Sztárok

Korda György nem bácsi, és akkor is úriember, ha felhúzzák

Valóságos legenda Korda György, akinek a slágereit a fiatalok is dúdolják. Ma 81 éves, megnéztük hát, miért is érdekli az embereket ennyire.

Január 4-én ünnepli 81. születésnapját Korda György, aki nem szereti, ha lebácsizzák, és egykor még a Színművészeti Főiskolára is jelentkezett. Számos slágere közül a legtöbben egy 1981-es dalra a legkíváncsibbak, de az is izgatja az emberek fantáziáját, hogy ki örökli majd az előadóművész vagyonát. Megnéztük a Google legérdekesebb kereséseit az ünnepelttel kapcsolatban, akinek ezúton is boldog születésnapot kívánunk.

Korda György

Budapest, 1972. január 12. A Magyar Rádió IV-es stúdiójából január 11-én sugározták az elmúlt év legsikeresebb táncdalaiból összeállított műsort (Fotó: MTI / Tormai Andor)

Amire a legtöbben keresnek: Korda György – Reptér

Korda György nevéhez sok-sok sláger köthető, melyekről később részletesen írunk, ám a keresések alapján a legnépszerűbb bizony a Reptér. Ez persze nem véletlen: 1981-ben azért lett elképesztően felkapott a dal és a hozzá tartozó klip (mármint azon túl, hogy kiemelkedő könnyűzenei produkció), mert olyan világba kalauzolta el a magyarokat, amely akkoriban még nem sokak számára volt elérhető: Ferihegyre. A szöveget S. Nagy István írta, és a tempós zenében felfedezhetjük a funky elemeit is. Ma pedig azért olyan jó megnézni ezt a videót, na meg meghallgatni a dalt, mert láthatunk egy kordokumentumot, nosztalgiázhatunk, és közben rácsodálkozhatunk, hogy milyen volt az élet a fapadosok térhódítása előtt.

Amire a legtöbben keresnek: Korda György lánya

Korda György első felesége Kovács Iby színművésznő volt„Csupán négy hétig tartottak a mézesheteink, utána nagyon ritkán látogathattam haza a sorkatonai szolgálatból, így lassan elhidegültünk. Mire leszereltem, már külön folytattuk az életünket, de barátok maradtunk. Hivatalosan húsz év múlva váltunk el, akkor is csak azért, mert beleszerettem Kláriba, akit el akartam venni” – mesélte erről az énekes korábban a Blikknek.

Az előadóművész a nyolcvanas évek elején ismerte meg Balázs Klári énekesnőt, aki később a második felesége lett. 40 éve élnek együtt boldogan, és nem állítják, hogy nincsenek köztük viták, de minden nehézséggel megküzdöttek az elmúlt évtizedek alatt. „A legfontosabb mégsem ez a sok blabla, hanem ahogy 1959-ben is megénekeltem: Szeretni kell, ennyi az egész. Szeretem Klárikát, az illatát, ahogy beszél, ahogy énekel, de még azt is, ahogy eszik, a hibáival együtt szeretem” – mondta Korda György a Borsnak 2019 novemberében, egy másik interjúban pedig így bókolt nejének: „Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy ő nem csupán egy kaland lesz, hanem maga a nagy ő.”

korda györgy és balázs klári

Budapest, 2016. Balázs Klári (született: Boros Klára) énekesnő és férje, Korda György táncdalénekes a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén (Fotó: MTVA / Zih Zsolt)

Kettejüknek soha nem született közös gyereke: ahogyan korábban egy interjúban Balázs Klári elmondta, annyira felfokozott tempóban éltek, hogy ha szülővé válnak, a kicsit nagy valószínűséggel egy bébiszitter neveli fel, annak pedig nem lett volna semmi értelme. Korda Györgynek ugyanakkor van egy lánya, akinek Kis Kati táncdalénekesnő az édesanyja. Judit kisebb korában sok hétvégét töltött édesapjával és Klárikával, aki szinte barátnője volt, de aztán családi tragédiák nyomán elhidegültek egymástól, és ma már nem igazán beszélnek egymással. Judit külföldön él.

Amit kevesen tudnak, hogy a házaspárnak van egy nevelt lánya is. Alice az énekesnő nővérének a lánya, akit az édesapja mellett a Korda házaspár nevelt fel, miután az édesanyja Németországba költözött. 2018-ban a Story magazinnak Klárika elárulta, hogy Alice a Villa Kordát irányítja: „Alice gyönyörű, okos, nagyon jó fej, imádom! Persze nem csak én, Gyuri is. Saját lányunkként szeretjük, maximálisan bízunk benne. Bár minden szállodával kapcsolatos kérdést megbeszélünk, mivel én nem tudok állandóan ott lenni, ezért Alice vezeti főállásban, és nagyon is jól csinálja! […] Azt gondolom, hogy nagyon jó kezekben van nála a Villa irányítása…”

Amire a legtöbben keresnek: Korda György vagyona

Hogy Korda György vagyona mekkora, nem tudjuk, de olyan emberről beszélünk, aki volt, hogy 30 nap alatt 110 koncertet vállalt be, később pedig a pókerasztalnál is ügyesen játszott. Hogy a vagyonnak ki lesz az örököse, azt viszont az elmúlt években többször is taglalták már a lapok: 2014-ben olyan hírek reppentek fel, hogy Klárika örököl mindent, 2018-ban pedig arról írtak, hogy Alice lehet az örökös, de aztán Klárika leszögezte, hogy korai lenne még erről beszélni, nem is terveznek nyugdíjba menni. Az mindenesetre tény, hogy a 2009-ben vásárolt, Velencei-tónál lévő luxusvillájukat már eladták, és a Budán működő szállodájukban kialakított lakás az otthonunk.

