Sztárok

Elképesztő formában van a ma 80 éves Monty Python-sztár – John Cleese akkor és most

A Monty Python előtt jogot tanult Cambridge-ben, de szerencsére nem ragadt meg itt – különben sok vígjátékkal lennénk szegényebbek.

Október 27-én ünnepli 80. születésnapját a még mindig nagyon jó karban lévő John Cleese.

A BAFTA-díjas komikust olyan felejthetetlen produkciókból ismerhetjük, mint a Monty Python Repülő Cirkusza, a kapcsolódó filmek, vagy a tévében is rendszeresen vetített Waczak szálló

Egy régi fotó John Cleese-ről (Fotó: Monty Python)

Ez utóbbi sikere azért is említésre méltó, mert annak idején, amikor Cleese saját élményekre alapozva megírta a forgatókönyvet, a BBC szórakoztató részlegének vezetője nem találta viccesnek – viszont akkor már annyira bíztak a színész képességeiben, hogy zöld utat adtak a sorozatnak. Ma már tudjuk, hogy jól tették, ráadásul az angol tengerparti panziósok elé tartott görbe tükör hatással volt a vendéglátókra is: szolgáltatásaik a látottak nyomán vendégbarátabb irányba mozdultak el. 

Megnézem
Összes kép (5)

Cleese a brit humor nagymestere, de az 1988-as A hal neve: Wanda című filmnek is ő volt a forgatókönyvírója, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Cleese a humorát a magasságának és az iskolai cikizéseknek köszönheti: mivel tizenkét évesen már 182 centi volt, sokan gúnyolódtak rajta, ő pedig megpróbált inkább saját magából viccet csinálni. Jó tanuló volt, jogot hallgatott a Cambridge Egyetemen, de a komédia vonzotta, ezért közben sok időt szentelt a Cambridge Footlights nevű csoportjának is, amiben bohózatokat írt és adott elő. Az egyetem után Amerikába ment, ott találkozott Terry Gilliammel, a majdani Monty Python másik nagy alakjával. A színészek egészen a közelmúltig jó barátságot ápoltak, amíg Cleese ki nem állt a Brexit mellett. 

Így néz ki most John Cleese (Fotó: Artur Widak / NurPhoto via Getty Images)

Kevesen tudják ezt róla, de 1970 és 1973 között ő töltötte be a St. Andrews-i Egyetem rektori posztját, és a történelem során először egy diákot jelölt rektorhelyettesnek.

Cleese egy darabig a kaliforniai Santa Barbarában is lakott, 2013-ban költözött vissza végleg Angliába. Régi-új otthonában feleségével, Jennifer Wade ékszerésszel él együtt.

(Kiemelt kép: Monty Python)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top