Sztárok

Ismerd meg Rujder Vivient, aki nélkül mostanában nem készül magyar sorozat

Milyen érzés volt, amikor azonosították a Korhatáros szerelemben játszott karakterével? Hogy viselte, amikor kivágták az 1945-ből? Valóban volt esélye a Testről és lélekről főszerepére? És kit játszik az Apatigris című RTL-sorozatban? Rujder Vivient az eddigi forgatási élményeiről faggattuk.

A szerdai gyerek

Ez volt az első munkád kamera előtt?

Igen, és Viviennek hívták a karaktert. Táncolnom kellett, és mondani pár mondatot. Azt mondta Horváth Lili, a film rendezője, hogy a karakternek még nincs neve, találjak ki valamit, mert be kell majd mutatkoznom. Mondta, hogy bármit kitalálhatok, de amúgy tök jól hangozna az, hogy Vivien. Én meg persze szívesen mutatkoztam be így. Egyéjszakás forgatás volt. Elsős voltam még az egyetemen, Horváth Lili kikért minket castingra az egyik osztálytársammal, Gyöngyösi Zoltánnal, aki aztán velem táncolt ebben a bulijelenetben.

Úgy tudom, elsőéveseket nem sűrűn engednek ki filmes munkákra…

Változó, de tény, hogy elsőben nem gyakori. Ez azonban kis forgatás volt, és az osztályfőnökünk, Máté Gábor azt mondta, hogy gyakorlatnak szuper lesz. Kíváncsi voltam, milyen lesz egy forgatás, mert akkor még a filmes gyakorlati kurzusunk sem indult el.

Ez volt az első színészi munkád, amiért fizetést kaptál?

Igen.

Emlékszel még, mire költötted?

Félretettem, majd a Tóth Jánosért kapott első fizetésemből kiegészítve később vettem egy iPadet belőle.

Rujder Vivien (Fotó: Trokán Nóra)

#sohavégetnemérős

Ez sem volt egy nagy szerep, viszont a szövegedet angolul kellett mondanod.

Ráadásul horvát akcentussal. Kihívás volt.

Beszélsz angolul?

Van nyelvvizsgám angolból és németből is, de nem gyakorlom őket. Amikor használnom kellene, zavarban vagyok, hogy már nem megy. El kell telnie pár órának, hogy legyűrjem magamban a félelmeimet. Pedig ha lehúznék két vodkát, rögtön perfekt lennék még japánból is. (nevet)

Úgy rémlik, idegenvezető szerettél volna lenni korábban.

Igen, az is. Az angol történelem és Anglia engem mindig nagyon vonzott. A legjobb barátnőm tanult kint, és jártam nála háromszor látogatóban. Nagyon más ott a környezet, és rám nagyon jól hat.

Visszatérve a filmre, gondolom, ha nem beszélsz jól egy nyelvet, elképesztő kihívás lehet azt más akcentussal beszélni.

Gyakoroltunk rá Tiszeker Danival (a film rendezője – a szerző), és nagyon jókat röhögtünk közben. Egy jelenet volt, egy dialógus, szóval azért nem volt olyan vészesen sok szöveg. Néztem az interneten olyan videókat, amikben horvátok angolul beszélnek. Belőlük is inspirálódtam.

Testről és lélekről

Itt te voltál az eladólány a cd-boltban…

Voltam a főszerep castingján, és utána hívott Enyedi Ildikó, hogy az a szerep ugyan nem jött össze, de szimpatikus voltam neki, és szeretné, hogy benne legyek a filmben.

Sajnáltad, hogy nem jött össze a főszerep?

Á, nagyon kis suta voltam. Amikor utána hazamentem, egy pillanatig nem gondoltam, hogy én ezt eljátszhatnám.

Egynapnyi forgatás alatt is lehet tanulni valamit egy olyan klasszistól, mint Enyedi Ildikó?

Persze. Csodálatos volt a hangulat. Szandri (Borbély Alexandra) nagyon sok interjúban elmondta, hogy Ildi milyen atmosztférát teremtett, és ez tényleg úgy volt. Biztonságos, barátias volt a légkör, és ezt jó érzés volt kipróbálni. Minden rezdülésünkre odafigyeltek.

