Sztárok

Marilyn Monroe temetésének különös részletei izgatják az embereket

Mindent összeszedtünk, amit az internet népe tudni akar a 93 éve született szexszimbólumról.

Marilyn Monroe hiába élte a nyilvánosság előtt a mindennapjait, ma is annyi a titok az életével és a halálával kapcsolatban, hogy több évadnyi sorozatot lehetne megtölteni velük. Mi most a Google-ben a leggyakrabban feltett kérdéseket vesszük sorra, és válaszoljuk meg.

Amire a legtöbben keresnek: Marilyn Monroe – Happy Birthday

1962. május 19-én Marilyn Monroe elénekelte a Happy Birthday című dalt John F. Kennedynek, így köszöntve az Egyesült Államok akkori elnökét. A köszöntés igazából tíz nappal korábban érkezett, mivel Kennedy május 29-én született, de ez a teremben senkit nem érdekelt: a demokrata párt New Yorkban, a Madison Square Gardenben tartott nagyszabású pénzgyűjtő akciója így két szenzációs látványosság, Monroe és JFK köré épülhetett. Az azonban a mai napig a találgatások tárgya, hogy ki szervezte meg a kissé érzékire sikerült előadást.

Egyesek szerint az elnök sógora, Peter Lawford akciója volt ez, mások szerint a színésznő maga tervelte ki, hogy a lehető legtöbb lap címlapján ott legyen az este fénypontjaként. Mások szerint Marilyn Monroe ezzel a kissé suttogó előadással akarta demonstrálni, hogy egy „buta szőke bábunak” elkönyvelt és kihasznált nő Hollywoodban: áldozatnak akarta mutatni magát, és ezzel próbált meg kívánatos lenni a férfiak szemében. Ám azt nem lehet vitatni, hogy Monroe egyetlen dolgot akart, mégpedig a közönséget boldognak látni. Tette ezt úgy, hogy számára 1962 nyara maga volt a pokol, és az ominózus előadás után három hónappal meghalt.

De nemcsak a dalról beszélnek a mai napig, hanem arról a Jean Louis által megálmodott ruháról is, amit a színésznő viselt azon az éjszakán. A pazar estélyit 2500 kristállyal rakták ki, hogy a lehető legszebben ragyogjon a reflektorfényben. Három évvel ezelőtt a ruhát átszámítva 130 millió dollárért vásárolták meg egy aukción.

Marilyn Monroe és John F. Kennedy (Fotó: Profimedia / Avalon Editorial)

Amire a legtöbben keresnek: Marilyn Monroe IQ

Marilyn Monroe-t a férfiak szerették butácska szőke nőként beállítani, ismert azonban róla egy ezt cáfoló történet is: a második világháború idejében Marilyn egy repülőgépgyárban dolgozott, ahol ki kellett töltenie egy IQ-tesztet, eredménye pedig 160 felett volt. Ez azonban ebben a formában csak legenda, amit Scott Fortner, a The Marilyn Monroe Collection kurátora egyetlen nyilatkozatával cáfolt: mint elmondta, a színésznő soha nem töltött ki IQ-tesztet, és bár valóban éles eszű volt, azt ők maguk is kétlik, hogy 160 feletti lett volna az IQ-ja. Volt azonban valaki, aki szintén szexszimbólumnak számított akkoriban, és akit Monroe be akart perelni, mert úgy érezte, hogy a nő parodizálja őt. Ez a hölgy nem volt más, mint Jayne Mansfield színésznő, aki a hírek szerint 163-as intelligenciahányadossal rendelkezett, öt nyelven beszélt, és kiválóan hegedült. Második férje pedig a Budapesten született Miklós Hargitay volt, és közös gyermeküket egy világ ismeri mint kiváló színésznőt: ő Mariska Hargitay.

Mickey Hargitay és Jayne Mansfield Rómában, 1959-ben (Fotó: Archivio Cicconi/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Marilyn Monroe – Kennedy

Sokan gondolják úgy, hogy a színésznő és az elnök kapcsolata hosszú évekig tartott, azonban erről szó sincs. A páros 1962 februárjában, egy New Yorkban megrendezett vacsorán találkozott először, ahol a beszámolók szerint Kennedy úgy köszöntötte a hírességet: „Végre itt vagy!”, majd Palm Springsbe invitálta őt, ahova a felesége, Jackie természetesen nem tartott velük. A hétvégét állítólag Bing Crosby házában töltötték, és Kennedy ezután le is zárta volna a viszonyt, azonban a Hollywoodban keringő pletykák szerint Monroe ezzel nem akart megelégedni, többet akart az elnöktől. Egy alkalommal még Jackie Kennedyt is képes volt felhívni, hogy közölje vele: lefeküdt a férjével. Csakhogy Jackie, aki a legdrámaibb időkben is képes volt megőrizni a hidegvérét, így reagált a színésznő hívására:

Csodás, Marilyn! Menj feleségül Jackhez. Költözz be a Fehér Házba, de aztán vállalj is felelősséget mindenért mint First Lady. Én pedig kiköltözhetek, és nem lesz több problémám.

