Sztárok

Warren Beatty és Shirley MacLaine: testvérek és Hollywood legnagyobb csábítói

A legenda szerint Warren Beatty közel 13 ezer nővel feküdt le, míg nővére, Shirley MacLaine ágyában neves politikusok és színészlegendák sora fordult meg. Mára persze lenyugodtak, de ez nem jelenti azt, hogy az életük ne lenne továbbra is rém izgalmas.

Bár a Beattyk neve a 20. században összeforrt Hollywooddal, 2019-ben nem kezdhetünk úgy egy róluk szóló cikket, hogy ne mutatnánk be őket, ugyanis az életművük nagy részét évtizedekkel korábban tették le az asztalra. Warren Beattyt az ifjabb generáció leginkább onnan ismerheti, hogy ő volt az a színpadon kissé zavartan álldogáló elegáns öregúr, aki néhány éve csúnyán leszerepelt Oscar-díj-átadóként, amikor a legjobb filmnek járó szobrot véletlenül a Kaliforniai álom alkotóinak adta át a valódi győztes Holdfény stábja helyett. (Az eset után egyébként állítólag annyira zaklatott volt, hogy még a nővérének sem vette fel a telefont, amikor felhívta őt, hogy megpróbálja megvigasztalni.) Beatty a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó sztárja volt, aki olyan klasszikusokban tűnt fel, mint a Bonnie és Clyde, a Vörösök, A Parallax-terv vagy a Bugsy. Egyszerre volt színész, író és rendező, így a tehetségét sokan a nagy Orson Welleséhoz hasonlították. Nővére, a nála három évvel idősebb Shirley MacLaine (született Shirley MacLean Beaty) a Broadway sztárjaként kezdte, de ahogy kipróbálta magát a filmvásznon, sorra jöttek a jelölések és a díjak: nem mondunk nagyot, ha azt állítjuk, hogy az olyan filmjeivel, mint a Legénylakás, az Irma, te édes vagy a Két öszvért Sara nővérnek, ő volt a hatvanas évek egyik legragyogóbb színésznője, aki a nyolcvanas években élte másodvirágzását a Becéző szavaknak és az Acélmagnóliáknak köszönhetően, nem is oly rég pedig a Downton Abbey-ben is remekelt.

Sosem forgattak együtt

A középosztálybeli családból származó testvéreket semmi sem predesztinálta parádés színészi karrierre, hacsak az nem, hogy édesanyjuk színésznő szeretett volna lenni, de végül be kellett érnie a drámatanári karrierrel. A két testvér közel állt egymáshoz gyerekként, bár azt MacLaine állítólag nem engedte az öccsének, hogy vele és a barátnőivel lógjon, mert attól tartott, hogy az öcskös lecsap a barátnőkre.

Warren Beatty 18 évesen (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Shirley jóval előbb tudta, mi lesz belőle, ha nagy lesz, és a Broadwayn próbálkozott táncosként és színészként, de Beatty (aki a nevéhez hozzáköltött egy plusz t betűt, mert szerinte úgy jobban hangzik az eredeti Beatynél) eleinte focikarrierről ábrándozott, és csak a testvére sikereit látva indult el ő is a színésszé válás útján. Míg MacLaine rögtön egy Hitchcock-filmben kezdte, amiért kapásból Golden Globe-díjat kapott, Beatty számára az indulás rögös volt: nagyjából tíz évet töltött a szakmában átütő siker nélkül. Végül az 1967-es Bonnie és Clyde hozta meg neki az áttörést. A sors fintora, hogy a női főszerepet pont a nővérének ajánlották fel, mivel nem tudták, hogy ők ketten testvérek.

Ha elvállaltam volna, felért volna egy vérfertőzéssel

– mesélte később nevetve a színésznő.

Beatty nem véletlenül titkolta, hogy MacLaine a testvére: nagyon gyorsan megunta, hogy az emberek a nővéréhez hasonlítgatják, és nem szeretett volna az ő hátán felkapaszkodni. Ha hihetünk a családi legendáriumnak, sosem kérte arra a testvérét, hogy szerezzen neki filmszerepet, és talán ez lehet az oka, hogy fél évszázados karrierjük ellenére sosem forgattak együtt.

Shirley MacLaine és Warren Beatty az 1966-os Oscar-díj-átadó gálán (Fotó: Fotos International/Getty Images)

Egy amorózó diadalmenete

Hollywoodba érve a testvérek kapcsolata ugyan közeli maradt, de már messze nem volt olyan szoros, mint odahaza. Ha hihetünk MacLaine-nek, erről leginkább az öccse egészen brutális csajozási szokásai tehettek.

