Sztárok

Hitchcock babájától a BDSM-sztárig: ennél a színészcsaládnál kaotikusabbat aligha találsz Hollywoodban

Válások, házasságok, féltestvérek, megcsalások, szexuális zaklatás, alkoholizmus és A szürke ötven árnyalata. Ez mind, és ennél sokkal több színesíti az álomgyár egyik népes színészcsaládjának történetét, aminek olyan tagjai vannak, mint Don Johnson, Dakota Johnson, Tippi Hedren és Melanie Griffith.

Egy színészcsalád, borzasztó népes, és annyifelé ágazik, hogy még követni is nehéz. Hogy miért? Elsősorban azért, mert a magját alkotó két ember, Melanie Griffith és Don Johnson egymással is kétszer házasodott össze, és akkor még nem számoltuk a többi házasságukat – melyeket több esetben más híres színészekkel kötöttek – és az azokból született gyerekeiket, hogy a kép végképp kaotikussá váljon. Ráadásul ez az egész hollywoodi kálvária még csak nem is a Miami Vice és A dolgozó lány sztárjaival kezdődött, hanem Griffith édesanyjával, Tippi Hedrennel, aki Hitchcock színésznőjeként – és később legfőbb gyűlölőjeként – írta be magát a filmtörténetbe.

A nagymami és Hitchcock

Tippi Hedren sosem akart színész lenni. Amikor New Yorkba költözött, elsősorban a divatszakmára fókuszált, és gyorsan egyike lett a korszak legnépszerűbb modelljeinek. Valószínűleg még sok éven át ezt a szakmát űzte volna, ha Alfred Hitchcock meg nem látja egy korabeli reklámban, ahol azonnal feltűnt neki a szőke szépség. Elhívta hát egy beszélgetésre, és olyan jól kijöttek, hogy a rendező végül egy hét filmre szóló szerződést íratott vele alá, és maga tanította meg neki a színészmunka alapjait. Ez eddig egy szép sikersztorinak tűnik, és kétségtelen, hogy Tippi Hedren nevét a Madarak és a Marnie című Hitchcock filmek tették ismertté, de az is igaz, hogy a rendező olyannyira rászállt a színésznőjére, és olyan hevesen zaklatta, hogy bár még öt film volt hátra a szerződéséből, Hedren inkább vállalta a karrierje megbicsaklását, és nem forgatott többé a rendezővel.

Alfred Hitchcock és Tippi Hedren (Fotó: Keystone/Getty Images)

Kettejük kapcsolata egy külön cikk témája lehetne, és nem is tartozik szorosan ide, így csak annyit mondunk, hogy Hedren első férjétől, a színész Peter Griffithtől született első gyereke, Melanie például egy kis koporsót kapott ajándékba Hitchcocktól, amibe beletették az édesanyja babaváltozatát. Ízléses ajándék egy gyereknek, igaz? A kis Melanie amúgy rendszeresen kísérte el az anyját a forgatásokra, az volt a második otthona, de az anyja borzasztóan megijedt, amikor a The Harrad Experiment című 1973-as mozi forgatásán azt látta, hogy az akkor még csak 14 éves Melanie fülig beleszeretett a film egyik szereplőjébe, az akkor már 22 éves, és félelmetesen jóképű Don Johnsonba.

Melanie Griffith és Don Johnson a Kékszakáll c. film bemutatóján 1972-ben (Fotó: Frank Edwards/Archive Photos/Getty Images)

Egy rövid házasság

Borzasztóan megijedtem, amikor megláttam, hogy a lányom egy nála jóval idősebb férfiba szeret bele. Gyönyörűek voltak együtt, láttam az arcán, hogy süt róla a boldogság, mégis borzasztóan féltettem

– emlékezett vissza Hedren sok-sok évvel később. Az első szerelem ritkán tartós, azonban a Don Johnsonnal való kapcsolata mégis végigkísérte Melanie Griffith életét. Ők ketten együtt jártak, míg a lány be nem töltötte a 18-at, majd gyorsan összeházasodtak, majd villámgyorsan, fél évvel később már el is váltak. A szép az egészben, hogy Don Johnsonnak ez már a harmadik házassága volt, és mindkét korábbit érvénytelenítették… A lángoló érzelmek ellenére be kellett látniuk, hogy ezt bizony elkapkodták.

Ezután mindketten elsősorban a karrierjükre koncentráltak. Johnson a Miami Vice című tévésorozatnak köszönhetően a nyolcvanas évek egyik legnagyobb sztárja volt, a fehér öltönyében imádták a nők, egy színésznővel, Patti D’Arbanville-lel öt évig volt együtt, és egy közös gyerekük született. Eközben Griffith az Alibi test és A dolgozó lány című filmjeivel vált ünnepelt színésznővé és az évtized egyik fontos szexszimbólumává. Griffith időközben összeházasodott Steven Bauer színésszel (A sebhelyesarcú), akivel egy közös gyerekük született, de a kapcsolat igen viharos volt, és a színésznő a problémái elől gyakran az alkoholba menekült. Az évtized végén bevonult elvonókúrára, és amikor kijött onnan, a kapuban már az exférje, Don Johnson várta, akivel a válásuk óta is tartották a kapcsolatot.

Melanie Griffith és Don Johnson az 1989-es Golden Globe Díjátadón (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

És jön Banderas!

