Sztárok

Itt az új RTL-sorozat: a Jófiúk több mint rendőrvicc

Populáris, abszurd és minőségi rendőrkomédiával növeli heti sorozatainak számát szeptembertől az RTL Klub. A Jófiúk nézőbarátabb az Alvilágnál, viccesebb A mi kis falunknál, és simán benne van jópár évad.

Az elvált férfiak keservei, a vidéki élet provincializmusa, a tanári pálya nehézségei – olyan témák, amelyekkel az elmúlt évadokban heti sorozatokban találkozhattunk az RTL Klubon. A témák persze nem újak, már a ’80-as, ’90-es években is tömegeket szegezett a képernyő elé az Öregberény vagy éppen a Mindenki tanköteles című egykori csehszlovák opus.

A Jófiúk három főszereplője Hevér Gábor, Mihályfi Balázs és Király Dániel, a sorozat rendezője Kapitány Iván (Fotó: RTL Magyarország/Fábián Bori)

A Válótársak, A mi kis falunk és A tanár után sötét hangulatú skandináv beütésű krimisorozattal folytatta a csatorna, ám Az alvilág nem tudta megközelíteni a korábbi sikereket, pedig a rendőrös történetek aránya bizonyára 50 százalék körüli a tévésorozatok világpiacán. Azonban az RTL-nél helyesen ismerték fel, hogy rendőrvonalon akadhat még termőre forduló zsáner, ez a krimivígjáték.

A sorozatban történő sorozatgyártás előnye, hogy időről időre újabb és újabb kiváló színészeket lehet felfedezni a műfaj számára, míg a már felfedezetteket újabb és újabb lehetőségekkel lehet megtalálni. A Jófiúkra inkább az utóbbi jellemző, sorozatokban forgatási rutint szerzett és kiváló színészeket látunk, a három főszereplő (Mihályfi Balázs, Hevér Gábor, Király Dániel) között remekül működik a kémia, de parádés az ezerarcú Pokorny Lia is, a házsártos rendőrfeleség szerepében.

Szolgálnak és vétenek: a Jófiúk összes szereplője látható a főcímben: 

A Jófiúk ráadásul végre annyiban is magyar sorozatnak látszik, hogy társadalmilag is hiteles közegben játszódik (szétgraffitizett Józsefváros, indokolatlanul elhelyezett villanyóra az előszobában, pocsék rendőrfizetések és lepukkant kifőzde), így nem rí le róla, hogy valójában egy spanyol széria adaptációja.

A rendőrök az anyósokhoz és a szőke nőkhöz hasonlóan állandó célpontjai a vaskos humornak, a Jófiúk sem szegény egyszerű helyzetkomikumban, elég csak a Hóbortos hétvégéből kölcsönzött „hullabábozásos” jelenetekre gondolni. Mégis ügyesen egyensúlyoz a gatyaletolós szint felett, a színészek játéka pedig megemeli, mindenki számára jól fogyaszthatóvá teszi a történetet.

Parti Nóra és Pokorny Lia karaktere szórakoztató lesz a Jófiúkban

A Jófiúk alkotói, spanyolok és magyarok egyaránt felismerték, hogy szerethető karakterek nélkül nem célszerű tömegeknek szánt sorozatot készíteni, így Gyula, Gábor és Bence minden ostobaságuk és abszurdba forduló szabálytalanságaik ellenére egymásért minden körülmények között kiálló barátok, kedvelhető figurák, akiket szívesen engedünk be hetente egy órára az otthonunkba.

Ha a sztori nem siklik ki, a Jófiúk sikere akár hosszú távon is megelőlegezhető.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top