Sztárok

Kőbán Rita szerint ezért zárhatták ki a Kárász–Kozák-párost

Kőbán Rita szerint a hajó a speciális felépítése miatt veszíthetett a súlyából.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a csütörtöki előfutam után kizárták a Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert a hajójuk 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi.

A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született. A szövetségi kapitány szerint többször is csekkolták a verseny előtt a hajó súlyát, de mindent rendben találtak, és ezzel nem is szokott gond lenni. Viszont elismerte, hogy a szabály az szabály, a bíróknak igazuk volt.

Kozák Danuta és Kárász Anna (elöl b-j), valamint a francia Sarah Guyot és Manon Hostens (hátul b-j) a női kajak párosok 500 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 22-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az M4 Sport szakkommentátoraként tevékenykedő Kőbán Rita csütörtök délután elmondta, hogy a tavalyi ifjúsági világbajnokságon a magyarok egyik négyes hajója a verseny előtt szintén 60 dekagrammal könnyebb volt, mint az egy nappal korábbi mérlegelésnél.

„Ragaszkodtam hozzá, hogy a futam előtt egy órával ismét mérjék meg, mert két hónappal azelőtt egy szegedi versenyen kizártak minket, ugyanis 60 deka eltűnt a hajóból. Akkor értettem meg, hogy valószínűleg elpárolgott a hajóból a nedvesség. Ez is lehet a probléma egyik oka”

– nyilatkozta az utánpótlásedzőként tevékenykedő korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakozó.

Kőbán kifejtette, hogy szendvicsszerű rétegekből van összeragasztva a hajó anyaga, és lehetséges, hogy a rétegek közé beszivárgott a víz, ami a meleg levegő és a szél miatt kiszáradt. Ez egy óra alatt is megtörténhet.

„Lehet, hogy csak ennyi volt, a körülmények véletlen összejátszása, de tanulni kell belőle, és minden edzőnek mindig háromszor mérlegelnie kell a hajót” – mondta Kőbán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top