Sztárok

Filmet érnének: hercegnők, akik túltesznek Katalin hercegnén is

A királyi család életéről sok filmet lehetne forgatni, és most nem csak a britekről beszélek. Vannak olyan romantikus történetek, amelyek messze fordulatosabbak, mint Katalin és Vilmos, vagy Meghan és Harry szerelme.

Ha azt mondom, európai uralkodócsalád, akkor elsőként a britek ugranak be? Amennyiben a válaszod igen, akkor ezzel nem vagy egyedül. II. Erzsébet királynő évtizedek óta kedvelt figurája a világsajtónak is, Meghan Markle az ügyeletes újonc, aki jelek szerint a család fekete bárányaként nagyobbat alakít, mint bármelyik filmjében, Katalin hercegnéről pedig már most annyit olvashatunk, mintha máris ő lenne a királyné, pedig még jó sok víz lefolyik majd a Temzén, mire ez valósággá válik. Biztosan nem véletlen, hogy az ő életükről szóló filmek/sorozatok garanciát jelentenek a sikerre, noha állítom: a svéd királyi család, vagy a norvég, vagy a luxemburgi is megérne egy misét. Például a jelenlegi koronahercegnők és királynék, akiknek a többsége hétköznapi nőként élt, mígnem megjelent a herceg, még ha nem is fehér lovon. Most a teljesség igénye nélkül itt van néhány fordulatos szerelmi történet. 

Mária dán koronahercegné 

Reklámszakemberként dolgozott Sydneyben, amikor egy bolhapiaci jósnő azt mondta neki: egy szerelem miatt Európában él majd és híres lesz. A 28 éves lány ezt egy jó viccnek tartotta, aztán nem sokkal később megismerkedett Freddel egy bárban és bár nem sejtette kivel van dolga, Mary Donaldson abban a pillanatban fülig beleszeretett a férfiba, és így kezdődött a kontinenseken átívelő romantikus történet. 2000-ben a Sydneyben rendezett Olimipai játékok idején ismerték meg egymást, és négy évvel később Mary (vagy magyarul Mária) már Frigyes dán koronaherceg felesége volt.

Mária és Frigyes királyi esküvője legalább akkora durranás volt 2004-ben, mint Vilmos és Katalin esküvője 2011-ben (Fotó: Gettyimages) 

A skót származású Mary élete első felét a tasmániai Hobartban élte le, ott végezte el az egyetemet is, és az Ausztráliában töltött idő alatt ismerte meg a férjét, aki miatt először Párizsba költözött, majd Koppenhágába. Bár dánok állítólag szkeptikusak voltak vele kapcsolatban, de lassacskán megszerették, amikor látták, mennyi erőfeszítést tesz a dánok kedvéért, és nemcsak a nyelvleckéket sajátította el, de a szokásaikat. Olyannyira, hogy ezt már a szülőhazájában is szóvá tették, mert Mária koronahercegnő bizony néha akaratlanul is átvált dánra: 

A férje amúgy mindig nagyra értékelte a feleségét, akinek többször méltatta már a humorát, a nagyvonalúságát és a szépségét.

A házasságról rengeteget lehetett hallani, pletykálták, hogy a hercegné depressziós, ezért olyan sovány és azt is, hogy a szerelem bizony elmúlt, csak kötelességből vannak egymással. Mondjuk, tavaly, amikor Mária a férje születésnapján beszédet mondott, ez nem így tűnt:

A leendő dán királyi párnak négy gyereke született, két fiú és kislánya. 2005-ben Keresztély, két évvel később Izabella, majd 2011-ben az ikrek, Jozefina és Vince. Mindegyikükről készültek hasonló képek annak idején, mintVilmos és Katalin gyerekeiről, Keresztély herceg is cukiskodott a koalával és a kenguruval Ausztráliában György herceghez hasonlóan, de fotózták Máriát a játszótéren, amikor a gyerekekkel hintázott. 