Annyira lefoglalták a randik, hogy nem volt egy szabad estéje, hogy velem vacsorázzon

– poénkodott egyszer. Korabeli beszámolók szerint Beatty ugyan tényleg válogatós volt, ami a filmszerepeket illeti, de ez már nem volt igaz a nőügyeire. Ipari mennyiségben fogyasztotta a nőket, gyakorlatilag alig volt olyan kolléganője, akivel ne kavart volna, de a vonzalma nem csak a szereplőtársaira vetült ki. Furcsa módon a nők mégsem haragudtak rá igazán, mert nem árult zsákbamacskát: tudták, hogy simán előfordulhat, hogy lefekszenek vele, de reggel már egy üres ágyban ébrednek, mert a sztár átugrott egy másik barátnőjéhez szórakozni az éjszaka közepén. A szexuális étvágya elképesztő volt (még a nővére is viccelődött ezzel az 1979-es Oscar-gálán): ha nem szexelhetett napi három-négy alkalommal, nem érezte jól magát. Peter Biskind életrajzi könyve szerint közel 13 ezer nővel feküdt le úgy négy évtized leforgása alatt, de a sztár szerint ez azért túlzás.

Christopher Plummer, Lillian Hellman, Jane Fonda és Warren Beatty (Fotó: Frank Leonardo/New York Post/Getty)

Egy 2016-os interjújában kifejtette, hogy ehhez a teljesítményhez mindennap több különböző nővel kellett volna lefeküdnie, és persze tilos lett volna az ismétlés, ami nyilván nem életszerű. A valós szám ennél tehát valószínűleg szerényebb, de még így is elképesztő. Ráadásul fénykorában meglehetősen szabadosan nyilatkozott az afférjairól. Amikor Jane Fonda azt mondta róla, hogy eleinte melegnek hitte, Beatty megköszönte a bókot, majd azzal kontrázott, hogy Fondánál senki sem tud jobban szopni Los Angelesben.

Nyitott házasság

Bár a bulvárlapok elsősorban Warren Beatty hódításaival voltak teli (a teljesség igénye nélkül szerepelt a listán Diane Keaton, Janice Dickinson, Natalie Wood, Madonna, Jane Fonda, Stephanie Seymour, Melanie Griffith, Isabelle Adjani, Goldie Hawn, Britt Ekland, Julie Christie, Brigitte Bardot, Joan Collins, Raquel Welch…), azért a nővérét sem kellett félteni. Bár 1954-től 1982-ig házasságban élt egy üzletemberrel – aki mellesleg csaló volt, és sok pénzét lenyúlta –, a kapcsolat közös megegyezésen alapulva nyitott volt. Méghozzá annyira, hogy a férj meglehetősen hosszú ideig élt Japánban, és a közös lányukat is ott nevelte, szóval MacLaine-nek bőven jutott ideje a pasizásra. Bérelt helye volt a Frank Sinatra vezette, menő show business alakokat felvonultató Rat Packben, ahol Dean Martinnal kavart, összejött Robert Mitchummal, sőt állítása szerint annyira vonzódott a férfi kollégáihoz, hogy majdnem mindegyikükkel volt rövidebb-hosszabb viszonya. Érdekes módon pont a két leghíresebbel nem. Jack Lemmonnal a Legénylakásból azért nem jött össze, mert inkább a szerető nagynénijeként tekintett rá, Jack Nicholsonnal a Becéző szavakból pedig azért nem, mert Nicholson féktelen életmódja még neki is soknak tűnt. Helyette azonban volt afférja egy volt kanadai miniszterelnökkel, egy volt ausztrál külügyminiszterrel és még egy volt svéd miniszterelnökkel is, és a lista korántsem teljes. Állítása szerint mindezek ellenére monogámnak tartja magát: „Amíg egy viszonyom tartott, addig csak ő létezett számomra.” És a számtalan kalandja ellenére egyedül a férje tudta összetörni a szívét, az egyetlen férfi, akit igazán szeretett.

Frank Sinatra, Shirley MacLaine és Dean Martin (Fotó: Murray Garrett/Getty Images)

Megállapodás és családalapítás

Warren Beattynél simán benne volt a pakliban, hogy idős korára nevetséges, festett hajú dzsigolóvá válik: a kilencvenes évek elején Madonna például fekete meleg-szórakozóhelyekre cipelte magával. Ő azonban éppen az énekesnő mellett észrevette, hogy már kezd kiöregedni a féktelenül bulizó életmódból. Amikor a Bugsy forgatásán összejött Annette Beninggel, szerelem volt az első látásra: „Öt perc elég volt, hogy fülig belezúgjak.”

