Sztárok

„Ne változz meg senki kedvéért” – ma lenne 60 éves Ayrton Senna

1960. március 21-én született Aryton Senna. Szülei sokáig győzködték, hogy inkább a családi gazdaságot vegye át, ám őt már hétévesen megbabonázták az autók, s ez a szerelem az életébe került.

Kereken hatvan évvel ezelőtt született Brazíliában egy kisfiú, akinek szülei az Ayrton Senna da Silva nevet adta. Gazdag, földbirtokosok voltak. A gyermek, akit a családban csak  Becónak hívtak, egészen kiskorától imádta a sportokat. Mindig is jeleskedett a tornában, jól is focizott, de hamar elkezdett érdeklődni a motorsportok iránt is. Ez nem is csoda, hiszen hétévesen már a családi farm körül autózott a família egyik autójával.  Alig volt 13 esztendős, amikor versenyszerűen, profi szinten gokartozott, húszévesen pedig már úton volt Európába, hogy autóversenyző legyen. Bár szülei győzködték, hogy adja fel álmait, térjen vissza Brazíliába, és dolgozzon a családi gazdaságban, Senna nem adta fel az álmát, s a kitartásának, na meg a tehetségének köszönhetően először a Formula Ford 2000-es bajnokságát nyerte meg, majd a Formula 3-ban brillírozott. A huszonnegyedik születésnapját pedig már úgy ünnepelhette, hogy a Forma 1 versenyein állt rajthoz. Kis csapatnál kezdte, de egészen a McLarenig menetelt. Ayrton Senna tízéves pályafutása alatt három világbajnoki címet szerzett.  Szakmai sikerei mellett a szerelem is elérte. 1981-ben vette feleségül Lilian de Vasconcelos Souzát, ám két évvel később már el is váltak, mivel az asszony folyamatosan azt érezte, hogy az autókkal kell versenyeznie férje szerelméért, figyelméért. 

Gokart versenyekkel kezdte, majd Európába jött autóversenyzőnek. Ayrton Senna

Gokart versenyekkel kezdte, majd Európába jött autóversenyzőnek. Ayrton Senna (fotó: Profomedia)

1994-ben szerződött a Williams csapathoz. Ugyanabban az évben áprilisban, a San Marino-i díj edzésén az osztrák Roland Ratzenberger autója irányíthatatlanná vált, a betonfalnak csapódott, s a 33 éves sportoló azonnal elhunyt. Sennát nagyon megviselte osztrák társa halála, azon gondolkodott, hogy elinduljon-e a futamon, és folytassa-e pályafutását. Végül rajthoz állt, de a 6. körben nem tudta bevenni az egyik kanyart. Ő is egy betonfalnak csapódott, s bár a baleset utáni pillanatban a feje még picit megbillent, többet már nem mozdult, s a kórházban belehalt a sérüléseibe. Lilian nem ment el volt férje temetésére, de az életéről készül 2010-es film bemutatóján ott volt.

Öt idézet Sennától

  • Kitartásról: „Ha van egy célod az életedben, egy igazi cél, nem számít, hogy szegény vagy gazdag származású vagy, ha keményen dolgozol, és hiszel Istenben, elérheted a sikert az életedben.”
  • Győzelemről: „Nem azért vagyok itt, hogy második vagy harmadik legyek, azért vagyok itt, hogy győzzek.”
  • Önmagunk határairól: „Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: oké, ez a határ. Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni.”
  • Az elmúlásról: „Ha olyan balesetet szenvedek, amely az életembe kerülhet, azt remélem, hogy gyorsan és azonnal történik majd. Nem akarok tolószékbe kerülni. Ha élek, teljes életet akarok élni, teljesen átélve mindent, mert intenzív ember vagyok.”
  • Önmagunkról: „A legfontosabb, hogy önmagad maradj, ne hagyd, hogy mások megzavarjanak, és ne változz meg a kedvükért.”

Mi történt még a 90-es években?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top