Sztárok

Az Eszenyi Enikő agresszivitása miatt távozó színészek összefogtak, nyilatkozatban mondták el az igazat

A Vígszínház elszerződött tagjainak nyilatkozata alátámasztja mindazt, amit sejteni lehetett: a tömeges felmondás, távozás oka egyértelműen Eszenyi Enikő agresszív viselkedése.

Ahogy tegnap társoldalunk, a 24.hu megírta, mérgező légkör a Vígszínházban. Erről többek között Fenyves Lili mesélt: 

„A Vígszínházban töltött fél évem alatt napi szinten tapasztaltam vagy voltam szemtanúja abúzusnak, a toxikus légkör által kialakult pszichikai nyomás következtében magam is öt kilót fogytam, illetve a kirúgásomat megelőző próbán pánikrohamom volt. Ezt a beteges légkört nagyrészt az igazgatónő viselkedése váltja ki.”

Fenyves Lili mellett még három ember nyilatkozott a 24.hu-nak név nélkül a Vígszínházban uralkodó hangulatról, miután az oldalon megjelent az Eszenyi Enikővel készült interjú, aki ismét pályázik az igazgatói pozícióra. Több egykori alkalmazott névvel vagy név nélkül megerősítette, hogy a verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi. Eszenyi Enikő szerint ő sosem éli meg hatalmi helyzetként az igazgatói szerepet, és nem sérti meg senki emberi méltóságát, csak igaztalan támadások érik az igazgatói pályázat miatt. A tömeges távozásra csak annyit mondott korábban: „A fluktuáció minden munkahelyen természetes.” 

Eszenyi Enikő 2009 óta a Vígszínház igazgatója, és egykori munkatársai közül rengetegen távoztak miatta (Fotó:  smagpictures.com

Eszenyi Enikő 2009 óta a Vígszínház igazgatója, és egykori munkatársai közül rengetegen távoztak miatta (Fotó:  smagpictures.com

Tegnap este a Vígszínház elszerződött társulati tagjai egy nyilatkozatot juttatak el az Színház Online-hoz, amelyet teljes egészében közlünk: 

„Alulírottak személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.

Azért hozzuk nyilvánosságra ezt a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésünkre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalatainkat, panaszainkat kivizsgálták volna.

Kiállunk az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett. Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata.

Eredeti aláírók:

Bata Éva
Harkányi Endre
Herczeg Adrienn
Hevér Gábor
Járó Zsuzsa
Kerekes József
Kovács Patrícia
Lengyel Tamás
Mészáros Máté
Molnár Áron
Péter Kata
Réti Adrienn
Stohl András
Telekes Péter
Tornyi Ildikó

Csatlakoztak még:

régi vígszínháziak:
Egyed Móni – rendezőasszisztens
Varga Vanda – videószerkesztő

szimpatizánsok:
Fejes Attila
Kartali Judit
Salamon Gábor

Az aláírókhoz csatlakozni a csatlakozom.vig@gmail.com emailcímen lehet.”

Eszenyi Enikő viselkedéséről eddig keveset tudott a közönség: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top