Senki sem gondolta volna, hogy egy hozzá hasonló amorózó egy csapásra megváltozhat, pedig így történt: kettejük kapcsolatában ráadásul a férfi volt az, aki sokkal többet maradt otthon, míg a felesége sorra készítette a filmeket. Összesen négy gyerekük született, és a házasságuk csupán akkor került veszélybe, amikor legidősebb lányukról kiderült, hogy nem nőként, hanem férfiként szeretné élni az életét, és e döntése komoly feszültségeket okozott, főképp a kissé konzervatív apja miatt. A problémán azonban túltették magukat, Beatty pedig továbbra is imádja mind a négy gyerekét, és ma már rajong a lányából lett fiáért is: a szeretet végül nála is legyőzte az idegenkedést. Egykori afférjai pedig ma már csak legendák, ahogy a hollywoodi karrierje is: a 21. században mindössze két filmet készített, és mindkettő hatalmas bukás volt. Ma már nem erőlteti a dolgot.

Annette, Warren és a gyerekek: Isabel, Ella Corinne, Benejamin és Kathlyn (Fotó: Scott Suchman/WireImage)

Egy spiritualista ufóhívő, aki pocsék anya

Ahogy idősödött, MacLaine egyre jobban elmerült a new age-ben, a spiritualizmusban és az ufókutatásban. Hisz a reinkarnációban, állítása szerint előző életeiben volt már középkori harcos és gésa is, de jó eséllyel egészen vad eszmecseréket tudna folytatni Pataky Attilával is az idegen lényekről, ugyanis teljes mértékben hisz bennük. A spiritualizmussal, a szeretőivel és a filmjeivel ugyan az évtizedek során rengeteg időt töltött, ám annál kevesebb ideje jutott a lányára, az 1956-ban született Sachi Parkerre. A lány a gyerekkorát nagyrészt az apjával töltötte, bár Steve Parker rendszeresen hagyta otthon egyedül, és ebben az időben nagyon magányos volt. Bár szereti édesanyját, még egy könyvet is megjelentetett arról, hogy Shirley MacLaine milyen pocsék anya. Ha hihetünk neki, akkor az anyját általában csak a nyári szünetekben és a nagyobb családi összejöveteleken látta, és ilyenkor is maximum négy órára terjedt ki rá az anyai figyelem. „Négy óra után egyszerűen rám unt, és elkezdett valami mással foglalkozni” – panaszkodott. MacLaine nemcsak szeretettel, pénzzel se nagyon segítette Sachit. Amikor a lány kérni akart tőle ötszáz dollárt egy használt autóra, az anyja a pénzt csak kölcsönbe adta oda neki, és kamatot is számított fel rá. Sachi kénytelen volt alkalmi munkákból eltartani magát, például pincérnőnek állt, ugyanis a sztárra nem igazán számíthatott. Szeretett volna az anyjához hasonlóan ő is színésszé válni, azonban ehhez nem igazán kapott segítséget MacLaine-től, aki arra biztatta, hogy álljon helyt önállóan. Sachi Parker egyébként ma már két gyermek anyja, vagyis MacLaine-nek van két unokája is, de állítólag nagymamaként sem sokkal jobb, mint édesanyaként volt.

Shirley MacLaine és lánya, Sachi Parker (Fotó: Robin Platzer/Images/Getty Images)

Testvérek mindörökké

Ha a lányával nem is, a testvérével már kiegyensúlyozottabb MacLaine kapcsolata: állítólag baj esetén mindig számíthatnak egymásra, és ha valami gond van, azonnal hívják egymást. MacLaine ott volt akkor is, amikor Beattyt életmű-Oscarral jutalmazták, és jobb viszonyban van a testvére gyerekeivel, mint a saját unokáival. 85 éves kora ellenére máig fáradhatatlanul forgat, és ha az öccse bele is fáradt a hollywoodi pörgésbe, ő nem érzi úgy, hogy vissza kéne vonulnia. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e a gyerekek vagy az unokák közt bárki, aki továbbvinné a színészi örökséget, de ha hiszünk a géneknek, akkor Hollywoodban előbb-utóbb fel fog tűnni egy tehetséges MacLaine/Beatty leszármazott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top