Sztárok

Balkezes, a fegyvertartás híve és poplemeze is van – Ő a ma 65 éves Bruce Willis

Csak ennyit mondunk: Die Hard!

Tegye fel a kezét, aki rendszeresen (főleg karácsonykor) újra nézi a Die Hardot. Az enyém fent van, már ha az első és második részről beszélünk. Bruce Willis, atlétája és romokban heverő, de még szívásra képes cigije valahogy otthonos érzést nyújt. Meg hogy már előre tudjuk, olyan kilencvenes évekbeli filmes módon végez a rosszfiúkkal.

(Fotó: Jim Spellman/WireImage)

(Fotó: Jim Spellman / WireImage)

Walter Bruce Willis a mai napon, azaz március 19-én született 1955-ben az NSZK-ban, Baumholderben, azon belül is az Idar-Obersteinbeli katonai bázison. Édesapja, David amerikai katona volt, édesanyja, Marlene pedig egy bankban dolgozott. Három fiatalabb testvére volt, egyikük, Robert sajnos már elhunyt.

Willis apját 1957-ben eltanácsolták a seregtől, a család New Jersey-be költözött, ahol David Willis gyári munkásként próbálta eltartani őket. David és Marlene 1972-ben elváltak, Willis pedig csatangolni kezdett, nehezen viselte a traumát. Dadogása is bántotta, amit végül a színpadnak hála, drámaszakkörön tudott levetkőzni.

Bár jó tanuló volt a középiskolában, az egyetemről, a Montclair State University-ből hamar kibukott, és dolgozni kezdett. Volt biztonsági őr, és egy magánnyomozónak is segédkezett, majd 1980-ban New Yorkba költözött, hogy megvalósítsa nagy álmát és színész legyen. A nagyvárosban pincérként tartotta el magát, és a hírhedt, gengszterekkel teli Hell’s Kitchenben lakott.

Számos kisebb szerepet kapott, mígnem 1984-ben Kaliforniába költözött és 1985-ben elindult a nálunk is vetített A simlis és a szende című sorozat, amiben, korábbi munkájához hasonlóan magánnyomozót alakított és Cybill Shepherd volt a partnere. Háromezer színész közül kapta meg a szerepet. Az amerikaiak imádták a karakterét: a legjobb férfi főszereplő Emmy-díjával és Golden Globe-bal is jutalmazták. Bruce-t ekkor több márka is megkereste szponzorációs lehetőséggel, a legnagyobbat a Seagram ajánlotta, amivel eleinte élt is, de később, 1988-ban nem újította meg a szerződését: pont azután, hogy eldöntötte, nem iszik többé alkoholt.

A minisorozatot több film követte, például a Nem látni és megszeretni és a Naplemente, de 1988-ig kellett várni, hogy szupersztárból megasztárrá váljon a Drágán add az életed! (Die Hard) első részével. Amikor az emberek megtudták, hogy a jelenetek nagy részét kaszkadőr nélkül, ő maga játssza, még többen tódultak a mozikba. A Die Hard összesen 138 millió dollárt kaszált, a nagy siker még összesen 4 további részt hozott (az ötödik rész 2013-ban került a mozikba), de a második után az érdeklődés kicsit alább hagyott.

Kevesen tudják, de Willisnek poplemeze is van, a nyolcvanas évek végén adta ki The Return of Bruno címmel. Ha nem hallottatok róla, nem véletlen, mérsékelt habzású sikert produkált csak, ami viszont nem vette el a kedvét attól, hogy később is zenéljen (azt is kevesen tudják, hogy az Ocean’s Eleven gárdájában neki szántak egy szerepet, ám épp egy albumon dolgozott, ezért visszautasította).

1994-ig kellett várnia, míg a Ponyvaregénynek hála, karrierje újra beindult, ekkor már producerként is tevékenykedett. Jött a 12 majom, Az ötödik elem, az Armageddon, a Bérgyilkos a szomszédom, a Hatodik érzék és a Sin City. Nem mellesleg: több epizódszerepet kapott minden idők legsikeresebb sitcomjában, a Jóbarátokban. Ezért a szerepéért is Emmy-díjjal jutalmazták.

Willis a Zsarulesen című filmnek köszönhetően találkozott Demi Moore-ral, aki akkor éppen Emilio Estevezzel járt. Bruce és Demi 1987-ben összeházasodtak és 13 évig éltek együtt. A kilencvenes években Demi Moore volt a világ egyik legjobban fizetett színésznője, hála a Ghostnak és a Tisztességtelen ajánlatnak. Igazi sztárpárt alkottak.

Mindenféle nyilvános ajtócsapkodás és sárdobálás nélkül vált el, azóta is barátok, közösen nevelték fel három lányukat és ott voltak egymás későbbi esküvőin is.

Willis magánemberként a republikánus párt támogatója volt, több elnöki kampányt is pénzelt, 2006 óta viszont nem nyilatkozik politikai nézeteiről.  Az biztos, hogy többször is kiállt a szabad fegyvertartás mellett és jó szavakkal illetett republikánus politikusokat. Azt is nyilatkozta, pacifista, nem örül a háborúnak, de van, amikor szükséges, és támogatja a katonákat. 2003-ban zenekarával, a The Acceleratorsszal Irakban is járt. Volt, hogy 12 ezer doboz süteményt vásárolt és küldött a USS John F. Kennedy fedélzetén szolgálatot teljesítő tengerészeknek, miután lánya, Tallulah kérte tőle, vegyen a cserkészektől sütit, hogy elküldhessék a katonáknak.

Willis a válása után újra nősült, ma Emma Heming fotómodell a felesége, akitől még két lánya született.

(Fotó: Getty Images)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top