Sztárok

Ugyanazt a magyart szerette Marilyn Monroe, Audrey Hepburn és Jackie Kennedy

Marilyn Monroe-nak, Audrey Hepburnnek és Jackie Kennedy-nek is voltak bőrproblémái. Egy tehetséges magyar bőrgyógyász, Dr. László Ernő segített rajtuk.

Dr. László Ernő az akkor még Magyarországhoz tartozó Nyitrazsámbokréten született 1897-ben. A Magyar Királyi Orvostudományi Egyetemen, majd Berlinben tanult bőrgyógyásznak, 1921-ben doktorált. 1927-ben a testvérével alapította meg első bőrgyógyszati intézetét.

A súlyos aknéval küzdő Habsburg Stefánia számára kidolgozott egy olyan készítményt, melynek segítségével a hercegnőnek sikerült megszabadulnia bőrproblémájától. Ezzel a doktor jelentős hírnévre tett szert. Később a kor egyik legismertebb színésznőjét, Gombaszögi Fridát is eredményesen kezelte, akinek egy lövés miatt volt sebhelyes az arcbőre. A kezelések idején ismerkedett meg Frida testvérével, a szintén színésznő  Gombaszögi Irénnel, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak.

1939-ben, a II. világháború kezdetén László Ernő New Yorkba emigrált, ahol rövidesen megnyitotta saját intézetét Manhattanben. Az angol nyelvet azonban alig beszélte és a későbbiekben sem tudta annyira elsajátítani, hogy az  amerikai orvosi engedélyhez szükséges vizsgáját letegye.

Dr. László Ernő

Dr. László Ernő (Forrás: Wikipedia)

Az Erno Laszlo Intézet azonban így is sikeres lett. A felső társadalmi rétegeket célzó bőrgyógyászati klinikára már a bejutáshoz is ajánlásra volt szükség, a konzutációk és a kezelések díjait pedig csak tehetős személyek engedhették meg maguknak. Az intézetnek az ezt jövető évtizedekben számos híres páciense is volt, így többek között Greta Garbo, Lillian Gish, Grace Kelly, Ava Gardner, Cecil Beaton, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe és Jackie Kennedy.

Helena Rubinstein már a negyvenes évek elején meg akarta vásárolni az intézetet, ám László Ernő visszautasította az ajánlatot és nem engedte azt sem, hogy az általa kifejlesztett készítményeket kereskedelmi forgalomban árusítsák. 1951-től aztán egy zárt, ajánlásos alapon működő hálózatban mégis elkezdte árusítani a termékeit, azokból azonban csak nők vásárolhattak és ők is csak úgy, ha előtte konzultáción is részt vettek.

A cég 1966-ban lépett be aztán a kiskereskedelmi piacra a Chesebrough-Ponds vállalattal, amely később meg is vásárolta az Erno Laszlo Intézetet.

A világhírű bőrgyógyász 1973-ban hunyt el. A nevét viselő kozmetikai márka azonban máig is létezik és olyan hírességek használják legendás termékeit, mint például Diane Keaton, Sting vagy Madonna.

Még több világhírű magyar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top