Sztárok

Hosszú Katinka lett a legjobb, mégsem örülhet

Veszélyben a Las Vegas-i döntő?

A London Roar az Iron csapatát megelőzve nyerte a Nemzetközi Úszóliga (ISL) budapesti állomását. A szombati versenynapot követően a Kapás Boglárkával és Bernek Péterrel felálló London Roar várta az élről a rövidpályás viadal folytatását 251,5 ponttal, második a Los Angeles Current 212,5, harmadik a kilenc magyarral induló Iron 203,5-tel, negyedik a New York Breakers volt 142,5 ponttal.

Az első négy szám alatt – férfi és női 100 méter gyors és 100 méter mell magyarok nélkül – két pontra jött fel a második helyről Iron. Női 400 méter gyorson Késely Ajna és Kapás Boglárka lépett először rajtkőre a hazai úszók közül, előbbi egyéni csúcsát több mint két másodperccel javítva 4:01.27 perces idővel nyert, utóbbi harmadikként csapott célba. Ugyanebben a számban a férfiaknál Milák Kristóf is élete legjobbját úszta 3:39.37-tel.

Az első „duplázós szám” a női 4×100 méteres vegyesváltó volt, itt az Ironnak nem sikerült nagyot alkotnia, és tovább nőtt a hátránya a magabiztos londoniakkal szemben.

A verseny második etapja a 200 méter vegyessel indult, a férfiaknál Verrasztó Dávid hatodik lett, a nőknél Hosszú Katinka nyert, Jakabos Zsuzsanna ötödikként zárt. 50 méter pillangón Szabó Szebasztián győzött 22.20 másodperces egyéni csúccsal, egyben országos rekorddal, Milák Kristóf a negyedik lett. Bohus Richárd 100 méter háton hatodik lett.

A nőknél ebben a számban megszületett az ISL történetének első világrekordja, a 19 éves ausztrál Minna Atherton Hosszú Katinka 55.03 másodperces csúcsát megdöntve, 54.89-cel diadalmaskodott.

A 4×100 méteres férfi gyorsváltók küzdelmét újra a londoniak nyerték, az Iron az utolsó szakaszt a harmadik helyről kezdte.
A harmadik szakasz a 200 méter pillangóval rajtolt, a nőknél Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka is vízbe ugrott: sorrendben az első, a negyedik és az ötödik helyet vitték el. A férfiaknál Milák Kristóf 1:49.98-as egyéni csúccsal nyert.

A viadal utolsó két számában az úgynevezett csillagszóró futamot rendezték meg: a nőknél – magyar versenyző nélkül – Ranomi Kromowidjojo nyert az Ironból. A férfiaknál Szabó Szebasztián az első körben kiesett, itt végül londoni győzelem született.

Az ISL budapesti állomásának legértékesebb versenyzője (MVP) Hosszú Katinka lett 47 ponttal.

Az ISL-sorozat állomásain egyszerre négy csapat küzd egymással, együttesenként 12 férfi és 12 női úszó vehet részt egy viadalon, egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend. Az egyéni számokban, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot kapnak a csapatok, a váltók dupla szorzóval járnak, az úgynevezett csillagszóró futamban – amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny – pedig akár triplázni is lehet.

Az ISL alapszakaszának még az Egyesült Államokban, illetve Londonban lesz egy állomása, a résztvevő nyolc csapat közül a két-két legjobb amerikai és európai együttes jut a Las Vegasban sorra kerülő decemberi döntőbe.

(MTI)

(Kiemelt kép: Lintao Zhang / Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top