Megnézem
Összes kép (5)

Letícia spanyol királyné

Idén szeptemberben ünnepli a 48. születésnapját Letícia Ortiz, vagyis a spanyol királyné. Ortiz annak idején tudósított a 2001-es szeptember 11-es washingtoni terrortámadásról, és később haditudósítóként többek között megjárta Irakot is, és sok csatorna előszeretettel foglalkoztatta őt. A karaktere abszolút alkalmas arra, hogy egy sorozat főhőse legyen, ráadásul az ő története is olyan, mintha hollywoodi romantikus sablonokból ollózták volna össze: egy interjú során ismerkedett meg Fülöp herceggel, aki azonnal beleszeretett. A közrendű családban született Letícia nagyapja taxisofőr, apja újságíró, anyja ápolónő volt, és ezért legalább annyian szurkoltak neki, mint ahányan leírták a kapcsolat elején, mondván, alkalmatlan egy jövendő király feleségének.

Fülöp herceg azonban nem így gondolta, és bár Letícia már 27 évesen elvált asszony volt, végül ez sem jelentett akadályt: annak idején csak polgári esküvőt tartott az irodalomtanárával, így Fülöp elvehette őt feleségül a katolikus egyház áldásával. 2004 májusában házasodtak össze, két lányuk született, Elenóra és Zsófia infánsnők. Műveltsége, kifinomult ízlése, elegáns és tökéletes viselkedése miatt imádják a spanyolok, ráadásul, sokszor látni Letíciát leértékelt Zara ruhákban is, mert máig úgy érzi, hogy ő a népet képviseli a királyi családban. Amúgy az ő öltözékeiről legalább annyi cikk jelent már meg, mint Katalin hercegné ruháiról. 

Fülöp spanyol király, Letícia királyné és a lányaik, Leonor és Sofia idei Palma De Mallorcai kiruccanásukon (Fotó: Carlos R. Alvarez/WireImage)

Máxima holland királyné

Máxima Zorreguieta Cerruti Argentínában, egészen pontosan Buenos Airesben született 1971-ben, közgazdász diplomáját 1995-ben Barcelonában szerezte meg, majd befektetési tanácsadóként dolgozott New Yorkban, itt, egy fogadáson ismerte meg Vilmos Sándor holland trónörököst. Csak később tudta meg, hogy herceget szeret, és biztos, hogy ez a szerelem mindent elsöprő volt, és tényleg legyőztek minden akadályt. Maxima apja az argentin katonai diktatúra alatt Videla tábornok minisztere volt, az Amnesty International szerint a junta rémuralma legalább 30 ezer ember halálát okozta, és több ezrek tűntek el nyomtalanul. Egyesek azt javasolták a hercegnek, hogy mondjon le a trónról, ha már mindenáron Maximát akarja feleségül venni, végül a parlament hosszú vita után engedélyezte a frigyet, de az örömapát eltiltották az esküvőtől.

2002-ben házasodott össze a holland koronaherceg Vilmos Sándor és Máxima (Fotó: Anthony Harvey/Getty Images)

Máxima három lányt szült a monarchiának – Katalin Amália, Alexia, Ariane hercegnőket. A jókedvű, mosolygós, mindig elegáns királyné a múltja ellenére hamar a hollandok kedvence lett. 

Az állandóan mosolygó Maxima szerelmi története is érdekes lehetne egy film alapjának. 

Vilmossándor király és Máxima királyné a lányaikkal idén, a szokásos éves családi fotózáson a Huis ten Bosch Palotában (Fotó: Patrick van Katwijk/WireImage)

Charlene monacói hercegnő

Monaco uralkodójának feleségéről már azért is megnéznék egy The Crown szerű sorozatot, mert érdekelne, hogyan és mivel sikerült megfogni magának Albert herceget, aki egykor a világ egyik legnagyobb nőcsábásza volt. Albert kalandjainak, kalandjaiból született gyerekeinek és botrányainak évadokat lehetne szentelni, és még csak bele sem kellene keverni a monacói monarchia többi szereplőjének zűrzavaros életét, sőt, még Albert édesanyját, Grace Kellyt sem. És akkor egyszeriben megjelent Charlène Wittstock és minden megváltozott. 

