnél el önmagad ellen.

36.

A fogyasztás őrülete borzalmasan zavar. Ez most a tömegek ópiuma. Már rég nem a vallás, hanem a tárgyak.

37.

Bár megtettem minden tőlem telhetőt az elkerülésére, ma már azt kell mondanom, hogy felnőttem. Ez rengeteg nehéz döntésnek volt köszönhető, amit hosszú évek leforgása alatt kellett meghoznom az anyasággal, a munkával, a házassággal és minden olyan dologgal kapcsolatosan, ahol nehéz döntéseket kell hozni.

38.

Van egy kis problémám a jótékonyság szóval, ugyanis a civil szervezetek azt a munkát végzik el és azt a morális és szociális felelősséget vállalják, amit valójában a kormányainknak kéne.

39.

Amikor találkoztam Sandy Bullockkal egy ilyen díjátadón néhány éve, odajött hozzám, és azt mondta, hogy „Ha meleg lennék, te lennél az igazi”. Csak annyit feleltem, hogy „Itt vagyok”.

GIF

40.

Azt hiszem a Biblia 21. századi morális útmutatóként nem állja meg a helyét. Hiszek abban, hogy egy új morális alapra lenne szükségünk, amihez aztán mindannyian tarthatjuk magunkat.

41.

Határozottan hiszek abban, hogy vannak könyvek, melyek a nagyszerűségük által hozzájárulnak ahhoz, hogy élhessünk.

42.

Választások idején olyan érzésem van, mintha a politikusok az én munkámat végeznék: körbejárnak, és mindenfelé hangosan dobolnak a pártjukért, mintha csak el akarnák adni az új filmjüket. Ez igazából ugyanaz, amit én is csinálok.

43.

Megkérdeztem a lelkészt: „A nagybátyám homoszexuális, de attól még ugye mehet a mennybe?” Hosszan elgondolkodott, és én abban a pillanatban tudtam, hogy végeztem a vallással.

44.

Bárki, aki tagadni próbálja a klímaváltozás létezését, dilinyósnak tűnik.

45.

Ma már nem az számít, mennyire jó a film. Csak az a fontos, hogy mennyit termel az első hétvégén. Ez időnként elég kiábrándító, de ez van.

46.

A legjobb módja a vörös szőnyeg túlélésének, ha UGG csizmát viselsz. Pechemre még nem sikerült meggyőznöm az öltözékemért felelős embereket, hogy megengedjék ezt nekem.

47.

Soha ne kezdj diétázni! Ne tedd! A diéta a Sátán ivadéka.

48.

A nevetés a bukásaink ünneplése. Ezért vannak a bohócaink. És én is az vagyok.

GIF

49.

Van ez a mondás arról, hogy gyerekekkel meg állatokkal ne dolgozzunk. Nem hinném, hogy lenne bármi igazságalapja. Bár az igaz, hogy szamarakkal tényleg nem szabad dolgozni.

50.

Megkérdeztem Laurie-t, hogy tudunk-e valahonnan betanított halat szerezni. Lindsay azt mondta, hogy ebből a kérdésből is látszik, hogy korábban még egyetlen film producere sem voltam.

51.

Ha elvesztem a fejem, nehezen bocsátok meg magamnak. Úgy érzem, elbuktam. Nyugodt tudok maradni krízis esetén, szembenézve a halállal vagy bármivel, ami komoly fájdalmat okoz. Nem leszek hisztérikus, és ez az én mazochizmusom.

52.

A helyzet az, hogy a fiatalok mindenképp szexelni fognak, ha tetszik neked, ha nem.

53.

A katolikus egyház – nehéz ez nekem, mert nem szeretnék offenzív lenni, de marhára idegesít, hogy vallási vezetők képesek negatívan reagálni a szexuális felvilágosításra és arra, hogy felhívjuk a figyelmet a kondomhasználat fontosságára.

54.

Mondd el a pasinak, hogy zavar, hogy jól kell kinéznem, és azért zavar, mert piszkosul sok energiát kell belefektetnem.

55.

Nem tudom, hogyan tudnám megköszönni az Akadémiának ezt. És ha mégis megpróbálnám, itt ülnénk mind karácsonyig. Szóval inkább ugorjunk…

56.

A briteket az emberek nem épp a szépségükről ismerik, de a tűzoltók mindig lenyűgözően jóképűek.

Fotó: George Pimentel/WireImage

57.

A házasságok elhalnak, de aztán újjászületnek. Megtanultam nem stresszelni, ha azt látom, hogy egy kapcsolat széthullni látszik: minden rendbe jöhet, ha foglalkozol vele.

58.

Lehet, hogy házakban lakunk, és nem a természetben, de a Föld a miénk, és képesek vagyunk teliszarni minden egyes fiókját.

59.

Nem félek a haláltól. Szeretném, ha a barátaim és a családom emlékeznének rám, de nem érdekel, hogy mások mit gondolnak.

60.

A legkorábbi emlékem ötéves koromból való. Észak-Londonban éltünk, és a tesómmal közös szobám volt. Volt egy kép a falunkon Nyúl Péterről, és azt álmodtam, hogy ő ott ül egy nagy rakás kakin. Elég szexuális töltetű álom volt, de csak egyszer fordult elő, esküszöm.

Boldog 60. születésnapot Emma Thompson!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top