Amire a legtöbben keresnek: Korda György hány éves

Korda György 1939. január 4-én született Budapesten. Amikor arról kérdezték az előadóművészt, hogy milyen érzés hatvan éve a pályán lenni, és negyven éve Klárikával közösen fellépni, így válaszolt a Borsnak„Nagyon vigyázni kell az évszámokkal, mert aztán Gyuri bácsiznak, meg Klári néniznek. Tolnay Klári 85 éves korában kikérte magának, hogy a színpadon nincsenek nénik, meg nincsenek bácsik. És milyen igaza volt. Szóval szerintem ez egy kicsit lefalusítása a dolgoknak. Pedig nincs bajom a falusi élettel, meg egyáltalán nem bántom a falusiakat, imádom őket is. Arra értem, hogy ott szokás inkább már csak manapság így szólítani egymást. Amerikában mi van, Tom Jones bácsi?”

Korda György

Budapest, 1975. november 14. Korda György előadóművész (Fotó: MTI  / Bara István)

Amire a legtöbben keresnek: Korda György fiatalon

Korda György a Dob utcában született, és édesapja után a Klein György nevet kapta. Vegyipari középiskolába járt, és miután a szülei elváltak, az apai nagyszülei és rokonai nevelték. Még a Színház és Filmművészeti Főiskolára is jelentkezett, ám a felvételi harmadik rostáján nem sikerült továbbjutnia. Volt katona, és dolgozott gyárakban is. Tizenkilenc éves volt, amikor először színpadra lépett, és a sikertelen felvételi ellenére a színház is újra megtalálta, erről a Sláger FM műsorában így beszélt„Mikó András, az operaház akkori főrendezője feljött a szüleimhez, és felajánlotta, hogy menjek ki Olaszországba egy évet énekelni tanulni, majd folytassam náluk az operában… Szép, lírai tenor hangom volt, kellő affinitással az operaénekléshez, de nem volt elég bátorságom és akaratom, mivel akkor már ismert énekesként tartottak számon. És persze akkor nem akartam leszokni az italról, a cigiről és a hölgyek társaságáról az operaénekesi pálya érdekében. Hogy mi lehetett volna, ha másképp döntök, csak fikció. Ami viszont van, az a 60 év, amit a zenei pályán töltöttem, és amiben nagyon sok gyönyörű, szép dolog történt, és remélem, még történni is fog.”

Amire a legtöbben keresnek: Korda György dalai

Korda 1967-ben előadói díjat nyert a Táncdalfesztiválon, ugyanitt egy évvel később a közönségdíjat zsebelte be. Első albuma 1970-ben jelent meg, s azóta 24 lemez őrzi a nevét. A teljesség igénye nélkül olyan dalokat tartanak számon a legnagyobb slágerei között, mint az Aki melletted élt, a Gyöngéden ölelj át, a korábban emlegetett Reptér, a Lady N, a Mamma Maria és a Barátok, amíg élünk.

Amire a legtöbben keresnek: Korda György – Puzsér

Hogy 2019 nyarán mi szükség volt arra, hogy Puzsér Róbert egy hosszú Facebook-bejegyzésben arról elmélkedjen, szerinte miért nem érdemelte meg a Budapest díszpolgára címet Korda György, azt tényleg csak a kritikus/egykori főpolgármester-jelölt tudta éppen aznap reggel.

korda györgy tarlós istván

Budapest korábbi főpolgármestere, Tarlós István, Balázs Klári és Korda György (Fotó: Nagy Zoltán)

„Korda György gyémánttorkát elismerve ugyanakkor jogos a kérdés: tevékenységével vajon szolgálta a magyar kultúra ügyét? Szolgálta esetleg Budapest jó hírnevét azzal, hogy olasz slágereket adaptált viszonylag jó minőségben magyarra, miközben minden érvényt, drámát és mélységet nélkülözött az előadásuk során? Korda György nem szerzett zenét, nem írt dalszöveget, és még csak hangszeren sem játszott – díszpolgári címe minimum csattanós pofon a hazai könnyűzene elmúlt hatvanéves mezőnyének” – írta Puzsér.

Korda György higgadtan ennyit válaszolt: „A kritikát mindig figyelembe veszem, ha egy kritikus írja, de Puzsér Róbert számomra egy nulla.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top