Fotó: Trokán Nóra

1945

Be kell vallanom, nem emlékszem rád ebből a filmből.

Azért, mert kivágtak belőle. (nevet) Egy napot dolgoztam benne, ezalatt vettem fel Szabó Kimmel Tomival két jelenetet. Marha jó volt, mert ez volt az első kosztümös filmes élményem a szentendrei skanzenben.

Mi volt a szereped lényege?

Egy olyan lány volt, akiről el lehetett képzelni, hogy ő lehet a Tomi játszotta karakter következő szerelme.

Hogy tudtad meg, hogy végül nem leszel benne a kész filmben?

Felhívott Török Feri, hogy a játékidő miatt muszáj volt jobban megvágnia a filmet. Dramaturgiailag az én szálam elhagyható volt, nélküle is működött a film.

Hogy viselted a hírt?

Nem esett jól, de el tudtam fogadni. Végül is leforgattam, dolgoztam, tanultam belőle, és még fizetést is kaptam érte. Ráadásul a DVD-extrákon ott van, és felkerült a netre is.

Földiek

Ez már főszerep volt.

Főbb. Ez egy családról szólt, egy kisfiú elszakadásának története volt sci-fibe ágyazva. Freund Ádám rendezte, akivel nagyon régi munkabarátságban vagyunk az egyetem óta. Nagyon szép kört futott fesztiválokon, ha jól emlékszem diák-Oscarra is jelölve volt. A legjobb találkozás itt a Cservák Zolival volt: azóta is folyton forgat a kissrác. Akkor volt 11-12 éves, most meg már nagykamasz, egy fiatal férfi. Folyton mutogatta nekem a kártyatrükkjeit, de amikor azt mondták neki, hogy Zolika, menni kéne forgatni, ment sitty-sutty. Az maradt meg bennem a legjobban, hogy mennyire jó volt vele játszani. Meg a különleges biciklivel való kerekezés.

Miért volt különleges?

Kis háromkerekű volt. Én szerencsétlen összevissza kavirnyáltam vele a dombon. Soha nem sikerült a felvétel, rengetegszer meg kellett ismételni. Az eleje meg volt pakolva almával és krumplival, és ahogy rezgett az egész, minden repült ki belőle.

The Alienist

Hogy kerültél egy ekkora nemzetközi produkcióba?

Behívtak castingra, hogy csináljak egy bemutatkozó videót. Végül megkaptam a szerepet, egy napot forgattam velük.

Melyik sztárral volt közös jeleneted?

Dakota Fanninggel forgattam. Együtt készülgettünk a sminkbuszban. Ott is gondoltam arra a bizonyos két vodkára. Próbált csacsogni velem, én meg ültem ott feszülten. Azért meg mertem szólalni, de elég szűkszavú voltam. Nagyon kedves volt, érdeklődött, mióta vagyok színész, a jelenet után meg odajött, és megsimogatta a lábam, és megdicsért, hogy milyen jó voltam.

Mit kellett csinálnotok együtt?

A karaktere egy elmegyógyintézetben járt, ott volt sok nő lekötözve egy székhez, köztük én is. Ő sétált el előttünk, megrökönyödve nézett minket, és én elkezdtem felé ordibálni, hogy segítsen rajtam, mert én nem vagyok őrült. Én voltam az egyetlen, aki bepisilt maga alá.

Tóth János

Ugye ez volt az első igazán nagy szereped?

Igen. Az első évadban sokat voltam, a másodikban már kevesebbet. Színházi évad közben forgattuk, szeptembertől áprilisig. Szerencsére nem egy nagy blokkban voltam, hanem szépen el volt osztva a munkám. Csak egy-két nehezebb hétre emlékszem hajnali forgatásokkal. Hajnalban forgattam, mentem próbálni, aztán vissza forgatni, és este előadás. De nem ez volt a jellemző. Jobban szeretek inkább hajnalig forgatni, mint háromkor kelni, ez volt benne a legnehezebb.

A Mucsi Zoltánnal való országos cimboraságod a Tóth Jánosnak köszönhető, vagy már korábbról ismertétek egymást?

