Sztárok

Müller Cecíliát minden éjjel ébren várja haza a férje, akivel 40 éve vannak együtt

Március óta az országban mindenki ismeri Müller Cecília nevét, és rosszabb kézügyességgel is megrajzolhatnánk már a portréját, olyan ismert lett az arca. Mégsem tudunk róla sok mindent.

Először 2018 decemberében találkozhattunk a nevével, mármint az ország akkor ismerhette meg Müller Cecíliát, amikor Kásler őt nevezte ki országos tisztifőorvossá. Bár nem kommunikációs szakember, az Operatív Törzs egyik legaktívabb válaszadója, aki közérthetően fogalmaz, talán azért is, mert az orvosi munkája mellett világi lelkipásztorként is tevékenykedett korábban. A járvány idején pedig rengeteg tanácssal látja el az embreket a tojásmosástól a fertőtlenítésen keresztül egészen a főzési technikákig. Nem véletlen, hogy a doktornőre sokan kíváncsiak, hiszen két hónapja mindennapos „vendég” az otthonunkban, milliók figyelik televíziós tájékoztatóit, amelyekből kiderül, hogyan alakul a koronavírus-járvány Magyarországon.

A Story magazin éppen ezért készíttet egy anyagot, amelyből valamit megtudhatunk Müller Cecília magánéletéről is, azon túl, amit korábban lehetett hallani, például, hogy Nagyvenyimben mindenki csak Cilikének szólítja. 

Amíg a járvány tart, önmagáról nem kíván nyilatkozni, minden pillanatát leköti a munka. Minden nap hajnali négykor kel, ötkor indul otthonról, Nagyvenyimről Budapestre. Szolgálati autó viszi, és bármilyen hosszú volt a nap, bármikor is végez, hazatér, mert csak a saját ágyában tud pihenni. Müller Cecília negyven éve él együtt a férjével, Zseli Józseffel, akivel még a pécsi orvosi egyetemen ismerkedtek meg. A szintén orvosi végzettségű József, minden éjszaka ébren várja Cilit, hogy mindent megbeszélhessenek.

Müller Cecília napjában kétszer teszi meg a Budapest-Nagyvenyim közti uszkve 83 kilométeres távolságot: 

Kettesben él orvos férjével, mindkét gyerekük felnőtt már. Lányuk, Márta a szülők nyomdokaiba lépett, orvos, Debrecenben lakik és dolgozik, és három gyerek anyukája. Cecíliáék fia, Máté közlekedési mérnök, Budapesten él a feleségével, a szakmája jóvoltából járja a világot, náluk még nem született gyerek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Naponta látjuk Müller Cecíliát, az országos tisztifőorvost megérkezni a sajtótájékoztatóra, és sokan megkedvelték a tiszti főorvost (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A közel ötezres lélekszámú Nagyvenyimen mindenki Cilinek, Cilikének szólítja az országosntiszti főorvost. Így van ez közel harminc éve, amióta odaköltözött. A 61 éves orvosnő számára a hivatás mellett a család a legfontosabb. Tolna megyéből, igen egyszerű családból származik, öten vannak testvérek.

„Az édesanyja már 88 éves, egy idősotthonban lakik, szellemileg teljesen fitt. Cili gyakran elhozza magukhoz, minden családi ünnepen együtt vannak” – meséli a főorvosnő közvetlen szomszédja, dr. Papp László Zoltán gyógyszerész a Story magazinnak, amelyből az is kiderül, hogyan vélekednek róla a szomszédok, ismerősök. Meséltek arról, hogyan vezetei le a feszültséget és mit tettek a városért.

Korábban is helyt állt

Müller Cecíliának több orvosi szakvizsgája van: üzemorvostan, háziorvostan, közegészségtan-járványtan, megelőző orvostan és népegészségtan. 2010-ben a Közép-Dunántúl régió tiszti főorvosaként irányította az ajkai vörösiszapkatasztrófa következményeinek elhárítását. Munkáját Pro Sanitate-díjjal ismerték el.

Müller Cecília, ahogyan az elmúlt hónapokban megismertük: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top