Sztárok

Csonka András: “Lehet, hogy megbukom vele, és senkit nem fog érdekelni, de akkor így jártam”

Közel harminc éve van a színészi pályán Csonka András, akit ezúttal nem a színházi, hanem a közösségi médiában betöltött szerepeiről kérdeztünk. A színésznek már több mint 67 ezer követője van a főleg fiatalok körében népszerű TikTokon, de hamarosan a legnépszerűbb videómegosztó oldalon is feltűnhet.

Mit jelent számodra az nlc?

Nekem tetszik, mert áttekinthető, és olyan témákkal foglalkozik, ami érdekli az embereket.

Több tízezren követnek különböző közösségi platformokon. Mennyire tartod magad influenszernek?

Semennyire, én senkit nem akarok befolyásolni, csak szórakoztatni. Maradok a kaptafánál, színész vagyok. Óva intenék mindenkit az influenszer szó használatától. Ki nevezi magát annak és miért? Milyen gondolatokat oszt meg? Az influenszerek egy része sajnos azt gondolja, hogy ő már valaki, de ez vonatkozik a szakmámra is. Attól, hogy valaki bekerült 10 percre egy sorozatba, ne kezdjen el incselkedni.

Néhány héttel ezelőtt megjelent egy kutatás, amiből kiderült, hogy a TikTok felhasználóinak körében 73 százalékos ismertséggel rendelkezel. Mikor regisztráltál, célod volt, hogy a fiatalok jobban megismerjenek?

Nyilván ez is benne volt, de alapvetően kíváncsiságból regisztráltam 2018-ban a TikTokra, amit akkor még Musical.ly-nek neveztek. Annyi idős vagyok, amennyi, de szeretnék megismerkedni a világ azon részével, ami az én kamaszkoromban még nem létezett, gondolati szinten sem.

Csonka András (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Csonka András (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Hogyan kezdődött az egész őrület?

Olvastam egy cikket valamelyik portálon, hogy három magyar 13-14 éves fiatal szervezett egy közönségtalálkozót a Musical.ly-n a Mammutba, amit le kell zárni, mert 4 ezer ember jelent meg. Nem értettem, hogy mégis mi ez az egész, ezért letöltöttem az alkalmazást. A legelső videót a Nagy Sándorral és a Szente Vajkkal csináltuk, de ezt nem nézték még annyian. Aztán jött a Mónika show-ból ismert Vámpír Ági, és berobbantam. 

Meglepett ez a fajta hírnév?

Megdöbbentett, mert úgy éltem az életemet, hogy a televízió adja a hatalmat, az ismertséget, amit nekem még volt szerencsém átélni. Azt vettem észre, hogy ez egy újfajta terep, ahol engem számon tartanak. Mentem például a közértbe, és a pénztárosnő kérdezi: „Hogy van Ági?” Kiderült, hogy ő is a Vámpír Ágiról készült videókat nézi. De nem csak róla készült videók mentek jól, találtam például egy nőt, aki a WC-n ülve balhézik a diszpécserrel, őt is leutánoztam. Így lett 67 ezer követőm.

Nem gondolod, hogy az ilyen tartalmak túl durvák és rontják a megítélésedet?

Nem töprengek azon, hogy ez mennyiben torzítja az én megítélésemet, mint színész, annak már eddig is adtam pofonokat, de ez vagyok én. Nyilván van bennem egy kontroll, Vámpír Ági legjobb pillanatai sajnos nem kerülhetnek ki, mert túl alpáriak.

A fiatal korosztály mit szól ahhoz, hogy fent vagy a TikTokon?

Jó fejnek tartanak, várják a tartalmakat. Sokaknak ez a napi szórakozása. Számomra elképzelhetetlen lett volna régen, hogy ezzel foglalkozzak. Ugyanakkor nem várhatjuk el, hogy a fiatalok kutakodjanak utánunk, hanem nekünk kell valamilyen módon megtapadni abban a közegben, ahol ők vannak.

Csonka András (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Csonka András (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Mit gondolsz, a közösségi médiajelenléted segít abban, hogy a fiatalabb korosztályt behúzza a színházba?

Szerintem igen, mert ha ezt a dolgot úgy használom fel, hogy közben próbálok ötleteket adni, vagy felhívni a figyelmet mondjuk egy színházi előadásra, akkor az segít. A TikTokon 67 ezer követőm van, igaz, az a szórakoztatásra szolgál, de minden egyébre ott az Instagram, ahol több mint 44 ezer, illetve a Facebook, ahol 94 ezer követőm van. Persze ezek nem olyan nagy számok.

Mennyire használod tudatosan Instagramot?

Egy kicsit ódzkodtam tőle az elején. Most az Insta-sztorikat szeretem a legjobban, amit sokkal többen néznek meg, sokkal frissebb. A sztorik kapcsán kitaláltam valamit: köztudottan nem tudok főzni, ezért megörökítettem az ügyetlenkedéseimet a konyhában. Először azt írtam ki, hogy Bandi séf, nem jutott eszembe más. Az egyik kedvenc stand uposom, Kiss Ádám mondta, hogy legyen a sztorik neve Csonkitchen. Ezzel a címszóval csináltam pár videót.

Csonkitchen? Még a végén gasztroceleb leszel!