A Tóth Jánosnak köszönhető. Rendszeresen hívjuk egymást. Rám csörög, hogy „Csőri, mi újság, meséljél”, aztán meg én kérdezem meg ugyanezt. Ha van esélyem látni őt színházban, akkor felhívom, hogy csúsztasson be, utána meg iszunk egyet valahol. Néha az Ibolyában van gyülekezőnk a munkaügyekes meg a Tóth János-os csapattal. Nagyon sok stábtag mindkét produkcióban szerepelt. Megoldjuk a kapcsolattartást.

Bírtad a karakteredet?

Igen. Szilvike nagyon kis szerencsétlen lélek. Sodródó, de határozott. Nem egy ambiciózus lény, és állandóan ment a feje után.

Ez volt az első alkalom, hogy hosszabb ideig a képernyőn voltál. Tapasztaltad, hogy megismertek utána az emberek?

Annyira nem. Az inkább a Korhatáros szerelem után jött.

Fotó: Trokán Nóra

Aranyélet

Itt is egy kicsi, de emlékezetes szereped volt.

Ehhez képest vagy három-négy napot forgattam benne. Lassan dolgozott a stáb, mindenre volt idő. Amikor lerepültem az ágyról, csak az egy három-négy órás felvétel volt. Egy drogos lányt játszottam, akit egy védett házba dug a Danis Lídia által játszott rendőr. Döbrösi Laurával voltak közös jeleneteim, és Dyga Zsomborral is már régóta szerettem volna együtt dolgozni.

Több kollégádtól is hallottam már, hogy az Aranyélet forgatása a hollywoodi produkciókra emlékeztette őket.

Én is így éreztem. Itt fordult elő velem először, hogy volt egy kaszkadőröm, aki teljesen úgy nézett ki, mint én. Szegény, repült vagy háromszor, aztán negyedjére bevágta a nyakát az ágy fém részébe. Kellett is kérni egy félórás szünetet, hogy lejegeljék. Azért ez iszonyú meló, én pedig semmit nem tehettem, csak izgultam érte. Mondtam, hogy úgy csinálnám ezt én is, de mondták, hogy nekem nem szabad.

Korhatáros szerelem

Itt egy elég vagány, rámenős karaktered volt. Az emberek nem azonosítottak a figurával?

Volt rá példa. Mentünk moziba a kedvesemmel, aki szintén színész. Odajött hozzám egy lány, és remegve megérintette a karomat, hogy „Szia”, én nagy örömmel visszaköszöntem neki, erre ő iszonyatosan megijedt tőlem. Aztán elmondta, hogy azért jött, mert szeretne egy közös fotót a párommal, és az engedélyemet kérné hozzá. Valószínű azt gondolta, hogy olyan a temperamentumom, mint Bettinek, akit a sorozatban játszom, és leharapnám a fejét. Volt olyan is, hogy a belvárosban sétáltam hazafelé, és megszólítottak, hogy én játszottam-e a Korhatáros szerelemben, és amikor beszélgetni kezdtünk, rácsodálkoztak, hogy egy teljesen más lány beszélget velük, mint akit a tévében láttak.

Az emlékezetes karakteren kívül mit adott neked ez a sorozat?

Rengeteg nevetést. Volt egy tengerimalacom, azt is imádtam. Jó találkozásokat, barátságokat. Az első évadot valahogy jobban szerettem forgatni. A szerepemnek ott határozottabb íve volt. A második évadban már nehezebb volt a kis kockákat összerakni a fejemben.

A pároddal itt ismertétek meg egymást?

Nem, még az egyetemen.

Rujder Vivien az Apatigirs című sorozatban (Fotó: RTL Klub)

Drága örökösök

Mindig is úgy volt, hogy csak egyetlen évadra szól a meghívás?

Mivel ott folyamatosan íródnak a könyvek, a sorozat showrunnere, Hámori Barbi azt mondta nekem, hogy még nem tudja, hogy visszajövök-e, vagy sem. Az biztos, hogy a Drága örökösök harmadik évadában nem leszek, a karakterem elutazott.

Milyen volt a sok heti sorozat után egy napit forgatni?

Nagyon sok dolog volt egy napra, de nem teljesíthetetlen. Sűrű napok voltak, de felvettem a ritmust, és sok kollégával ismerkedhettem meg személyesen, aminek nagyon örültem.