1 September 1999, South African swimmer Charlene Wittstock 1999-ben, Dél-Afrikában (Fotó: Gallo Images/Getty Images)

Charlène Lynette Wittstock, 1978-ban született Zimbabwéban, onnan költözött el a családja a Dél-afrikai Köztársaságba, amikor a lány 11 éves volt, apja üzletember, anyja úszóedző. Mindig jól úszott, élsportoló lett, 2000-ben részt vett Sydney-ben dél-afrikai színekben az olimpiai játékokon, de érmet nem szerzett. A női 4 × 100 méteres vegyes váltóval 5. helyezést ért el. 2007-ben hagyott fel a versenyszerű úszással, egy évvel azután, hogy először randevúzott Albert herceggel, akit 2001-ben ismert meg. Kapcsolatuk lassan halad, végül 2010-ben eljegyezték egymást és egy évvel később tartották az esküvőjüket. Bájával, eleganciájával anyósát, Grace hercegnőt idézi, mások szerint viszont túl darabos és túl félénk ahhoz, hogy igazán jó párja lehessen az uralkodónak. Sokszor tűnik szomorúnak, ezért elterjedt az a pletyka, hogy házassága boldogtalan, és egészen az ikrek születéséig arról pletykáltak: Albert el akart válni a feleségétől. Manapság a boldogtalanság még mindig téma, de most már nem csak ezzel magyarázzák azt, hogy a hercegné ritkán mosolyog, hanem a plasztikai műtétek „mellkéhatásának” nevezik. 

Megnézem
Összes kép (4)

Mette Marit norvég koronahercegné

A karakter itt is adott: Mette Marit elvált szülők gyereke, nincs diplomája, korábban imádott bulizni, leányanyaként nevelte a fiát, és felszolgálásból tartotta el magukat. Aztán pedig jött a tündér és egy csapásra megváltozott minden, amikor megismerte Haakon herceget. Norvégia egyik legnagyobb zenei fesztiválján, a Quarton találkoztak először a kilencvenes évek végén, de csak néhány évvel később kezdtek el randevúzni, éppen akkor, nem sokkal azután, hogy a nő egyedül maradt a fiával. Hamar kiderült a kapcsolat, és Haakon felvállalta a szerelmét, aki viszont nem volt felkészülve az ismertségre. Mette Marit két napon át sírt, amikor a címlapokon látta a zűrös múltját, mert hát adott bőven alapanyagot a kíváncsiskodóknak: az apjával nemigen beszélt, a fia apját kokainbirtoklásért és erőszakért ítélték el, bátyját pedig családon belüli erőszakért állították bíróság elé. Végül ő maga állt ki a nyilvánosság elé – egy héttel a né által annyira ellenzett esküvője előtt –, és mesélt a nehéz időszakáról, amikor maga is kipróbálta a drogokat, majd elnézést kért, és szerette volna, ha ez az utolsó alkalom, amikor erről kell beszélnie, hiszen végül egyedül talpra tudott állni. Ezzel megnyerte magának az embereket. 

Megnézem
Összes kép (2)

Bár a kapcsolatuk tartósságára senki nem fogadott volna egy fillérrel sem, ők rácáfoltak mindenre és 2001-es esküvőjük óta töretlennek tűnik a boldogságuk, amiről amúgy csak ritkán lehet hallani, és amennyire lehet, a nyilvániosság kizárásával élik a mindennapokat.