A szerelem sok-sok évvel később újult erővel lángolt fel köztük, és ezúttal már érettebben fogtak a projektbe. Hamarosan megszületett közös lányuk, Dakota Johnson, és ez a házasság már hét évig tartott. Griffith egy pár évvel ezelőtti interjújában mesélt arról, mi okozta azt, hogy másodszor is elváltak. A kapcsolatuk nehezen viselte, hogy mivel mindketten sikeresek voltak a karrierjükben, sok időt töltöttek egymástól külön. Melanie Griffith volt kettejük közül az, aki ezt nehezebben viselte, és amikor az egyik forgatáson vigaszra lelt az épp a hollywoodi befutása elején álló Antonio Banderas karjaiban, a házassága Don Johnsonnal gyors véget ért, és egy újabb, meglehetősen hosszú fejezet vette kezdetét a spanyol macsó oldalán.

Mivel a Johnsonnal való kapcsolatából Melanie Griffith azt szűrte le, hogy két aktívan dolgozó színész házassága nem működhet, ezért úgy döntött, hogy háttérbe szorítja a karrierjét, és kevesebbet dolgozott. Közös lányuk, Dakota sokat ingázott a két szülő között – a szülei rajta való veszekedéseit annyira nehezen viselte, hogy egy időben terápiára járt emiatt –, és amikor még kicsi volt, általában forgatásokon lógott (úgy hírlik, amikor Budapesten volt, végigunatkozta az Evita forgatását). A kapcsolata Banderasszal – akinek hamarosan megszületett Griffith-szel közös lánya, Stella – ideális volt, a színész a lányaként nevelte Dakotát, aki második apjaként tekintett rá.

Melanie Griffith és Antonio Banderas a gyerekekkel Stellával, Alexanderrel és Dakotával 1998-ban (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Egy kapcsolat vége

Az eltelt időben Don Johnson sem tétlenkedett. 1999-ben vette el feleségül a Getty Oil dúsgazdag örökösét, Kelley Phlegert, akitől később három gyereke is született, és azóta is együtt vannak. Eközben az exe, Melanie Griffith házasságában sorra jöttek elő a problémák. Az önbizalomhiányából fakadóan teljesen rákapott a plasztikai sebészetre, és egy idő után már a családját is megijesztették az egyre komolyabbá váló változások. Állítása szerint akkor kapott észbe, amikor egy arca eltorzulásáról szóló újságcikket olvasott, és mivel megijedt, újabb műtétekkel próbálta helyrehozni mindazt, amit elrontottak rajta.

Don Johnson és Kelly Phleger (Fotó: Jonathan Elderfield/Getty Images)

Közben szép lassan az alkoholfüggősége is újra eluralkodott rajta.

Nem voltam taj-részeg, jól funkcionáló anya voltam, egyszerűen csak mindig volt bennem valamennyi ital

– elmélkedett később. Szorongott, időnként depresszióba esett, és miután Cannes-ban egy jachton rohamai lettek, még azt is megállapították nála, hogy epilepsziában szenved. 19 évnyi házassága Banderasszal 2015-ben ért véget, nehezen viselték az egymás melletti megpróbáltatásokat. Bár Griffith máig jó kapcsolatot ápol Banderasszal, anyja válás utáni depressziója miatt Dakota Johnson nagyon megorrolt a spanyol sztárra, és jó darabig egyáltalán nem kereste a társaságát.

Jesse Johnson, Dakota Johnson, Antonio Banderas, Melanie Griffith és Tippi Hedren a 2008-as Los Angeles Filmfesztiválon (Fotó: Michael Buckner/Getty Images)

Dakota, a sztár

Griffith válása és Dakota Johnson beinduló hollywoodi karrierje aztán újra összehozta a családot. Bár A szürke ötven árnyalata-filmek premierjein jellemzően nem a szüleivel mutatkozott, mivel nem szerette volna, ha a sok szexjelenetét végignézik a moziban – állítólag azóta sem nézték meg a trilógiát –, a Hogyan legyünk szinglik premierjén már mindkét büszke szülő együtt ünnepelte a lányuk sikereit. Az elmúlt években az Instagram-oldalaikon is feltűnik néha egy-egy közös fotó, Don Johnsonnak pedig még az a bravúr is sikerült, hogy az összes kapcsolatából született összes gyerekét össze tudta hozni, amikor az édesapja meghalt, és együtt búcsúzott el tőle a család.

A három generáció: Dakota Johnson, Tippi Hedren, Melanie Griffith és Stella Banderas (Fotó: Jeff Vespa/Getty Images for ELLE)

Don Johnson tehát boldog házasságban él, Melanie Griffith viszont szingli, és bár nemrég mi is megemlékeztünk az nlc-n arról, milyen bomba formában van, elmondása szerint nem udvarolják körül a férfiak, és nem jár randizni, inkább a barátaival múlatja az időt. Dakota Johnson szerelmi élete ugyan a filmekben nyitott könyv, a valóságban meglehetősen rejtélyes. Állítólag két évig volt együtt Chris Martinnal, a Coldplay énekesével, de ennyi idő alatt egyetlen normális közös kép sem készült róluk, és ha hihetünk a pletykáknak, idén júniusban szakítottak. Mindeközben Antonio Banderas egy nála húsz évvel fiatalabb nő mellett pihenheti ki válását Griffithtől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top