Mennyiben volt más mondjuk egy Tóth Jánoshoz vagy egy Korhatáros szerelemhez képest?

Jóval korábban keltem, és dupla annyi jelenetem volt egy napra. Ezt leszámítva nehéz őket összehasonlítani, nem is szoktam ezen gondolkodni. Kilenc-tíz napot forgattam benne, és az is szét volt szórva. Heti egy-két napra jött ki, nagyon jó kis kaland volt. Kiesett az egyik szereplő, és SOS hívtak engem helyette. Kedden hívtak, hogy pénteken már kéne forgatni. Így csöppentem bele.

Apró mesék

Eredetileg itt is a női főszerepre jelentkeztél?

Attila (Szász Attila, a film rendezője – a szerző) rögtön mondta, hogy ahhoz fiatal vagyok, de ettől függetlenül szeretné, ha benne lennék a filmben. Megkérdezte, hogy elmennék-e egy napra egy mellékszerepre, rávágtam, hogy persze! Attilával nagyon jó a kapcsolatom, már rengeteg castingján jártam.

Végül egy kocsmárosnét játszottál…

Igen, és nagyon vicces volt, mert kellett volna fütyülnöm egy nagyot, de én nem tudok fütyülni. Soha életemben nem ment, és itt sem tanultam meg. Végül az egyik stábtag elbújt az ajtó mögé, amit én kinyitottam, és amikor én a számhoz emeltem a kezem, ő füttyentett egyet mögöttem, és azt hallhatod a filmben.

Apatigris

Az új RTL Klub-os sorozatban milyen karaktert játszol?

Őt is Viviennek hívják. (nevet) Három lánytestvér és az apjuk körül forog a történet. Az a fő bonyodalom, hogy Pepe – Scherer Péter játssza az édesapánkat – hogyan próbál újra szerelemre lelni, és természetesen hármunknak sem lesz harmonikus a kapcsolatunk a férfiakkal.

Ez romantikus vígjáték lesz?

Inkább dramedynek mondanám.

Apatigris (2020). Scherer Péter sorozatbeli lányaival, Rujder Vivivel, Schmidt Sárával és Michl Julival (Fotó: RTL Klub)

A feleségem története

Bár magyar film, túl sok magyar színész nem kerülhetett be. Neked hogy sikerült?

Mécs Mónika, a film producere hívott fel, hogy legyek egy napot a filmben, ami nagyon imponált, épp azért, mert nagyon kevés hazai színésznek jutott benne feladat. Rajtam kívül, ha jól tudom még Hajduk Károly lesz benne.

Kit játszol?

Egy fiatal leányzót, aki flörtöl a főszereplővel, akit Gijs Naber alakít. Angolul kellett beszélnem, meg voltam ijedve. De nagyon kedves volt velem a főszereplő, könnyen fellazultam.

Átjáróház

Már ezt is leforgattátok?

Nem, február közepén kezdünk. Egy bájos, romantikus, nagyon vagány film lesz. A női főszereplőt játszhatom benne. Madarász Isti (a Hurok rendezője – a szerző) rendezi, mozifilm lesz.

Mi a szereped?

Egy ambiciózus, vagány lány. Összeütközik biciklivel egy fiúval, aki aztán randira hívja. Körülbelül a film ötödik percében meghalok.

Akkor hogyhogy főszerep?

Hát, nem szeretnék még mindent elsütni… Az biztos, hogy ez nem egy dramaturgiailag kiszámítható film lesz. A forgatókönyvet Veres Attila és Isti közösen jegyzik. Arra emlékszem, hogy mikor olvastam, folyamatosan hangosan kiáltoztam a meglepetéstől. Sohasem az történik, amit vársz, vagy amire következtetnél. Sokat foglalkozunk vele, próbálunk rá a következő hetekben. Fizikailag megterhelő jelenetek is várnak rám, úgyhogy egy kaszkadőrrel is találkoznom kell, hogy felmérje az állapotom. Nagyon izgulok! Sportolok sokat, fejlesztem az erőnlétem. Nagy lehetőség ez nekem, hálás vagyok. Az Átjáróház tele lesz izgalommal, szerelemmel és akcióval. Szeretném átaludni ezt az egy hónapot, és forgatni! A mozikba várhatóan 2021 februárjában érkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top