Haakon koronaherceg és Mette Marit koronahercegné az oslói tömegközlekedéssel jutottak el a talákozóikra egy májusi rendezvénysorozaton (Fotó: Rune Hellestad – Corbis/Corbis via Getty Images)

Szerencsére, Haakon herceg választását a családja az elejétől támogatta, ami nem is meglepő. Annak idején V.Harald még csak koronaherceg volt, amikor beleszeretett Sonja Haraldsenbe, aki később Norvégia első közrendű királynéja lett. Harald kilenc éven át titkolta a kapcsolatát, hogy ne vívja ki a nép haragját, de végül közölte az apjával, V. Olaf királlyal, hogy vagy Sonját veszi feleségül, vagy soha nem házasodik meg. Ha pedig agglegény marad, ez véget vethetett volna a norvég monarchiának is, mivel Harald volt apja egyetlen örököse. 1968 augusztusában keltek egybe. Ez a történet a norvégok kedvenc szerelemes meséi közé tartozik, és nem hitték, hogy megismétlődhet, de megtörtént. Haakon herceg még Mette Marit kisfiát is sajátjaként szereti, bár Marius Borg Høiby nem kapott hercegi címet, de a palotát nevezheti otthonának. Egy ideig cikkeztek róla, és azt állították, hogy az anyja vad természetét örökölte és hogy nyilvános posztjaival veszélybe sodorta a királyi családot. Tanulva az egyszeri hibájából, Marius ma már csak saját magáról, az utazásairól és a barátnőjéről oszt meg képeket. 

Mette Marit és Haakon két kiskamasz gyereke, Ingrid hercegnő és Sverre Magnus herceg sokkal félénkebbek a Mariusnál.  A hercegnét pedig nemigen éri kritika, tökéletesen látja el feladatát odahaza és külföldön is. Igen divatosan, de visszafogottan öltözködik, sokat tesz a szenvedélybetegekért és Afrika elesetteiért.

Megnézem
Összes kép (3)

Mária Terézia luxemburgi nagyhercegné

Maria Teresa Mestre Alvarez 1956. március 22-én született Kubában, Havannában. A család ősei között találhatók egykori konkvisztádorok, észak-amerikai indiánok, de még írek is. 1959 októberében, a kubai forradalom kitörése után Mária és szülei elhagyták az országot, majd New Yorkban telepedtek le, de később élt Genfben is. Ott ismerkedett meg későbbi férjével, a luxemburgi nagyherceggel, akivel ugyanarra az egyetemre jártak. Mária 1980-ban politikatudományból diplomázott, egy év múlva pedig már menyasszony volt. 1981. február 14-én feleségül ment Henrik trónörököshöz és eddig úgy tűnhet, hogy egy „unalmas” kis hercegi sztori az egész, meg kell említeni Jozefina nagyhercegnét.

Máriát az anyósa soha nem kedvelte, a polgári származása miatt, mert károsnak vélte dinasztikus, diplomáciai és politikai okokból.  Sosem tartotta elég jónak a fiához sem, de a a 2000-ben trónra lépett uralkodópárnak öt gyereke született: Vilmos, Félix Lipót, Lajos Xavér Sebestyén Henrik hercegek és Alexandra hercegnő, és már három unokájuk született. Botrányoktól mentesen uralkodnak, Jozefina minden aggodalma felesleges volt. 

Megnézem
Összes kép (4)

Matild belga királyné

Mathilde d’Udekem d’Acoz grófnő 1973-ban született ősi arisztokrata családba. Édesapja politikus volt, de Matild esküvője után visszavonult, hogy minden esetleges botrányt elkerüljön. Egy kis faluban nőtt fel, Villers-la-Bonne-Eau nem messze található Bastonge-tól, és egészen 1997-ig idilli életet élt, ám ekkor a húga és a nagymamája egy autóbalesetben életüket vesztették. 

Matild Brüsszelben kezdte meg a tanulmányait, ahol a modern nyelvekből művelte ki magát: fanciául, hollandul, németül, angolul, spanyolul, olaszul tökéletesen beszél. Bár nemesi származású édesanyja lengyelországi menekült, Matild sosem tanult meg lengyelül. A szórakoztató grófkisasszony bentlakásos katolikus iskolákba járt, summa cum laude egyetemi diplomát szerzett pszichológiából, de elvégezte a logopédia szakot is, és mindig nagy álma volt, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Logopédusként helyezkedett el: dolgozott Kairóban, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is 1995-99 között.

