Sztárok

67 éves Kiss Mari – Fotók bizonyítják, hogy nem fog rajta az idő vasfoga

Kiss Mari 1974-ben kapta első filmes szerepét, és azóta rengeteg alkalommal bizonyította már a tehetségét. A színésznő ma 67 éves.

Kiss Mari vidéki lányként került Budapestre 1971-ben, négy évvel később pedig már a Színház-és Filmművészeti Főiskola végzett színésze volt. Egyből felvették a Madách színházba, ahol korábban is kapott kisebb szerepeket. Több, mint 100 darabban szerepelt, és azóta is a színház az egyik szerelme, de emellett a filmezés is közel állt hozzá mindig. 

Szurdi Miklós és Kiss Mari színművészek a Néhány első szerelem története című tévéfilm forgatásán (Fotó: Fortepan)

1974-től szerepel a tévéképernyőn, több mozifilmben is játszott, a legjelentősebbek közel mutatunk párat: 

  • Pygmalion
  • Vámmentes házasság
  • Szeleburdi vakáció
  • Apám beájulna
  • Állítsátok meg Terézanyut! 

Napestig sorolhatnánk, hiszen több mint 50 filmben vállalt szerepet, azonban egyre mindig is emlékezni fogunk, ez pedig a gyerekkorunkat idézi. Talán nincs olyan, aki a Süsüben megismert sárkánylány hangját elfelejtené – ezt ugyanis Kiss Mari kölcsönözte. Korábban úgy fogalmazott, az általa elmondott sorokat soha nem fogja elfelejteni. 

Ez az év szomorú volt a színésznőnek, hiszen elköszönt a szombathelyi Weöres Sándor Színháztól, ahol 10 éve foglalkoztatták. ,

„Nem volt könnyű döntés. Hosszú, álmatlan éjszakáim voltak. Nagyon szeretem a hivatásomat, úgy gondolom, alkalmas is vagyok erre a pályára. Komoly üresjárataim voltak ebben az évben. És ez engem nem tett boldoggá. A színész akkor színész, ha dolgozik, Ha nem dogozik, semminek érzi magát. Úgy éreztem, ez erős jel afelé, hogy meg kell mozdulnom. Nincs bennem semmi negatív érzés, a színház működik, remek kollégáim vannak. Elbűvölő a város. Óriási szeretetet kapok. A tenyerén hordoz Szombathely. Most meg, hogy tudják, elmegyek, megállítanak a városban, megsimogatnak. Valaki elsírta magát. Így nekem is nagyon nehéz” – mesélte Kiss Mari a savariaforum.hu-nak adott interjújában. Alföldi Róbert egyből adott neki egy új szerepet, így nem szomorkodott sokáig, hiszen már láthatjuk a Baby Jane-ben a budapesti Hatszín Teátrumban.

Megnézem
Összes kép (3)

Kiss Mari leginkább a szerepeivel került az újságokba, a magánéletéről nagyon keveset tudni. Azt korábban elárulta, hogy férje és lánya nélkül, a lovaival költözött Szombathelyre, ezt pedig meg is indokolta. „Lacival nagyon toleránsak vagyunk egymással. Kaszkadőr korában ő is ment sokfelé, edzőtáborokba járt. Köztünk erős a bizalom. Szerintem jó is nekik, hogy most Szombathelyen vagyok. Ha gödörbe esek, végem, ha repülök, nagyon magasan szállok. Szerintem most megpihennek, hogy egy kicsit arrébb vagyok. De ha tehetem, vonatozom fel Pestre, vagy jön a férjem hozzám, hiszen a lovaink is itt vannak. Ők is új közösségbe kerültek, nagyon érdekes volt figyelni a beilleszkedésüket. Egy régi malom közelében, egy csodálatosan felépített istállóban vannak. Közel a legelő, a lovarda, szemmel láthatóan jól érzik magukat. Már most tudom, hogy jól döntöttem” – mondta 10 évvel ezelőtt a színésznő.

1992-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták a munkáját, és még azt is elmondhatja magáról, hogy világhírű, sőt, még Oscar-díjas színésszel is szerepelt egy filmben, hiszen a Csodálatos Júlia című Szabó István-filmben Jeremy Irons volt a partnere, előtte pedig a  Felhőjáték című moziban Jiří Menzellel aludt egy ágyban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top