nlc.hu
Sztárok
Meghalt Mária hercegnő, 31 éves volt I. Károly császár leszármazottja

Meghalt Mária hercegnő, 31 éves volt I. Károly császár leszármazottja

A 31 éves Maria Petrovna Galitzine hercegnő volt IV. Károly magyar király egyik dédunokája.
31 évesen meghalt Maria Petrovna Galitzine hercegnő

Mindenkit sokkoló tragédiáról számolt be először a német, majd az amerikai sajtó. Alig pár nappal a 32. születésnapja előtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt Maria Petrovna Galitzine hercegnő, aki az 1916 és 1918 között uralkodó, utolsó magyar király és osztrák császár IV. Károly dédunokája volt. Halálát hirtelen szív aneurizma okozta még május 4-én.

Szülei Maria Anna főhercegné és Piotr Galitzine. Apja orosz arisztokrata, anyja pedig Habsburg Rudolf főherceg lánya, aki I Károly császár (vagyis IV. Károly magyar király) és Zita királyné legkisebb fia volt. Maria hercegnő Luxembourgban született, de Moszkvában nőtt fel, ahol egy német iskolába jár. Diplomázása után Belgiumba költözött, ahol egy művészeti iskola hallgatója lett, majd Chicagoba, onnan pedig Houstonba költözött, ahol belsőépítészként dolgozott.  Itt talált rá a szerelem is, amikor megismerte Rishi Roop Singh séfet. Esküvője után elhagyta hercegnői titulusát és Maria Singh néven élt tovább férjével. 2017-ben megszületett első gyermekük, aki a Maxim nevet kapta.

Maria Singh, neé Princess Maria Petrovna Galitzine, tragically died from a cardiac aneurysm just days ahead of her 32nd birthday.

Közzétette: People – 2020. május 14., csütörtök

Maria testvére Tatiana szintén az Egyesült Államokban él. Annak ellenére, hogy 2018-ban egy helyi lap bemutatta a történetüket, mint a Texasban élő hercegnők, ők kihangsúlyozták, hogy teljesen átlagosan élnek. “Az életünk teljesen hétköznapi, hacsak azt nem számítjuk, hogy meghívnak minket időnként királyi esküvőkre. És persze furcsa úgy levelezni, hogy néha én vagyok Tatiana hercegnő, máskor pedig Mrs. Sierro” – mondta Maria testvére az interjúban.

Ma már történelem

1916. november 21-én, amikor Ferenc József meghalt, trónján Károly főherceg követte I. Károly, illetve IV. Károly néven. Feleségéből Zitából pedig császárné és királyné lett. 1918-ban, a háború elvesztése után felbomlott az Osztrák–Magyar Monarchia, Károlyt megfosztották uralkodói jogaitól, vagyonától, és száműzték őt és családját országaiból. Károly spanyolnáthában hunyt el, amikor Zita a nyolcadik gyermekükkel volt várandós. Gyermekeik közül sokan az Egyesült Államokban, mások Európában telepedtek le. Zita élete utolsó évtizedeit Svájcban, a Zizers község apátságában kialakított idősek otthonában töltötte.

(via: People, Houston Chron.)

Habsburg krónikák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top