Arra gondoltam, hogy most ezzel betörök a Youtube-ra. Van egy csatornám, de csak azért, mert valaki pár évvel ezelőtt feltöltötte a klipjeimet, nem történik ott semmi. Na de majd most! Ki kell még találnom valamilyen jó nevet és koncepciót az egésznek, mert az önmagában nem elég, hogy nem tudok főzni. Kell más tartalom, amire rákattanhatnak a követők. Kell egy jó név is, mondjuk Csonkamera!

Akkor egy csapat sem árt, aki segít a tartalomgyártásban.

Egyelőre teljesen egyedül csinálom. A TikTokot nem tervezem meg, az spontán jön. Mostanság sajnos nem találok olyan tartalmat, amit érdemes lenne nekem is elkészíteni.

A magyar tiktokozókat figyelemmel követed?

Nem nagyon, főleg külföldieket követek, de azok között sok olyan van, aki filmes trükköket használ. Szeretem például azokat, ahol idős embereket vonnak be, mert látszik, hogy a fiatalok együtt tudnak nevetni az idősekkel. Az egésznek jó üzenete van: Ne mondjunk le valakiről, csak azért, mert öreg!

A TikTok sok fiatalnak hozta meg a váratlan hírnevet. Többször éri őket az a vád, hogy nincs végzettségük, nem értenek semmihez, mégis reklámkampányokban, tévében szerepelhetnek. Nem érzed úgy, hogy miattuk értéktelenné válik több szakma?

Attól, hogy valaki otthon a szobájában csinál videós tartalmakat, nem gondolom, hogy kevesebb lenne. Lehet, hogy tök érdekes, tájékozott, világlátott, akitől akár én is tanulhatok. Ne korlátozzuk, hogy mi az, ami illik, és mi az ami nem. Miben volt más az, amikor a valóságshow-szereplőket ültették be tévés műsorvezetőnek? Azt gondolom, hogy nem szabad ezeket a jelenségeket a múlt szemüvegén keresztül nézni. Nem lehet azt szajkózni, hogy bezzeg az én időmben máshogy volt. Igen, az én gyerekkoromban a műsorvezetés egy tanult szakma volt, de a mai fiatalok ezt nem tudhatják. A színészi szakma megítélése is teljesen más volt, mint ma, de az a korszak lezárult, nem fog visszajönni.

Csonka András (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Csonka András (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Változnod kellett neked is?

Igen. Pár évvel ezelőtt mindent felvettem a tévéből, ma már szinte semmit nem nézek meg. Átmentem én is a streamingszolgáltatókhoz, ahol megválaszthatom, hogy mit szeretnék nézni. Másrészről a nyomtatott sajtót szinte teljesen negligálom, nagy ritkán veszek egy magazint, de ennyi. Ha én változom, akkor miért nem várható el, hogy mások is változzanak?

Azért nem változik minden, továbbra is több színdarabban játszol. Milyen munkák vannak kilátásban?

Egyelőre ebben az évadban még nem próbáltam. Most fogok a Nagy Sándor által rendezett Black Comedyben, és a Játékszínben egy darabban, amit Szente Vajk rendez, akivel imádok együtt dolgozni, mert sikert ad a kezünkbe. Színészként most leginkább vele érzem magam biztonságban.

Ha visszatekintesz a közel 30 éves színészi pályádra, akkor hogy látod magadat?

Jekyll és Hyde vagyok, kétféleképpen tudom értelmezni az életemet. Egyik nap a világvégét kiáltom magamban, semmi nem sikerül, nem kellek, abba kell hagynom a pályát és el kell menekülnöm. A másik véglet, hogy végiggondolom, ahhoz képest, hogy nekem egyvalamiből van diplomám, mennyi lehetőséget kaptam, ezért inkább sürgősen fogjam be a szám. Elvitatkozom magamban, de hálásnak kell lennem a 30 évért.

De azért még keresed a lehetőségeket?

Addig nem öregszem meg, amíg azt gondolom, hogy van előre. Izgat a közösségi média, a videózás. Lehet, hogy megbukom vele, és senkit nem fog érdekelni majd a csatornám, de akkor így jártam.

Nem aggódik feleslegesen a koronavírus miatt

Köztudottan hipochonder vagy. Mit gondolsz a koronavírus-pánikról?

Minden betegségtől félek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy influenzában még mindig sokkal többen halnak meg egy évben. Nyilván, az egy szorongató érzés, hogy újfajta vírusról van szó, amire ha megtalálják az ellenszert, addigra mutálódhat. Annyiban zavar engem, hogy nem tudok rá felkészülni.

Ezek szerint nem rohantad le a boltokat, és táraztál be tartós élelmiszerből.

Hiába veszek magamnak 10 kiló lisztet, mi a fenét csinálok vele? Nem tudok főzni. Utálom a konzerveket, ráadásul refluxom van, ami miatt nem ehetek napokig pacalt és töltött káposztát. Amiatt jobban aggódom, hogy egy éve a nővéremmel és a családjával befizettem egy külföldi hajóutat áprilisra, amivel most nem tudom, mi lesz. Nem attól félek, hogy megkapom a vírust, hanem attól, hogy ha egy beteg utas miatt engem karanténba zárnak a hajón, akkor mit mondok itthon, mi lesz a munkáimmal. A figyelem, az éberség fontos, de én azt tanácsolnám mindenkinek, hogy minden évben menjen el szűrővizsgálatra. Ha beteg, akkor pedig ne mártírkodjon, és ne menjen tömegbe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top