Sztárok

Návai Anikó: „Aki nagyon sokat nyel, az beteg lesz, és Andy az lett”

Andy Vajna titkairól írt könyvet Návai Anikó. A Los Angelesben élő újságíró még mindig nem tudja elhinni, hogy barátja nincs többé. Interjú következik.

Harmincnégy évig ápolt jó barátságot Andy Vajnával Návai Anikó. Mellette volt a legfontosabb, legkritikusabb és legtragikusabb pillanatokban, az év elején elhunyt hollywoodi producernek mégis volt olyan oldala, ami még az újságíró számára is ismeretlen maradt. Návai Anikó a Mr. Hollywood/Mr. Hungary című könyvben többek közt Arnold Schwarzeneggerrel, Sylvester Stallonéval, Antonio Banderasszal, Oliver Stone-nal, Andy volt üzlettársával, Mario Kassarral és a producer özvegyével, Vajna Tímeával is beszélget, hogy megfejtsék, ki is volt valójában Andy Vajna.

Andy Vajnát a legtöbben határozott embernek ismerték. Nem lehetett őt semmivel sem kizökkenteni?

A kudarcait mindig lenyelte, nem beszélt róla, mindig továbblépett.

Akkor sem omlott össze, amikor 2007-ben elvesztette egyetlen fiát, Justint?

Beszéltünk azon a reggelen, amikor Justin meghalt. Tudtam, hogy aznap elmennek galambra vadászni. Abban maradtunk, hogy délben felhív. Elkezdtem dolgozni, és kettőkor feltűnt, hogy Andy nem hívott. Hiába próbáltam hívni, nem vette fel. Másfél óra múlva egy női hang szólt a telefonba, közölte, hogy nem tudja adni Andyt, majd letette. Akkor belém hasított, hogy valami nagy baj történt. Öt perc múlva szólalt meg a vonalas telefonom. Andy titkárnője hívott zokogva. Rögtön átmentem, úgy, ahogy voltam, sortban és papucsban. Andy ott ült az ebédlőben, Justin képe előtt, és senkihez sem szólt. A házvezetőnő és a titkárnő zokogott, nekem a kezembe nyomtak egy könyvet, amiben telefonszámok voltak, és végig kellett hívnom mindenkit. A gyerekeink egy idősek voltak, ezért is nagyon megviseltek a történtek.

Hogyan tudtad őt támogatni ebben a nehéz időszakban?

Napokkal utána beszélgettünk Andyvel. Mondtam neki, hogy ezt nem kell lenyelnie. Tessék sírni! Könyörögtem neki, hogy most itt az idő, de ő mindig mindent erővel akart megoldani.

Andy Vajna Cannes-ban, 2010

A könyvedben azt írod róla, hogy „okos ember volt, de nem bölcs ember”. Akkor ez abszolút igaz volt rá, ha az érzései kimutatásáról volt szó?

Igen, ki kellett volna engednie az érzéseit. Sírnia kellett volna, mert szabad gyengének lenni. Azt gondolom, hogy aki nagyon sokat nyel, az beteg lesz, és ő az lett.

Milyen gyakran beszélgettetek?

Volt olyan időszak, amikor nem Los Angelesben élt, hogy naponta háromszor hívott, de előfordult olyan is, amikor hajnalban felhívott Londonból, és három órát beszéltünk. Nagyon élő volt kapcsolatunk.

A halála előtt tudtatok találkozni?

Én utoljára a Peninsula Hotelben láttam őt, tavaly novemberben. Emlékszem, hogy valamilyen gyógyászati segédeszközt próbáltam neki beszerezni. Két nap múlva repült vissza Pestre, és nem tudtam vele menni, mert nagyon sok munkám volt. A következő párbeszéd zajlott le köztünk:

– Mit szeretnél?
– Csinálj valamit nekem enni a repülőgépre!
– Mit?
– Paprikás csirkét, nokedlit, uborkasalátát és palacsintát.

Imádta a palacsintát. Mindent megcsináltam, és összepakoltam neki.

