Sztárok

Pazar esküvő, elmaradt gyerekáldás, plusz kilók: ezért beszélnek Vilmos nagyhercegről a luxemburgiak

Harmincnyolc éves, Vilmosnak hívják, boldog házasságban él, és koronaherceg. Most biztosan sokan Vilmos cambridge-i hercegre gondolnak, ám nem is olyan messze az Egyesült Királyságtól egy másik fiatalemberre is illenek ezek a jelzők. Ő Vilmos, a luxemburgi trónörökös.

A jelenlegi luxemburgi nagyherceg, Henrik 1981-ben vezette oltár elé a kubai származású Maria Teresa Mestrét. Még az egyetemi éveik alatt találkoztak Genfben, s azután is kitartottak egymás mellett, hogy vizsgát tettek politikatudományból, sőt házasságuk máig tart, és Mária Terézia öt gyerekkel ajándékozta meg a férjét. Közülük a legidősebb Vilmos herceg, vagy ahogyan a hazájában nevezik: Guillaume Jean Joseph Marie, az első a hercegi családból, aki nem kastélyban vagy palotában, hanem egy luxemburgi kórházban született (amit egyébként a nagymamájáról neveztek el). Vilmos 2000. október 7-én lett trónörökös, amikor nagyapja lemondása után apja vette át az uralkodói szerepkört (János nagyherceg egyébként áprilisban hunyt el), és idén november 11-én ünnepelte a 38. születésnapját. 

Rockzenekara volt Vilmos hercegnek

Vilmos Luxemburgban kezdte, majd Svájcban folytatta tanulmányait, ezt követően a királyi katonai iskolába járt az Egyesült Királyságban, végül Svájcban és Franciaországban is lediplomázott filozófiából, antropológiából és politológiából. Fiatal felnőtt korára négy nyelven beszélt folyékonyan, számos jótékonysági szervezet védnöke lett, és a családi kötelezettségekből is kivette a részét – de nem csak a komoly dolgok érdekelték iskolai évei alatt. Amíg Svájcban tanult, Vilmos a zene a szerelmese lett, és hamar az iskola egyik rockzenekarának frontemberévé választották, ugyanis állítólag remekül énekel, zongorázik, és egész jól gitározik is. Zenei tehetségét az édesanyjától örökölte.

Vilmos herceg és Mária Terézia luxemburgi nagyhercegné (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Tudtad?

Mária Terézia 2018-ban saját honlapot indított, melyen a munkájával kapcsolatos híreket tesz közzé, s várja a hozzá tartozó porjektekkel kapcsolatos ötleteket, véleményeket és észrevételeket. „Kiállni azok mellett, akik rászorulnak. Beszélni azokért, akik nem tudnak. Rámutatni az igazságtalanságokra, és felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy mekkora károkat okoz a nemtörődömség” – volt olvasható a weboldalon az induláskor, de bejegyzéseiben gyakran ír saját gyerekkoráról és arról is, hogy hogyan ismerkedett meg a nagyherceggel, és milyennek látja ő a gyerekeit.

Szerelem és házasság

Noha a 2010-es évek elején mindenki névrokona, a brit Vilmos herceg esküvőjéről beszélt, akkortájt ő is megtalálta álmai asszonyát – bár pontosabb, ha azt mondjuk, hogy egymásra találtak, hiszen évek óta ismerték egymást a belga Stephanie de Lannoyt grófnővel, csak épp randevúra nem merte őt elhívni Vilmos egészen 2009-ig. Az eljegyzést végül 2012 áprilisában jelentették be, és egyben azt is nyilvánosságra hozták, hogy még az év októberében oltár elé állnak. A nagy napot végül sajnos beárnyékolta egy szörnyű tragédia, mivel Stephanie édesanyja alig két hónappal az esküvő előtt sztrókot kapott, és elhunyt, de a ceremóniát nem halasztották el, minden a terv szerint zajlott: két nappal az esküvő előtt a leendő hercegnő megkapta az állampolgárságot, majd kezdetét vette a mulatság.

Stephanie és Vilmos esküvője a luxembourgi Notre-Dame katedrálisban (Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

A polgári ceremóniát 2012. október 19-én tartották szűk családi körben. Érdekessége volt a kézfogónak, hogy a fiatalokat Luxemburg jelenlegi miniszterelnöke, Xavier Bettel adta össze, aki akkor a főváros polgármestere volt. A katolikus szertartásra egy nappal később, a luxembourgi Notre-Dame katedrálisban került sor.

