nlc.hu
Sztárok

Szinetár Dóra és Dolhai Attila az Operettszínház botrányáról

Szinetár Dóra kiakadt Dolhai Attilára: hízik az Operettszínház új zaklatási botránya

A napokban újabb csontvázak estek ki a szekrényből, miután az Operettszínház egykori női dolgozói közül többen is arra panaszkodtak egy cikkben, hogy a színház vezetése milyen megalázóan és méltatlanul bánt velük. Most a színháztól nemrég távozó Szinetár Dóra borult ki férfi kollégái viselkedése miatt, különösen Dolhai Attila reakciója dühítette fel, aki megvédte az Operettszínház megvádolt vezetőit.

Pénteken jelent meg a nagy port kavaró cikk az Indexen, amelyben az Operettszínház két korábbi női munkatársa is panaszkodott a vezetőség viselkedésére. Konkrétan a színház új főigazgatója, Kiss-B. Atilla és az azóta távozó ügyvezető igazgató, Kriza Zsigmond tevékenységét kifogásolták a nevük elhallgatását kérő kolléganők. A cikkben a vádak közt szerepelt, hogy az ügyvezető igazgató rendszeresen megalázó stílusban beszélt elsősorban a női munkavállalókkal, elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, kéretlen és zaklató szexuális megjegyzéseket tett. Ennek következtében rövid időn belül több mint 30 nő mondott fel az Operettszínház munkatársai közül, elsősorban az adminisztrációs területről. A cikkben megszólalók azt is elmondták, hiába panaszkodtak a főigazgatónak, ő semmit sem tett.

Az ügyben megszólalt az Operettszínház művésze, Dolhai Attila is, aki még pénteken videóüzenetben reagált az Index cikkében elhangzott vádakra. A videó azóta lekerült, ám az internet nem felejt: Dolhai ebben többek között megvédte a színház vezetését, Kiss B. Attilát jó embernek nevezte, akit csak a jó szándék vezérel, és a színész szerint megérdemli, hogy intézményvezetőként megvalósíthassa az elképzeléseit, amelyekben ő is támogatja. Majd Dolhai hozzátette, nem ért egyet azzal, hogy akinek sérelme van, az a sajtóhoz fordul, nem pedig a hivatalos jogi utakat választja. Szerinte a személyes sérelmeket és munkahelyi konfliktusokat házon belül kell rendezni, azok nem a nyilvánosságra tartoznak. (Az Index cikkéből egyébként az is kiderül, hogy az egyik színházi szakmai szervezet tájékoztatta az Operettszínházat fenntartó minisztériumot a zaklatási ügyről és az elviselhetetlen munkakörülményekről, ám válaszra sem méltatták őket.)

Szinetár Dóra és Dolhai Attila az Operettszínházban 2015-ben

Szinetár Dóra és Dolhai Attila az Operettszínházban 2015-ben, a 100 éves a Csárdáskirálynőt ünnepelték – a két színész sok darabban szerepelt együtt (Fotó: smagpictures.com)

Ezek után megérkezett Szinetár Dóra vasárnapi facebookos reakciója, aki Dolhai Attilát szólította meg a posztban. Idézzük:

Az a jóhírem van Dolhai Attila számára, hogy ha a három lánya közül valamelyiket a majdani munkahelyén az egyik főnöke szexuálisan zaklatja, megjegyzéseket tesz a mellei méretére, érdeklődik, hogy voltak-e leszbikus kapcsolatai, és megígérteti vele, hogy a hármas szex élményét neki tartogatja, akkor a kislányának felnőtt nőként is joga lesz ezt a munkaadójának jelenteni, és ha az pökhendi módon a segítségkérést elutasítja, a felelősséget elhárítja, és a történteket megpróbálja eltussolni, akkor joga lesz a bírósághoz és/vagy a nyilvánossághoz fordulni. Ugyanis 2020-ban, már nem csak Európában, de Magyarországon is vannak a nőknek is jogai. Bár kettessel kezdődik a személyi számunk, nekünk is jogunk van megvédeni magunkat a bántalmazás, megszégyenítés és hátrányos megkülönböztetés minden formájától. És ha ezt a jogot egy dolgozó nő a munkahelyén nem érvényesítheti, akkor joga van a nyilvánossághoz fordulni. Az ő kislányainak is!

Az Operettszínháztól nemrég távozó, majd a Tháliához igazoló színésznő azzal folytatja a Facebook-bejegyzést, hogy Dolhai Attilát ismerve tudja, ha az ő feleségével és lányaival történne ilyesmi, ismét idézzük: „személyesen taposná ki az illetők beleit”. Vagyis Szinetár Dóra azzal érvelt és igyekezett kollégáját meggyőzni, hogy az ügyet gondolja végig azzal a fejjel is, mintha az ő lányaival vagy feleségével bánna így egy főnök egy munkahelyen. Akkor egész biztosan más lenne a hozzáállása, és nem a színházi alkotás nyugalma lenne számára sem a legfontosabb.

Szinetár Dóra végül hozzátette, véleménye szerint szerencsére jogállamban élünk, akárcsak viszonylagos sajtószabadságban, így legalább el lehet mondani, ha valami méltatlan dolog történik velünk, és van remény arra, hogy az esetnek lesznek következményei.

„Mindenesetre ezt az utolsó cérnaszálat megpróbálni elvenni a bajban levőktől szégyenteljes és vállalhatatlan. De úgy látom időközben ő is rájött.…” – zárta a színésznő sorait, remélve, hogy Dolhai Attila azóta meggondolta magát az ügyben. 

Itt olvashatod Szinetár Dóra Dolhai Attilának szánt üzenetét és azt is, mit reagáltak erre az emberek: 

Szinetár Dóra erről beszél, amikor a családot és a gyerekeket védi: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top