Lelkileg megterhelő volt a könyv megírása? Voltak nehéz pillanatok?

Nem volt könnyű. Voltak megható pillanatok a beszélgetések során. Az írás segített a gyász feldolgozásában, de én még mindig hívnám őt telefonon. Nem hiszem el, hogy nincs!

Hogyan jellemeznéd a Tímeával való kapcsolatát?

Tímeát a kapcsolatuk legelején mutatta be nekem. Nagyon szerették egymást. Andyt akkor őszintén boldognak láttam.

Antonio Banderas, Andy Vajna, Vajna Tímea és Melanie Griffith

Vele is készítettél interjút a könyvedben?

Igen. Most jött számára a keserű ébredés. Andy megkímélte minden üzleti dolgától. Most át kell tekintenie a temérdek mennyiségű papírt, ami nem könnyű.

Tartjátok a kapcsolatot?

Igen, nagyon szeretem őt, szerintem ő is engem.

Vajna Timit sokan támadják azért, ahogy a gyászát megélte, és ahogyan azt a közösségi médiában kommunikálta. Neked mi a véleményed erről?

Azt tudom üzenni mindenkinek, hogy éljék át, amit ő. Tímea jó lélek, tiszta lélek, akinek fáj Andy halála. Nem kell őt bántani, nem kell róla véleményt mondani, hagyni kell. Ez a lány most felnő, most érti meg, hogy mi történt vele.

Kivel volt a legmélyebb beszélgetésed az interjúalanyok közül?

Mario Kassarral, Andy volt üzlettársával. Vele nagyon jó kapcsolatot ápolt. Andy egyébként rengeteg embernek segített. Sokaknak mentette meg vagy építette fel a karrierjét, és utána sem engedte el a kezüket.

Návai Anikó és Arnold Schwarzenegger (Fotó: Magnus Sundholm for the HFPA)

Andy nagyon jó kapcsolatot ápolt Arnold Schwarzeneggerrel is. Hogy  alakult ki köztük a barátság?

Arnold nem akarta elengedni Andy kezét. Pontosan tudta, hogy mit kap tőle. Ott volt a Total RecallAz emlékmás című film, ami egy Dino De Laurentiis-projekt volt. A producer Jeff Bridgest akarta főszereplőnek, de Arnold folyton mondta neki, hogy ő akarja a szerepet, mégsem osztották rá. Közben kijött a Robotzsaru című film, Paul Verhoeven rendezésében. Arnold találkozott vele, és megbeszélték, hogy szeretnének együtt dolgozni. Miután meghallotta, hogy Dino De Laurentiis anyagi problémákkal küzd, és a Total Recall is eladó, Arnold felhívta Andyt, és arra kérte, vegye meg, és legyen Paul Verhoeven a rendezője a filmnek. Amit Dino nem csinált meg négy évig, azt megcsinálta fél év alatt Andy.

Mit köszönhetnek a magyarok Andy Vajnának?

Andy sok magyar karrierjét indította el. Piroch Gábor kaszkadőr, amikor kiköltözött Amerikába, Andynél élt, rengeteg munkát szerzett neki. Goda Krisztina és Dobó Kata a karrierjét köszönheti neki. De ő nem tartotta számon, kinek és mennyit segít.

Mi a célod az interjúkötettel?

Azt szeretném, ha az emberek jobban megismernék, ki volt Andy Vajna. Hogy volt jó oldala és rossz oldala, volt boldog oldala és boldogtalan oldala, mint mindenkinek. Végtelenül kedves ember volt, és kár, hogy ilyen hamar elment.

Névjegy

Návai Anikó újságíró, tudósító. Szegeden született, és járt egyetemre. Több mint 20 éve Los Angelesben él. A legnagyobb hollywoodi sztárokkal készít interjúkat. Az egyetlen magyar, aki tagja a Hollywood Foreign Press Associationnek, amely minden évben a Golden Globe díjazottjairól dönt. Állandó résztvevője az Oscar-gálának, de tudósít a világ más filmes fesztiváljairól is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top