A menyasszony egy csoda szép, csipkével borított Elie Saab ruhát viselt, hajkoronáját pedig igazán látványos tiara díszítette. A meghívottak között szép számmal akadtak arisztokraták: ott volt köztük a norvég király és királyné, a jelenlegi japán uralkodó, aki akkor még koronaherceg volt, és a wessexi hercegnő is. A menyasszony elhunyt édesanyjára egy perces csenddel emlékeztek meg a ceremónia elején, a szertartás végeztével pedig a nagyhercegi palotában folytatódott az ünneplés. A brit Vilmos herceg esküvőjéhez hasonlóan itt is az erkélyről üdvözölte az ifjú pár az egybegyűlteket, majd többször is megcsókolták egymást, amit hatalmas üdvrivalgással fogadtak az emberek.  

Stephanie és Vilmos esküvője a luxembourgi Notre-Dame katedrálisban (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

Az ország lakóiban azonban igencsak felemás nyomott hagyott a káprázatos esküvő – egyrészt azért, mert Stephanie a luxemburgi állampolgárságot a szokásos, hosszas jogi procedúra nélkül kapta meg, másrészt azért, mert a költségek elég magasra rúgtak. Hogy mennyire enyhítették az elégedetlenek zúgolódását az ingyenes koncertek és a pazar tűzijátékok, amelyeket a ceremónia idejére szerveztek, azt nem tudni.

Az egyiknek sikerül, a másik nem

Nem mindenki él ekkora boldogságban Henrik nagyherceg gyermekei közül. Középső fia, Lajos tizenkét évig volt Tessy hercegné párja, és 2010-ben az igent is kimondták, sőt két gyerekük is született, ám 2017-ben már arról lehetett hallani, hogy viharfelhők gyülekeznek a pár felett, és végül a sajtó egyre erősödő érdeklődése miatt kénytelenek voltak kiadni egy közleményt, melyben megerősítették, hogy a válás mellett döntöttek. „Mindketten szomorúak vagyunk, mert most már biztosan külön utakon fogjuk folytatni az életünket. Önmagunk és a gyerekeink védelmében ezzel kapcsolatban többet nem nyilatkozunk” – írták.

Kigömbölyödött herceg

Az esküvő óta eltelt hét évben Vilmos herceg aktívan részt vett az ország kereskedelméért és beruházásaiért felelős tanács munkájában, és számos külkereskedelmi tárgyaláson is képviselte hazáját. Emellett nagyapja megannyi tisztségét is átvette, köztük például a cserkészek elnökségét, és több jótékonysági szervezet nagykövete és elnöke lett, így foglalkozik a fogyatékossággal élők és a nehéz sorsú gyerekek ügyeivel is. Az RTL 2019 januári beszámolója szerint egy időre Londonba költözött feleségével, ahol ő maga posztgraduális képzésben vesz részt, felesége pedig művészettörténetet kezdett tanulni.  

Vilmos luxemburgi trónörökös és Stephanie hercegné (Fotó: Sylvain Lefevre/Getty Images)

Vilmos hercegről a pletykalapok szívesen írnak azért is, mert igencsak kigömbölyödött az esküvője óta, de ezt leszámítva a felmérések szerint elégedettek vele a luxemburgiak, mert minden tettével igyekszik felkészülni arra az időszakra, amikor neki kell majd apja helyébe lépnie. A magánéletükről, konkrétan a gyerekvállalásról ugyanakkor nem beszélnek a feleségével, így csak annyit tudhatunk, hogy mivel 2011-ben eltörölték azt a törvényt, amely szerint csakis az elsőszülött fiúgyerek örökölheti a trónt, Vilmos és Stephanie első gyereke biztosan trónörökös lesz, függetlenül a nemétől. Ha pedig esetleg gyermektelen maradna a pár, Vilmost az öccse, Félix követi majd a trónon, aki után elsőszülött gyereke, a 2014-ben született Amália hercegnő következik.

Trónra váró apróságok

Egyesült Királyság: György herceg (6). Hányadik a trónöröklési sorban? Harmadik

Spanyolország: Leonor hercegnő (13). Hányadik a trónöröklési sorban? Első

Svédország: Estelle hercegenő (7). Hányadik a trónöröklési sorban? Második

Hollandia: Katalin Amália hercegnő (15). Hányadik a trónöröklési sorban? Első

Monaco: Jacques herceg (4). Hányadik a trónöröklési sorban? Első

Luxemburg: Amália hercegnő (5). Hányadik a trónöröklési sorban? Harmadik

Norvégia: Ingrid hercegnő (16). Hányadik a trónöröklési sorban? Második

Belgium: Erzsébet hercegnő (18). Hányadik a trónöröklési sorban? Első

Dánia: Keresztély herceg (15). Hányadik a trónöröklési sorban? Második

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top