 

Marilyn Monroe és John F. Kennedy (Fotó: Profimedia / AKG)

Ezek a sorok egyébként egy, Kennedy életéről készült könyvben olvashatók, melyből 2013-ban a New York Daily News is közölt részleteket. A kötet szerint Peter Lawford színész, Kennedy sógora is megerősítette, hogy Marilyn Monroe felhívta Jackie Kennedyt, és bevallotta neki, hogy lefeküdt az elnökkel.

Amire a legtöbben keresnek: Marilyn Monroe halála

1962. augusztus 5-én holtan találták otthonában Marilyn Monroe-t. A halál okaként túladagolást jelöltek meg, de a színésznő utolsó napjának eseményei több kérdést is felvetnek. Arról, hogy kik látogatták meg, kik hívták fel őt utoljára, és mit mondott nekik, ebben a cikkben írtunk részletesebben – azonban van valaki, aki mindennél jobban ismeri Monroe halálának éjszakáját: a színésznő házvezetőnője, Eunice Murray. Bár Murray többször belekavarodott a saját vallomásába, amikor a nyolcvanas években interjút adott a BBC-nek, egy ponton a kezébe temette az arcát, és alig hallhatóan azt mondta: „Miért falaztam ennek az egésznek?” Amikor a riporter megkérdezte az asszonyt, hogy mégis mit ért ez alatt, a nő így felelt: Bobby Kennedy ott volt augusztus 4-én este. Viszony volt köztük.” Vagyis képbe került egy újabb Kennedy, méghozzá nem más, mint JFK testvére – és a legvadabb feltételezések szerint Marilynnek pontosan azért is kellett meghalnia, hogy a dupla affér ne derüljön ki, és ne döntse romba JFK elnökségét. A hívők azt is tényként kezelik, hogy a színésznő utolsó hívásait a Fehérbe Házba intézte, ám erre ugyanúgy nincs bizonyíték, mint a történet többi elemére.

A szoba, ahol Marilyn Monroe-t holtan találták (Fotó: E. Murray/Fox Photos/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Marilyn Monroe sírja

Marilyn Monroe sírja a Los Angeles-i Westwood Village Memorial Park temetőben található. A színésznő temetésére három nappal a halála után, augusztus 8-án, egy szerdai napon került sor. A ceremóniát Monroe féltestvére és a volt férje, Joe DiMaggio baseballjátékos szervezte, akik úgy döntöttek, hogy a temetésre csak a legközelebbi családtagokat és néhány barátot hívnak meg. A temetőkaput rendőrök védték, a rajongókat és a sajtó munkatársait a család kérésére nem engedték be a sírhelyhez. Arthur Miller, Monroe utolsó férje, akivel 1961-ben váltak el, nem tudott ott lenni a temetésen, mert akkori neje, Inge Morath a terhessége kilencedik hónapjában járt, de a drámaíró két hatalmas koszorút küldetett a megemlékezésre.

Monroe-t egy mentaszínű Pucci ruhában temették el, amelyet egy korábbi sajtóeseményen is viselt, kezébe pedig pink rózsákból álló csokrot helyeztek. Több zene is felcsendült a ravatalozó előtt, köztük az Over the Rainbow Judy Garlandtól és egy részlet Csajkovszkij VI. szimfóniájából. Volt férje, Joe DiMaggio – korábbi ígéretéhez híven – húsz éven keresztül, egészen 1982-ig minden héten friss rózsákból álló csokrot küldetett a temetőbe Marilyn sírhelyéhez.

Fotó: Gene Lester/Getty Images

A Monroe melletti urnafülkékért még évtizedekkel a színésznő halála után is valóságos licitháború dúlt. Egy üzletember hatalmas összeget költve megvásárolta a színésznő volt férjétől az egyik sírhelyet, és megfenyegette a nejét, hogy csakis oda temethetik, vagy visszatér, és kísérteni fogja a nőt. Az asszony néhány évvel később mégis eladta a Monroe feletti urnahelyet, ám a vevő nem tudta kifizetni a 4,6 millió dolláros árat, így az üzletember továbbra is ott pihen a színésznő felett. A Monroe melletti sírhelyen pedig a Playboyt alapító Hugh Hefner nyugszik, aki 75 000 dollárét vette meg az urnafülkét. Monroe szerepelt egyébként a magazin első számának címlapján 1953-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top