Fülöp és Matild 1999 szeptember 11-én jelentették be az eljegyzésüket a Laeken kastélyban és ez hatalmas meglepetés volt a belga sajtónak, mivel a párnak sikerült három éven át teljesen titokban tartaniuk a kapcsolatukat. Éppen ezért az elmúlt évtizedekben már sok legenda keringett arról, hogyan ismerkedtek meg, de  csak annyi derült ki, hogy amikor először találkoztak, Fülöp kezdeményezett és már az első pillanatban tudta: ezt a nőt akarja elvenni feleségül. 

Néhány éve léptek trónra, miután Fülöp apja lemondott fia javára. Eddig négy gyerekük született: Erzsébet trónörökösnő, Gábor és Emánuel hercegek valamint Eleonóra hercegnő. 

A belga királyi család: Fülöp király és Matild királynő a gyerekeikkel idén a nemzeti ünnepen (Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

A svéd királyi család hercegei és hercegnői

Talán a svéd királyi család életéről tudjuk a legtöbbet, ami talán nem is annyira meglepő. Szilvia svéd királyné és Károly Gusztáv házasságáról csak kevesen tudják, hogyan kezdődött, pedig annak idején róluk is annyi cikk jelent meg, mint a gyerekeik választottjáról. Szilvia – akinek édesanyja brazil, édesapja pedig német üzletember volt –   egyszerű családból származik, Károly Gusztávval pedig egykor a müncheni olimpián találkozott, mivel több nyelven beszélő hoszteszként mellé osztották be.  Ott szerettek egymásba, össze akartak házasodni, a svéd király, a trónörökös nagyapja azonban nem egyezett bele. Egy év múlva Károly Gusztáv lépett a trónra, és mint királynak, már senki beleegyezése nem kellett a frigyhez. Szilvia így lett az ország első közrendű királynéja. 1976. június 19-én házasodtak össze, három gyermekük született: Viktória hercegnő, Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő. Viktória koronahercegnőként azzal került a címlapokra, hogy a személyi edzőjébe szeretett bele, és megszenvedtek azért, hogy ezt a kapcsolatot elfogadja az udvar, és a svéd emberek. Daniel Westling azonban bebizonyította, hogy aranyásó, aminek a kapcsolat elején bélyegezték.

Viktória és Daniel az esküvőjükön 2010-ben (Fotó: Jonas Ekstromer – Pool/Getty Images)

Az egykor súlyproblémákkal küzdő hercegnő és a jóképű, nőfaló hírében álló Daniel románca nagy port kavart, de nem ment ennél sokkal gördülékenyebben a Károly Fülöp – Sofia Hellqvist románc sem. Nem meglepő, hiszen a herceg egy bárban ismerte meg a Sofiát, akit nem kellett bemutatnia a svédeknek: húszévesen egy svéd férfimagazin címlaplánya volt, majd négy évvel később őt választották meg a magazin szépének, ő lett Miss Slitz. Ennek köszönhette, hogy 2005-ben felkérték az Éden Hotel első évadába, a szereplése pedig itt is emlékezetes volt, egészen a döntőig menetelt. Ráaggatták a botrányhősnő jelzőt is, amikor a felnőttfilmes Jenna Jamesszonnal csókolózott a kamerák előtt, és egy ideig úgy tűnt, legyőzi Jennát, de végül nem Sofia nyerte a játékot. Mindezeknek a következménye az volt, hogy amint Károly Fülöp felvállalta a barátnőjét, mindenhol csak Sofia réfi történeiről beszéltek, és várható volt, milyen konklúzióra jutnak. Nevezetesen rázendítettek az ilyen lány nem való a királyi családba nótára, ami végül annyira elfajult, hogy maga a herceg  zárta rövidre a pletykákat.

Cáfolta, miszerint a svéd királyi család nem fogadta el a választottját és felemlegette, hogy annak idején ő is nehezen élte meg, amikor hülyének és unintelligensnek állították be a diszlexiája miatt. Sofia és Károly Fülöp esküvője igazi látványosság volt, és a párnak az elmúlt négy évben két kisfia is született. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top